Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

HONI SOIT QUI MAL Y PENSE



Έχω δει στο παρελθόν ότι αρκετοί έχετε δείξει ενδιαφέρον όταν έχω γράψει για ιστορικά θέματα.(1, 2, 3, 4, 5)
Διαπίστωσα λοιπόν σε ένα τραπέζι που με είχαν καλέσει ότι , οι συνδαιτυμόνες όλοι επιστήμονες , αλλά θετικών επιστημών, δεν είχαν ιδέα και δεν είχαν ξανακούσει την φράση του τίτλου.
Κατ΄ αρχάς λοιπόν για τους μη γαλλομαθείς τι σημαίνει.
Κατά την καθηγήτρια των γαλλικών που είχαμε στο σχολείο και δεν κατάφερε να μας μάθει γαλλικά αλλά τις άρεσαν κάτι τέτοιες φράσεις, σημαίνει στα ελληνικά κατησχυμένος ο κακά διανοούμενος η σε άλλη εξ ίσου καθαρευουσιάνικη μετάφραση –Ερρέτω ο κακά βουλευόμενος.!
Καλά θα σας το εξηγήσω και σε απλά ελληνικά όπως θα το μετέφραζε ο Τσιφόρος
–Ντροπή σε όποιο κωλόπαιδο έκανε πονηρές σκέψεις.!
Τώρα θα ρωτήσετε ποιος Γάλλος το είπε αυτό;
Αμ δεν το είπε Γάλλος ,Άγγλος το είπε και βρίσκεται γραμμένο στο παράσημο της καλτσοδέτας.
Ελπίζω τουλάχιστον αυτό, που δεν είναι άλλο από το παράσημο της Περικνημίδος να σας είναι γνωστό.
Το έχουν συνολικά μόνο τα 25 μέλη του Ευγενέστατου τάγματος της Περικνημίδος (The most Noble Order of the Garter) που είναι όλοι άνδρες (πόσο φανατικοί δεν ξέρω!)
Γυναίκες έχουν ονομαστεί Κυρίες του τάγματος αλλά δεν μπορούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 25 ιπποτών.Ο Άγιος Γεώργιος (βοήθεια μας!) είναι ο προστάτης του τάγματος και απεικονίζεται με τον δράκο σε μετάλλιο σε περιλαίμιο και σε αστέρα με τον σταυρό του ενώ σε ταινία-περικνημίδα είναι γραμμένη η παραπάνω φράση.


















Τώρα τι λέει ο μύθος για την φράση αυτή.
Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Γ΄(1312-1377) το 1348 ,χόρευε με την Τζόαν του Κέντ, κόμισσα του Σώλσμπερυ (μετέπειτα σύζυγο του Μαύρου Πρίγκιπα που ήταν γιος του) όταν της έπεσε μια από τις γαλάζιες κορδέλες που κρατούσαν τις περικνημίδες της.
Μερικοί άρχισαν να κρυφογελούν ειρωνικά όποτε ο Εδουάρδος την σήκωσε ,την φόρεσε στο αριστερό του πόδι και τους πέταξε με στυλ το γαλλικό.(από τότε η καλή κοινωνία μάθαινε γαλλικά και πιάνο, τώρα αν ήξερε πιάνο ο Εδουάρδος θα σας γελάσω!)
Οι Εγγλέζοι τότε ήθελαν να βάλουν χέρι στα εδάφη της Γαλλίας και ο Εδουάρδος ο Γ΄ όταν ήταν 13 χρονών, πήγε στην Γαλλία με την μάνα του Ισαβέλλα και εκεί εξασφάλισαν τα εδάφη για την Αγγλία με τον όρο να έχει επικυριαρχία ο Κάρολος ο Δ΄ αδελφός της Ισαβέλλας
Η Ισαβέλλα όμως κεράτωσε τον άντρα της ,ο οποίος λέγεται, άλλο μπουμπούκι κι΄ αυτός ,ότι είχε στο παρελθόν γκόμενο τον ευνοούμενο του Πηρς Γκάβεστον, με τον εξόριστο εκεί σημαντικό βαρώνο Ρογήρο Μόρτιμερ . Φρόντισε δε να αρραβωνιάσει τον Εδουάρδο με την κόρη του Γουλιέλμου κόμη του Αινώ και της Ολλανδίας για να εξασφαλίσει χρήματα για να εισβάλλει στην Αγγλία και να εξοντώσει τον αντρούλη της τον Εδουάρδο τον Β΄
Αφού το κατάφερε γιατί είχε και την υποστήριξη του λαού , ο Εδουάρδος ο Β΄ αναγκάστηκε να παραιτηθεί ,τον χώσανε στην στενή και από ότι φαίνεται τον φάγανε και λάχανο εκεί το 1327,ενώ εν τω μεταξύ είχε στεφτεί βασιλιάς ο Εδουάρδος ο Γ σε ηλικία 15 ετών αλλά την ουσιαστική εξουσία την είχε η μαμά με τον γκόμενο.
Τελικά το 1330 στα 18 του, κατάφερε να εκτελέσει τον γκόμενο της μάνας του και να γίνει ουσιαστικός κυβερνήτης .(Όμορφος κόσμος βασιλικά φτιαγμένος!)
Ο Εδουάρδος ο Γ΄ είναι αυτός που οδήγησε την χώρα του στον εκατονταετή πόλεμο με την Γαλλία.
Επειδή θεωρούσε ότι είχε συγγενέστερη γραμμή διαδοχής στην Γαλλία ,από τον βασιλιά της Γαλλίας πρόσθεσε στον τίτλο του και τον τίτλο Βασιλιάς της Γαλλίας.!
Ήθελε δε να στεφτεί και βασιλιάς της Γαλλίας στην Ρένς και γι΄αυτό έκανε απόβαση στο Καλαί (1359) αλλά την πάτησε και αναγκάστηκε να υπογράψει την ομώνυμη συνθήκη και να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις του στον γαλλικό θρόνο. Βέβαια όταν αργότερα οι Γάλλοι κατήγγειλαν την συνθήκη του Καλαί ξαναπήρε τον τίτλο,.
Πότε λέτε όμως ότι έβγαλαν τον τίτλο του Βασιλέως της Γαλλίας οι Εγγλέζοι από τους βασιλιάδες τους;
Το 1801 !!
Πάντως στην δεκαετία του 1350 θέσπισε σημαντικούς νόμους και θεωρείται ότι είναι από αυτούς που συνετέλεσαν στην αυξανόμενη τότε δύναμη του Κοινοβουλίου.
Για καλοκαίρι πιστεύω ότι φτάνει αυτή δόση επιμόρφωσης !


Στις εικόνες τα διάσημα της περικνημίδος,η Βικτωρία φορώντας τα και ο Εδουάρδος Γ΄σε τιμητική επίσκεψη στον Φίλιππο ΣΤ΄ του Βαλουά
(αυτός ήταν βασιλιάς της Γαλλίας από αρρενογονία μεν αλλά από απομακρυσμένο κλάδο, ενώ ο Εδουάρδος ο Γ΄ θεωρούσε ότι είχε δικαιώματα στον θρόνο της Γαλλίας από πιο κοντινή θηλυγονία. Ίσως από τότε να βγήκε η φράση –αυτοί μπλέξανε τα μπούτια τους! )


ΑΣΧΕΤΟ
Κατά τύχη χθες ΔΕΥΤΕΡΑ είδα για πρώτη φορά μια εξαιρετική εκπομπή στην ΕΡΤ στις 9 το βράδυ με τίτλο Από πού κρατάει η σκούφια μας.
Οι καλεσμένοι Μανιάτες που μίλαγαν για τις ρίζες τους με έκαναν να αναθαρρήσω μετά από το δελτίο ειδήσεων με την φωτιά στον Υμηττό, γιατί διαπιστώνεις ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που σε κάνει να ελπίζεις όταν βλέπεις ότι σε τόσους ανθρώπους υπάρχει μια άλλη φωτιά που αυτή καίει μέσα τους.

14 σχόλια:

  1. Εεεεεεεεεπ, καλημέρα σας κατ' αρχάς.
    Εδώ, θα σας "μαλώσω".
    Δεν γνωρίζετε ότι δεν είναι θέμα "Πανεπιστημιακής Μόρφωσης" πολλά πράγματα αλλά "Γενικής Παιδείας"? Θεωρώ πως το γνωρίζετε, αλλά σας διέφυγε, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, στο δείπνο.
    Καλό πάντως θα κάνει σε πολλούς η ενημέρωση. "Μας" χρειάζεται γενικώς ενημέρωση.
    Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχετο :
    Εσείς ξέρετε απο που "κρατά η σκούφια σας". Το επίθετό σας?
    Είναι κληρονομιά για τους νεώτερους και "οφείλουμε" να τα ξέρουμε. Και ο πιό αδιάφορος, όταν του "βάλεις" το μικρόβιο, αρχίζει το "ψάξε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Panta apolaustikh h istorikh su prosenkish :) Les na grapseis esy to vivlio ths 6hs dhmotikou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. zouzouna-
    Δυστυχώς ξέρω από πολλά χρόνια τι στουρνάρια υπάρχουν με πανεπιστημιακό πτυχίο που δεν ξέρουν όχι στοιχειώδη ιστορία αλλά ούτε την ιστορική εξέλιξη της ίδιας της επιστήμης τους.
    Δεν συζητάμε για ευρύτερη μόρφωση.
    Είναι λυπηρά χαμηλό το ποσοστό των ανθρώπων που επιδιώκουν μια ευρύτερη ενημέρωση έστω από εφημερίδες ενώ οι περισσότεροι αρκούνται στο τι θα μάθουν από την τηλεόραση.
    Έχοντας στο σπίτι 6 βιβλιοθήκες(τις 3 από τους γονείς μου),μου φαίνεται αδιανόητο να μπαίνω σε σπίτια που δεν έχουν ούτε την ΔΟΜΗ από κουπόνια.
    Δεν έχω ψάξει την προέλευση του ονόματος αλλά πιθανολογώ ότι επειδή είναι κρητικό, κάποιος κρητικός πρόγονος είτε από βεντέτα είτε γιατί τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι από την Κρήτη βρήκε να κρυφτεί στην Ευρυτανία.
    Δυστυχώς και από τους δύο γονείς δεν υπήρξε δεσμός με τα μέρη καταγωγής τους γιατί και οι δύο οικογένειες ήσαν στην Αθήνα από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
    Χαρις σε ένα Εγγλέζο που παντρεύτηκε κάποια μακρυνή ξαδέλφη και το έψαξε,έχω το γενεαλογικό δέντρο της γιαγιάς μου μέχρι το 1830.
    Από τον πατέρα της μάνας μου έχω στοιχεία μέχρι το 1850.
    Τώρα μαζεύω στοιχεία για το δέντρο της γυναίκας μου που από ότι βρήκα πρέπει να έχουν ρίζες από τους βυζαντινούς Παττακούς.(δυστυχώς και ο χουντικός φαίνεται ότι είναι και αυτός από την ίδια ρίζα)

    mhxeirotera-
    Δεν έχω σκοπό να γράψω κανένα βιβλίο άλλα αν οι κρατούντες είχαν χιούμορ και θέλαν τα παιδιά να μάθουν ευχάριστα ιστορία θα βάζαν στα σχολέια τα βιβλία του Τσιφόρου και του Ραφαηλίδη.
    Σκέψου πόσο ευχάριστα θα μάθαιναν τα παιδιά για το Βυζάντιο αν διάβαζαν τον Σέργιο και Βάκχο του Καραγάτση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα Πανεπιστήμια κάνουν ειδικότητες κι όχι προσωπικότητες. [Ζωρζ Πιλαλί]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου τελικά τότε κάθε παπαριά που έκανε κάποιος βασιλιάς εξιελωνόταν με το να της δίνουν κάποιο παράσημο. Φαντάζομαι αν έξυνε τη μύτη του να έπαιρνε καλό μετάλλιο.
    Μένω και στη φράση για τους Μανιάτες. Επειδή κατάγομαι και από εκεί, είναι εγύριστα κεφάλια σε πολλά θέματα, είναι όμως και πολύ περήφανοι για τον τόπο τους για την Ελλάδα. Δεν εξαγοράζονται. Εμειναν σε ένα μέρος σχετικά άγονο (Μάνη = μανή, φαλακρή) και αναζωογόνησαν το ενωτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Παρόλα αυτά ως το 1880 έχτιζαν πολεμόπυργους λες και έπρεπε να πολεμήσουν ξανά για να υπερασπιστούν τον τόπο και τις περιουσίες τους. Δυναμικοί αλλά και ευαίσθητοι, γίνονται θυσία αλλά και λιοντάρια. Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, γειά σας, συνεννοηθήκαμε. Είπα κι εγώ... πως σας διέφυγε.
    Αναμφίβολα, λυπηρόν το φαινόμενο. Εμάς το παλαιότερο βιβλίο στο σπίτι είναι του 1850. "Αστικό Δίκαιο". Ακόμη και αυτό, αν το ξεφυλίσσεις, κάτι παίρνεις.
    Λοιπόν, επειδή ψάχνω χρόοοονια πολλά, τα αρχεία του κράτους να βρω επίθετα και καταγωγές. Αφού ζείτε στην Αθήνα, θα πάτε στην βιβλιοθήκη της Βουλής (είσοδος απο το πλάι - μου διαφεύγει ο δρόμος, Ωχχ, οταν τα θέλεις δεν έρχονται). Κοιτάζοντας το Εθνολογικό Μουσείο (παλιά Βουλή) θα πάτε απο το δεξί σας χέρι στον πλαινό δρόμο και θα βρείτε την πόρτα) που λειτουργεί και 1 (νομίζω) σάββατο το μήνα και αφού πρώτα ανατρέξετε σε λεξικά του Ηλίου και του Ομήρου και ότι άλλο παλιό βρείτε, (υπάρχει ένα ακόμη απο το 1870? νομίζω) θα αναζητήσετε το επίθετό σας (τα οικογενειακά γενικώς) στο γενικό αρχείο της βιβλιοθήκης. Απο εκεί θα σας δώσουν βιβλίααααααααα να διαβάσετε.
    Επίσης εκδρομές στην Κρήτη, στις βιβλιοθήκες, θα σας βοηθήσουν. Εψαξα στην Ανδρο και που να σας λέω τι βρήκα! Το μόνο θέμα που αντιμετώπισα είναι ότι οι γεννήσεις κοριτσιών, δεν είναι γραμμένες πριν το 1890 (?) και οι γάμοι, τρέχα γύρευε καμμιά φορά. οι επαρχίες, έχουν αρχεία "οργανωμένα" πάντως.
    Βρήκα στοιχεία οικογένειας απο την μητέρα του πατέρα μου απο το 1780 περίπου. Είχαμε βέβαια και την γιαγιά που κράταγε αρχείο. Ηξερε κι εκείνη και μας "κόλλησε". Και απο τον πατέρα του πατέρα μου, βρήκαμε απο το 1800.
    Απο την πλευρά της μητέρας μου, ο πατέρας της με καταγωγή του πατέρα του απο Χανιά, αλλά, με γέννηση δεν ξέρουμε που, βρήκα άκρη απο το 1780. Το δύσκολο ήταν με την μητέρα της, που η καταγωγή απο την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, με δυσκόλεψε. Βρήκα άκρη όμως στην Πόλη. Οταν ξέρετε τον τόπο γέννησης "εύκολα" βρίσκετε ονοματολογία. Αν έχετε και παιδιά, τους το "οφείλετε". Εγώ θεωρώ ότι το οφείλω τα ανήψια μου. Καλή επιτυχία λοιπόν για τα υπόλοιπα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθεόφοβε, με καταμπέρδεψες!
    "Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Γ΄(1312-1377) το 1348 ,χόρευε με την Τζόαν του Κέντ, κόμισσα του Σώλσμπερυ (μετέπειτα σύζυγο του Μαύρου Πρίγκιπα που ήταν γιος του)[...]Οι Εγγλέζοι τότε ήθελαν να βάλουν χέρι στα εδάφη της Γαλλίας και ο Εδουάρδος ο Γ΄ όταν ήταν 13 χρονών,"
    Δηλαδή όταν ο Εδουάρδος ο Γ' χόρευε με τη Τζόαν ήταν 13 χρονών και μετά η Τζόαν έγινε γυναίκα του γιου του; Δηλαδή πόσο χρονών ήταν η νύφη του; 80;
    Help!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. chris-
    Πολύ ωραίος ο μεγάλος Πιλαλί!

    βασίλης-
    Την έχω γυρίσει όλη γιατί είναι πανέμορφη.
    Ξέρεις ότι μόνο στην Μάνη υπάρχει η μόνη εκκλησία Σέργιου και Βάκχου στην Ελλάδα;
    Το θυμήθηκα γιατί έγραψα πιό πάνω για το ομώνυμο βιβλίο του Καραγάτση.

    zouzouna-
    Ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες.

    niemandrose-
    Οταν προσπαθείς να γράψεις συνοπτικά μπερδεύεις το άλλο.
    η φραση -Οι Εγγλέζοι τότε ήθελαν..
    αναφέρεται γενικά σε εκείνη την εποχή και όχι στο γεγονός του χορού.
    Αλλά για να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα έχουν ώς εξής χρονολογικά.
    1312-γέννηση Εδουάρδου ΙΙΙ
    1325-(13 ετών)Γαλλία με μαμά.
    1327-(18 ετων)βασιλιάς
    1328-γάμος με Φιλίππα που ήταν δεύτερη ξαδέλφη του.
    Την ίδια χρονιά γεννήθηκε η Τζόαν του Σαλίσμπερυ.
    Αυτή έκανε μυστικό γάμο σε ηλικία 12 ετών γιατί δεν έιχε πάρει άδεια από τον βασιλιά.
    Ο σύζυγος είχε πάει σε εκστρατεία και οι δικοί της την πάντρεψαν στα 18 με τον Ερλ του Σαλίσμπερυ.
    1330-Γέννηση Μαύρου Πρίγκιπα.
    1348-έγινε ο χορός με την περικνημίδα.
    Πιθανώς να ήταν γκόμενα του Εδουάρδου ΙΙΙ γιατί την θεωρούσαν την ωραιότερη γυναίκα της Αγγλίας.
    1349-Επιστρέφοντας ο πρώτος σύζυγος πάει στον πάπα,ακυρώνει τον δεύτερο γάμο και την ξαναπαίρνει πίσω και κάνουν 4 παιδιά.
    1360-Πεθαίνει ο πρώτος της συζυγος.
    1361-Είναι 33 ετών παντρεύεται με τον Μαύρο Πρίγκιπα με τον οποίο είναι πρώτα ξεδέλφια και κάνουν 2 παιδιά.
    1376-Θάνατος Μαύρου Πρίγκιπα ένα χρόνο πριν τον θάνατο του πατέρα του.
    Ελπίζω να μην μπερδεύτηκες περισσότερο τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα μάλιστα! Και με συγχωρείς που σε έβαλα σε ολόκληρο μπελά! Τι μαθαίνει κανείς για την ιστορία του τόπου όπου ζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πω-πω!ουτε να διαβαζα βυζαντινη ιστορια απο τα βιβλια του Γυμνασιου,εκει οπου σε μια παραγραφο ειχανε ξεπεταξει καμια 15ρια αυτοκρατορες που αλληλοδηλητηριαζονταν....

    ωραιο το Salisbury!

    μαλλον ειμαι πολυ κουρασμενος για να παρακολουθησω το επιμορφωτικο σεμιναριο!θα επανελθω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ούτε εγώ την ξέρω την έκφραση. Μάλιστα θα έλεγα, ότι η πρώτη λέξη θα έπρεπε να είναι honte, που είναι η ντροπή, αλλά το γκούγκισα και είναι όντως σωστό!
    Είναι από το honnir.
    Τι ιστορία οι Αγγλέζοι. Ο ένας τρώει τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. επίσης κάθε Δευτέρα (και Τρίτη), μετά από το που κράτα η σκούφια μας προβάλλεται μία γαλλική σειρά με τίτλο "Καταραμένοι βασιλείς" που διηγείται την ιστορία της οικογένειας της Ισαβέλλας (καλόπαιδα όλοι τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ange-ta-
    Σκέψου ότι αυτό το΄ρήμα ήθελε να μας μάθει η ,όπως την λέγαμε,γαλικού στο σχολείο όταν οι περισσότεροι δεν ξέρανε την τύφλα τους από γαλλικά.

    iris-
    Είχανε πιστέψει και οι ίδιοι ότι βασιλεύουν ελέω θεού οπότε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
    Ακόμα και στην εποχή μας το πίστευε και ο Κοκός αλλά αυτός στο τέλος την πάτησε και έτσι ξεφορτωθήκαμε αυτή τη χολέρα της βασιλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή