Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

V-ΚΑΜΠΟΤΖΗ -Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΟ, Ο ΠΟΛ ΠΟΤ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ



ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ


Είχα σκοπό με αυτό το πόστ να τελειώσω με το Βιετνάμ για να γράψω στην συνέχεια για το ομορφότερο μέρος του ταξιδιού που ήταν η Καμπότζη με το Ανγκόρ Βατ.
Στο τέλος δε αυτών των ταξιδιωτικών αναμνήσεων, να γράψω και για την τραυματική εμπειρία που είχαμε από την επίσκεψη στο Tuol Sleng ή S-21 ή μουσείο της γενοκτονίας.
Όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη που έδωσε στα ΝΕΑ ότι εκτιμά ότι η σκέψη του Μάο είναι “πολύ πιο διαχρονική από εκείνη του Μαρξ και του Λένιν ‘’ μου έφεραν βασανιστικά στην μνήμη αυτό το μέρος.Φαίνεται πάντως ότι η σκέψη του Μάο τον έχει εμπνεύσει γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει τσιτάτο δικό του γιατί απευθυνόμενος στην Αλέκα είπε: Θα της θυμίσω μια σοφή ρήση του προέδρου Μάο: 'Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση…'.»Επειδή όμως αυτά που είδα στην Πνομ Πενχ ήταν πραγματικά εμπνευσμένα από την σκέψη του Μάο και έφεραν μεν μεγάλη αναταραχή αλλά δυστυχώς καμιά θαυμάσια κατάσταση, αλλά αντίθετα μεγάλη δυστυχία και φρίκη ,μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα πρέπει να μελετήσει καλύτερα την σύγχρονη και αρκετά πρόσφατη ιστορία.
Είναι πλέον γνωστά στους περισσοτέρους τι καταστροφή προκάλεσε στην Κίνα η πολιτιστική επανάσταση του Μάο με τους ερυθροφρουρούς και με «επανεκπαίδευση» στους αγρούς όλων των μορφωμένων πολιτών.
Στην Καμπότζη οι ιδέες αυτές βρήκαν γόνιμο έδαφος στους ερυθρούς Χμέρ ,ηγέτης των οποίων ήταν ένας παρανοϊκός, ο Πολ Ποτ αυτοαποκαλούμενος «αδελφός νούμερο 1», που είχε την υποστήριξη της Κίνας . Όταν οι ερυθροί Χμέρ κατέλαβαν την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ στις 15 Απριλίου 1975 το ονόμασαν έτος 0 και διέταξαν την πλήρη εκκένωση της από τον πληθυσμό της, κοντά 2.000.000 κατοίκους εντός 76 ωρών και την μετάβαση τους στην ύπαιθρο .
Η πρόφαση που χρησιμοποίησαν ήταν ότι πρόκειται να βομβαρδίσουν την πόλη οι Αμερικανοί.
Ο πραγματικός σκοπός αυτής της μετακίνησης ήταν να «καθαρίσει» ο λαός από καπιταλιστικές, δυτικές ξένες ή θρησκευτικές επιδράσεις βάσει της μαοϊκής ιδέας ότι μόνο η αγροτική τάξη είναι η γνήσια εργατική τάξη.
Η «βασιλεία » του Πολ Ποτ κράτησε 3 χρόνια, 8 μήνες και 20 μέρες.
Οι ξένοι διώχτηκαν, οι πρεσβείες έκλεισαν, το χρήμα καταργήθηκε. Αγορές, σχολεία, εφημερίδες, θρησκείες και ιδιοκτησία τέθηκαν εκτός νόμου.
Κυβερνητικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, άτομα άλλης εθνότητας, όλοι οι κληρικοί κάθε θρησκείας ,οι μορφωμένοι ακόμα και όσοι φόραγαν γυαλιά !, ή όσοι ανήκαν στην μεσαία τάξη συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν.
Από τα 7.000.000 κατοίκους το ¼ περίπου του πληθυσμού πέθανε σε αυτό το διάστημα από πείνα, αρρώστιες και εκτελέσεις (οι νεκροί με διάφορους υπολογισμούς ανέρχονται από 1 έως 3.000.000 ,η Διεθνής Αμνηστία τους υπολογίζει σε 1,4 εκ)
Σύμφωνα με τις απόψεις του δεν χρειάζονταν πάνω από 1 έως 2 εκατομμύρια λαού για να φτιάξει την νέα αγροτική κομουνιστική ουτοπία Άλλωστε πίστευε για τους αντιθέτους του ότι με το να τους κρατήσω δεν έχω κέρδος ,με το να τους καταστρέψω δεν έχω απώλεια.

Το Tuol Sleng .Τα συρματοπλέγματα τοποθετήθηκαν για να μην αυτοκτονούν οι κρατούμενοι πηδώντας από ψηλά.
.
Επισκεπτόμενοι το Tuol Sleng ή S-21 ή μουσείο της γενοκτονίας που ανέφερα στην αρχή ,όλη αυτή φρίκη ξετυλίχτηκε μπροστά μας. Αυτό είναι ένα σχολείο μέσα στην Πνομ Πενχ που οι Ερυθροί Χμέρ το μετέτρεψαν σε φυλακή .
Στο κολαστήριο αυτό κρατούσαν λεπτομερή αρχεία και φωτογράφιζαν όλους τους κρατουμένους που είχαν θεωρηθεί εχθροί του καθεστώτος. Όλοι αυτοί είχαν κατηγορηθεί σαν πράκτορες του εχθρού και τους ζητούσαν να ομολογήσουν τους συνεργάτες τους. Από εκεί πέρασαν βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν 14.499 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μερικές φορές και ολόκληρες οικογένειες. Μόνο 7 άτομα επέζησαν από όλους αυτούς.
Άλλα 20 τέτοια κέντρα υπήρχαν σε όλη τη χώρα.
Όσοι δεν πέθαιναν στην φυλακή τους μετέφεραν 15 χιλιόμετρα έξω από την Πνομ Πενχ και τους σκότωναν με ένα κτύπημα στο κεφάλι, ενώ τα μικρά παιδιά τα σκότωναν κτυπώντας τα πάνω σε ένα δέντρο και στην συνέχεια τα πτώματα τα πέταγαν σε ένα κοινό τάφο. Η περίφημη ταινία του 1984, The Killing Fields ,που ανεπιφύλακτα συνιστώ να την δεί κανείς, από εκεί έχει πάρει και τον τίτλο της.
Αξίζει να αναφερθεί ή ιστορία του Καμποτζιανού Haing S. Ngor που βραβεύτηκε για τον ρόλο του στην ταινία. Ο Ngor ήταν γυναικολόγος που διώχτηκε με την έγκυο γυναίκα του από την Πνομ Πενχ .Η γυναίκα του πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που τους είχαν κατά τον τοκετό της ,γιατί χρειαζόταν καισαρική τομή που ο άνδρας δεν μπορούσε εκεί να κάνει! Ο ίδιος διέφυγε μετά στην Αμερική όπου δυστυχώς τον σκότωσαν για να τον ληστέψουν στο Λος Άντζελες!
Ο διευθυντής της φυλακής ,που είναι μαθηματικός,έχει συλληφθεί από το 1999 και περιμένει να δικαστεί από Διεθνές Δικαστήριο από τον ΟΗΕ και την Καμπότζη αφού πρώτα καταφέρουν να μαζέψουν τα λεφτά για να γίνει το δικαστήριο!
Στο εύλογο ερώτημα πως συμμετείχαν τόσοι άνθρωποι σε όλες αυτές τις θηριωδίες η εξήγηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από τα στρατεύματα του Πολ Ποτ ήσαν νέα παιδιά πολλές φορές ακόμα και 12 ετών, που με τον φανατισμό που είχαν αποκτήσει πολλές φορές στρέφονταν και κατά των ίδιων των γονιών τους.
Ο ξεναγός μας ένας 55ρης Καμποτζιανός με το χαμόγελο πάντα στο στόμα, μόνο στο μουσείο αυτό δεν χαμογέλασε ούτε μία φορά.
Κανένας δεν βρήκε το θάρρος να τον ρωτήσει που ήταν, τι έκανε, με ποιους ήταν, ή αν έχασε δικούς του εκείνα τα χρόνια.

Και εγώ ενώ συνήθως με πιάνει μια περιπαικτική διάθεση για τα πάντα, σήμερα αυτή με έχει εγκαταλείψει γιατί αυτά τα μάτια των τρομαγμένων ανθρώπων στις φωτογραφίες έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στο μυαλό μου και ήταν σαν να μας έλεγαν :

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
-Πίνακας με τις υποχρεώσεις των κρατουμένων. Υπήρχε σε κάθε χώρο.
-Όλοι οι κρατούμενοι είχαν φωτογραφηθεί άσχετα από ηλικία. Ακόμα και αν δεν είχαν προλάβει να τους φωτογραφίσουν ζωντανούς φωτογράφιζαν το πτώμα τους.
-Κελί για επιφανείς κρατούμενους. Το κουτί ήταν για να ενεργούνται και το πλαστικό δοχείο για να ουρούν μετά από άδεια του φρουρού. Η σιδεριά ήταν για τα πόδια του κρατούμενου και τους τελευταίους κρατούμενους όταν μπήκαν οι Βιετναμέζοι στην Πνομ Πενχ τους βρήκαν νεκρούς και δεμένους.
-Πρόχειρα κατασκευασμένα κελιά 2 μέτρα επί 0.80-1μ. Φαίνεται η αλυσίδα που ο κρατούμενος ήταν δεμένος.
Με αυτές τις σιδεριές ήσαν δεμένοι ομαδικά στους μεγάλους θαλάμους οι κρατούμενοι όπως δείχνει η επόμενη ζωγραφιά .
Οι ζωγραφιές αυτές έχουν γίνει από ένα από τους 7 επιζώντες που ήταν ζωγράφος.
........................ Μεταφορά κρατουμένου ή νεκρού.
.........................Βγάλσιμο νυχιών και μαστίγωμα.


......................-Βασανιστήρια με νερό
....................Εκτέλεση κρατουμένων
......................Εκτέλεση των παιδιών τους.

Λείψανα από τους ομαδικούς τάφους από διάφορα μέρη της χώρας
-Στρατιώτες των Ερυθρών Χμερ.Νέα παιδιά θύτες και θύματα μιας παρανοϊκής ιδέας.

.

.


Στα 3 επόμενα βίντεο (3-4 λεπτών το καθένα ) μπορείτε να δείτε την φυλακή,τους κοινούς τάφους ,την εγκατάληψη της Πνομ Πενχ και την συγκλονιστική ομιλία ενός επιζώντος του Tuol Sleng.







UPDATE
Μόλις διάβασα στην Ε την είδηση του θανάτου του Ντιθ Πραν 65 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας. Ο Πράν είναι ο καμποτζιανός φωτορεπόρτερ του οποίου την πραγματική ιστορία που έζησαν μαζί έκανε βιβλίο, που έγινε μπεστ σέλερ, ο δημοσιογράφος των Νιού Γιόρκ Τάιμς Σίντνεϊ Σάντμπεργκ .Το βιβλίο αυτό έγινε ταινία από τον Ρόναντ Τζόφι ,The killing Fields (ελληνικά Κραυγές στην σιωπή) .

ΤΑ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ
 VΙ-ΒΙΕΤΝΑΜ -ΣΑΪΓΚΟΝ ,ΚΟΥ ΤΣΙ, ΔΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΓΚ
VII-ΚΑΜΠΟΤΖΗ-ΣΙΕΜ ΡΕΠ -ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΝΓΚΟΡ
VIII (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ) Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ANGKOR WAT – Η ΛΙΜΝΗ TONLE SAP ΚΑΙ Η ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ

21 σχόλια:

  1. Αθεόφοβε το να θαυμάζεις τη σκέψη του Μάο με αναφορά σε συγκεκριμένα τσιτάτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σκέφτεσαι και να κάνεις όσα έκανε ο Πολ Ποτ. Από την άλλη άλλο πράγμα οι σκέψεις και άλλο οι πράξεις. Οπως και ένας ποιητής ή καλλιτέχνης μπορεί να έχει θαυμάσιο έργο, αλλά σαν ανθρώπινη συμπεριφορά να είναι απαράδεκτος, έτσι και οι μεγάλοι της παγκόσμιας ανθρώπινης μπορεί να είπαν σοφές αλήθειες, αλλά να έπραξαν αθλιότητες. Πάντως οι λαοί έχουν πολύ φοβάμαι ότι έχουν και μία τάση στον σαδομαζοχισμό. Διότι ο κάθε Πολ Ποτ αν δεν εύρισκε και πειθήνια όργανα για να κάνει όσα έκανε δεν νομίζω ότι θα τα είχε καταφέρει. Ποτέ τέτοια έργα δεν είναι νοοτροπία ενός μόνο ανθρώπου. Ο ναζισμός στη Γερμανία δεν θα είχε γιγαντωθεί και απλωθεί εάν δεν είχε ακολουθήσει όλος σχεδόν ο Γερμανικός λαός τον Χίτλερ. Και αυτό είναι το χειρότερο. Διότι αν είχες να κάνεις με έναν μόνο που τρελαίνεται δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα τον απομόνωνες και φινίτο. Το κακό είναι ότι τρελλαίνονται πολλοί μαζί..., λες και παθαίνουν κατάληψη και ακολουθούν σαν τυφλοί. Βράστα το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο φοβάμαι από την εφαρμογή ιδεολογιών. Οι περισσότεροι απορρίπτουν τον Βίλχελμ Ράιχ ως αφελή και τσαρλατάνο, αλλά πολύ φοβάμαι πως είχε δίκιο σε πολλά από όσα παρατήρησε για τον ανθρωπάκο που όλοι κουβαλάμε μέσα μας... Κατά τα άλλα καταπληκτικό το ρεπορτάζ από το ταξίδι και ανατριχιαστικά όσα περιέχει τούτο το ποστ. Θα σε βάλω λινκ στη σελίδα μου μπας και στείλω κάποιους ακόμα αναγνώστες. Αξίζει τον κόπο να τα δούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φανατισμος, η βαθια πιστη του ανθρώπου οτι αυτός και μονο αυτός ειναι ο φορέας της ΑΛΗΘΕΙΑ΅, της μιας, της πραγματικής της αδιαπραγματευτης, είτε μιλαμε για τον ΠΟλ ΠΟτ τον ΜΑΟ τον Χιτλερ η τους Ιεροεξεταστες και τους καθε φυσης δογματικούς έχει το ιδιο προσωπο ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΒΙΑ και ανατριχιαστική βαρβαροτητα.
    Δεν έχει ιδιαιτερη σημασια το ιδεολογικό άλλοθι της καθε εκδοχής του φανατισμού. Οσο ελκυστική καινα ειναι η βαση του, η σκεψη του Ιησου, του Μαρξ ή του Μαο το προβλημα ειναι στην από πάνω, βιαιη επιβολη τους σαν δογματα αδιαπραγματευτα διαχρονικα και περαν κριτικής, δογματα που αξιζουν εκατομβες "εχθρων" αρκει να επικρατησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω που μέχρι πρότινος δύσκολα σοκαριζόμουν απο φρικαλεότητες εδώ κι ενάμισι χρόνο που έχω γίνει πατέρας, τρελαίνομαι με κάτι τέτοια. Ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά σε τέτοιες ιστορίες.
    Είμαστε φριχτοί ως είδος.
    Κανένα ζώο δε βασανίζει άλλα ζώα, ούτε τα σκοτώνει απο ευχαρίστηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις ιδέες κάποιων για τις πράξεις κάποιων άλλων. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν σε ιδεολογίες τα θεωρητικά στηρίγματα που χρειάζονται για να στηρίξουν τη διαστροφή τους. Για να είμαι ειλικρινής πάντως, θα ήθελα να δω κάποιους συμπολίτες μας να δουλεύουν τσάπα σε υποχρεωτικές αγροτικές κολεκτίβες! Πέρα όμως από την πλάκα εννοείτε πως κάθε φρικαλεότητα σε όποιο ιδεολόγημα και αν στηρίζεται είναι καταδικαστέα. Ο Ιταλός αναρχικός Ερρίκο Μαλατέστα είχε πει "αν είναι να κάνουμε μια επανάσταση και την επόμενη μέρα να στήσουμε κρεμάλες στις πλατείες, τότε καλύτερα να μην την κάνουμε καθόλου".

    Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο ποστ. Σου αφιερώνω τραγουδάκι που θα το βρεις εδώ:

    http://www.youtube.com/watch?v=yt4jkQequ8U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αθεόφοβε δεν την πουλάς την δουλειά αυτή (το ρεπορτάζ σου) σε καμιά εφημερίδα, και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή;

    τέτοια δουλειά ούτε οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι κάνουν!

    σειρά μου να σε ζηλέψω κι εγώ, μέχρι αυτές τις χώρες δεν έχει φτάσει η χάρη μου... αλλά έχουμε καιρό και για τέτοια ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκληρές εικόνες μίας απάνθρωπης πραγματικότητας. Όταν είδα το "κραυγές στην σιωπή" - "Killing Fields" συγκλονίστηκα. Διαβάζοντας το ποστ ένιωσα το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι. Κανένας μηχανισμός, καμία ιδεολογία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα του ολοκληρωτισμού. Το γιατί ο μικρός πρόεδρος συνεχίζει να αναφέρεται στον Μάο είναι ένα θέμα που δεν το καταλαβαίνω ειλικρινά. Μάλλον επιμένει να θεωρεί ότι μπορεί να κάνει τέτοια φάλτσα ακόμα και τώρα που είναι πρόεδρος κόμματος -συνιστώσας του Σύριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο/Η Simela Meletlidou είπε...

    τέτοια δουλειά ούτε οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι κάνουν!

    *****

    Εκεί είναι λοιπόν η διαφορά: στο μεράκι και στην τρέλα του blogger!

    Φίλε αθεόφοβε είσαι αθεόφοβος. Ζωγράφισες και πάλι...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. coolplatanos-
    Οπως και ένας ποιητής ή καλλιτέχνης μπορεί να έχει θαυμάσιο έργο, αλλά σαν ανθρώπινη συμπεριφορά να είναι απαράδεκτος, έτσι και οι μεγάλοι της παγκόσμιας ανθρώπινης μπορεί να είπαν σοφές αλήθειες, αλλά να έπραξαν αθλιότητες.

    Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι και να κάνει ένας ποιητής ή ένας καλλιτέχνης δεν επηρεάζει την ζωή των άλλων ανθρώπων, ενώ το τι μπορεί να κάνει ένας πολιτικός ηγέτης το έχουν ζήσει στο πετσί τους εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να απομονώσεις το τι έχει πει κανείς από τις πράξεις του ώστε να θαυμάζεις τα λεγόμενα του και την σκέψη του και να καταδικάζεις τις πράξεις του.
    Ξέρεις με πόσες φράσεις γεμάτες με χριστιανική αγάπη έστελναν στην πυρά οι ιεροεξεταστές τις μάγισσες πάντα «για το καλό μας» που θα έλεγε και Μηλιώκας ;
    Ύστερα η μαζική υστερία που λες δημιουργείται εκεί που η εξουσία είναι απολυταρχική και όλοι εκθειάζουν τον μεγάλο ηγέτη, την σοφία του και τις ικανότητες του και κάθε αντίθετη φωνή εξοντώνεται αμέσως.
    Τέλος είναι δεδομένο ότι ο περισσότερος κόσμος αισθάνεται ασφάλεια άμα πιστεύει ότι κάποιος καλύτερος απ΄ αυτόν ή θεόσταλτος θα φροντίσει για τα προβλήματα του ώστε αυτός να μην χρειάζεται να φροντίσει για τίποτα.
    Ετσι βρίσκει και πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και η προσωπολατρεία.

    ανώνυμος-
    Ετσι ακριβώς είναι.

    solomantzaros-
    Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι΄αυτό.
    Εχεις δεί γάτα να έχει πιάσει ποντικό;

    sergios-
    Δυστυχώς ο Μαλατέστα είχε δίκιο.
    Όλες οι μεγάλες επαναστάσεις ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις και κατέληξαν σε αυταρχικά καθεστώτα.
    Μόνο η Αμερικανική δεν είχε αυτή την εξέλιξη αλλά αυτή ήταν στην ουσία απελευθερωτική.
    Είχα σκεφτεί να βάλω αυτό το τραγούδι ιδίως για την φοβερή εισαγωγή του πριν να βρώ τα 3 βίντεο.
    Βέβαια το βιντεοκλίπ στο τέλος έχει μια σκηνή που δεν είναι από την Καμπότζη αλλά από το Νότιο Βιετνάμ.
    Είναι η σκηνή της εκτέλεσης άξιωματικού των Βιετκόγκ από τον αρχηγό της αστυνομίας το 1968..

    simela meletlidou-
    Καμία εφημερίδα δεν σου δίνει την δυνατότητα όπως το μπλογκ να γράψεις ότι θέλεις και στην έκταση που θέλεις.
    Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι άνθρωποι σαν και σένα βρίσκουν ενδιαφέρον στα ποστ μου.

    vasikos metoxos-
    Πιστεύω ότι απλά του λείπει η καλή γνώση της πρόσφατης ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. doctor-
    Γράφαμε μαζί αλλά όπως βλέπεις τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μη με λαχταράς χριστιανέ μου πρωί πρωί μ αυτον τον κομπλεξικό, βρωμιάρη,δολοφόνο, που έγινε και φιλοσοφία.
    μπλιάχ.
    Σοβαρά είπε τέτοιο πράμμα ο Τσίπρας;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νόμιζα ότι οι Μαοϊκοί μας είχαν τελειώσει από τη δεκαετία του '60. Να, όμως που στην Ελλάδα το παρελθόν ποτέ δεν πεθαίνει, μοναχά για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τα... πίσω μας τραβά. Ο άνθρωπος αυτός που θαυμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτηκε να βαφτίσει 'πολιτιστική επανάσταση' τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος, στην ανθρώπινη ιστορία, καταστροφή ανεκτίμητων έργων τέχνης, αρχαίων μνημείων και παραδόσεων χιλιάδων ετών, ως δειγμάτων του 'παλαιού τρόπου σκέψης' που… όφειλαν να αφανιστούν - πρώτη φορά μια ασύλληπτου μεγέθους πολιτιστική καταστροφή βαφτίστηκε ‘πολιτιστική επανάσταση’. Αλλά και τη διαδικασία εξόντωσης των κομματικών αντιπάλων του και ανάδειξής του σε θεοποιημένο, αλλά άπλυτο δικτάτορα (κατά δήλωσή του, δεν ήταν φίλος του νερού και πλενόταν μόνο μέσω της συνουσίας με διάφορες γυναίκες, δηλαδή μέσα σ' αυτές - υπερηφανευόταν μάλιστα γι' αυτό του το κατόρθωμα). Ομολογώ ότι με κάτι τέτοια δυσκολεύτηκα να ακολουθήσω τα πετάγματα της σκέψης του. Ίσως ο κος Τσίπρας θα μπορούσε να μας διαφωτίσει. Φαντάζομαι το 'κόκκινο βιβλιαράκι' με τις 'αιώνιες αλήθειες' του 'Τιμονιέρη' θα κατέχει περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΥΓ: Μερικές φωτογραφίες μου θύμισαν την επίσκεψή μου πριν λίγα χρόνια στο Άουσβιτς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. demetrat-
    Δυστυχώς το είπε και παρόμοια με μενα αντίδραση είχε και η ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στην Ε
    http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=18294768

    gerasimos-
    Θέλω να πιστεύω ότι δεν γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία και τα λέει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλα μωρέ με τους «Μογγόλους» τώρα...

    Εμείς αυτά στην Ελλάδα τα γκρεμίζουμε και χτίζουμε Ξενία Παλλάς. Βλέπε Ακροναυπλία επί Χούντας.

    Ή τα κάνουμε Μέγαρο της Μουσικής. Βλέπε ΕΑΤ - ΕΣΑ επί εκσυγχρονισμού.

    Μην μας περάσουν και για απολίτιστους οι κουτόφραγκοι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αθεόφοβε, πέρα από τα όλα όσα φοβερά μας έφερες στη μνήμη σχετικά με τον Πολ Ποτ, θα ήθελα να σταθώ στη δήλωση Τσίπρα που τόσο εσύ όσο και άλλοι επισκέπτες σου επικρίνατε αποκόβοντάς την (ίσως) από κάποιο ολοκληρωμένο κείμενο.
    Ο Μάο, πέρα από το τι γνώμη μπορεί να έχει κανείς για την όλη του πολιτεία, στο χώρο και στο χρόνο που ξεκίνησε την ¨πολιτιστική επανάσταση¨ ίσως να ήταν και η πρέπουσα λύση για εκατομμύρια πεινασμένους.
    Κι εδώ, ερχόμαστε να πούμε ότι η θεωρία δεν βρίσκει πολλές φορές εφαρμογή στην πράξη.
    Αυτό δεν στάθηκε και η αιτία της κατάρρευσης του ¨υπαρκτού¨;
    Για να μη κουράζω, και επειδή εγώ στη βιβλιοθήκη έχω το κόκκινο βιβλίο (σε περίοπτη θέση που θάλεγε και ο Γεράσιμος), θέλω να παραθέσω ένα μικρό κομμάτι από τις σκέψεις του ¨τιμονιέρη¨ : ¨αν έχουμε μια σωστή θεωρία αλλά αρκούμαστε απλώς να φλυαρούμε γύρω από αυτήν, να τη βάζουμε στο ράφι και να μη την εφαρμόζουμε στην πράξη, τότε η θεωρία αυτή όσο ωραία και αν είναι, δεν έχει καμιά σημασία...¨.
    Φαίνεται πως ο ¨μεγάλος τιμονιέρης ¨ αυτό ακριβώς έκανε από μια στιγμή και μετά: φλυαρούσε χωρίς να εφαρμόζει!
    Και τι είπε ο Τσίπρας δηλαδή; ¨…η σκέψη του Μάο είναι πολύ πιο διαχρονική από εκείνη του Μαρξ και του Λένιν .
    Για τη σκέψη (θεωρία) μίλησε και όχι για την πράξη…
    Που είναι λοιπόν το πρόβλημα;
    Και για να γίνω πιο σαφής μεταφέρω αυτό που είπε ο Αμερικανός συγγραφέας Πίτερ Σβάιτσερ και που κολλάει μάλλον στη σχέση θεωρίας και πράξης: Κάνε ό,τι λέω, όχι ό,τι κάνω !
    Κατά τα λοιπά το ποστ, να μη τα λέμε πάλι, υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. chris-
    «Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα/ μετρώ τους χτύπους, τον πόνο μετρώ./ Πίσω από τον τοίχο πάλι θα 'μαστε παρέα/ τακ τακ εσύ, τακ τακ εγώ/ που πάει να πει σ' αυτή τη γλώσσα τη βουβή/ βαστάω γερά, κρατάω καλά..
    Η ταράτσα που βασανίζαν τον Ανδρέα(τον Λεντάκη) που έχει τραγουδήσει τόσο περιεκτικά ο Μίκης ήταν στο κτήριο της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας.Εκεί μέσα βασανίστηκαν πλήθος από γνωστούς και αγνώστους πολίτες κατα την διάρκεια της χούντας.
    Αν δεν κάνω λάθος μετά την μεταπολίτευση το αγόρασε το ΚΚΕ και το πούλησε ,προφανώς με κέρδος, στο υπουργείο Πολιτισμού!
    Όπως βλέπεις το χρήμα σβήνει την ιστορική μνήμη!

    syneas-
    Μια πολιτική προσωπικότητα που έχει πεθάνει κρίνεται από το σύνολο του έργου του που είναι πλέον δεδομένο.
    Τότε πιά έχει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα από την συνέπεια των λόγων με τα έργα του οπότε μπορείς να τον θαυμάζεις ή όχι.
    Από μεγάλα λόγια έχουν πει πολλοί αλλά τα έργα τους τα διέψευσαν.
    Δεν νομίζω ότι υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα ήθελε να ζήσει με τον Μάο ηγέτη στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγκλονιστικές φωτογραφίες...
    εξαιρετικό post! Aλλά θα συμφωνήσω κι εγώ με το φίλο chris: εδώ ξεχνάμε τη δική μας νεότερη (κιόλας) ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενα απο τα πιο συγκλονιστικά πόστ που έχω δεί Αθεόφοβε. Μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο, με έσφιξε στο στομάχι μου. Τελικά το ταξίδι σου αυτό έφερε πίσω υλικό για μια ζωή. Είναι τραγικό να σκεφτεί κανείς πως ο σφαγέας Πόλ Πότ δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τις κτηνωδίες του. Μα τι επιτέλους φανταζόταν αυτός ο άνθρωπος?

    Πήρα το ταξίδι απο την αρχή, και θαύμασα τις ωραίες φωτογραφίες και κέιμενα. Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και από μένα πολλά μπράβο για το κείμενο.
    Είχα ακούσει για τον Πολ Ποτ και τους Ερυθρούς Χμερ αλλά όχι με τέτοιες λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τη συνέντευξη Τσίπρα

    http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080322&nid=7910999&sn=&spid=876


    "Τι σημαίνει για τον ίδιο να είναι κανείς σήμερα κομμουνιστής; “Μια μεγάλη κουβέντα! Κομμουνιστής δεν είναι όποιος το ισχυρίζεται αλλά όποιος το ζει. Έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την ίδια σου τη ζωή. Πρόκειται για ένα στοίχημα που χάνεται στα σημεία από αρκετούς ανθρώπους της Αριστεράς”. "

    Στο ίδιο άρθρο ποζάρει με μοτοσικλέτα BMW.

    Κατά συνέπεια, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κοροϊδεύετε ορισμένους Αμερικανούς που πιστεύουν στον Αδάμ και την Εύα. Σε σχέση με τον Τσίπρα, είναι πανέξυπνοι...

    "Αθεόφοβε το να θαυμάζεις τη σκέψη του Μάο με αναφορά σε συγκεκριμένα τσιτάτα..."

    Ορισμένα καλά τσιτάτα λέει κι ο μανάβης της γειτονιάς πότε πότε.

    "αν έχουμε μια σωστή θεωρία αλλά αρκούμαστε απλώς να φλυαρούμε γύρω από αυτήν..."
    Αυτά σου τα έλεγε κι ο δάσκαλος στο δημοτικό (για να διαβάσεις) και η γιαγιά σου ή οι γονείς σου (για να κάνεις κάτι). Δεν ανακαλύφθηκαν αυτές οι λέξεις από το Μάο. Τίποτα δεν ανακαλύφθηκε από το Μάο.

    Στις παλιές κουλτούρες, η ιδεολογίες αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους. Μετατρέπονται σε γραφειοκρατίες για να τους τυρανούν.

    "...ίσως να ήταν και η πρέπουσα λύση για εκατομμύρια πεινασμένους."

    Λύση: σκοτώστε τους για να μην πεινάνε.

    Πολλές κραυγές και διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της παγκοσμιοποίησης, καμία κατά του Μαοϊσμού.

    Από την άλλη, έχουμε μαοϊκούς στη χώρα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Μάλιστα. Και μετά κοροϊδεύουμε τους Αμερικανούς για την πρωτοβάθμια παιδεία τους. Losers...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
    - Για την Ευρώπη,
    - Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
    - Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
    - Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
    - Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
    - Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή