Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΑ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ



Γι' αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή,
λυώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
-ο θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο!
.
Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλλα στον αέρα,

καθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
στο θάνατο - κ' η μοίρα ό τι θέλει ας πεί..
'Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας Οδυσσέας Ελύτης
.................... Η φωτογραφία του πατέρα μου από το φύλλο πορείας του..Πριν από 2 χρόνια στο ποστ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ! σας είχα γράψει πως πήγε εθελοντής στην Αλβανία.
Πρόσφατα, σκαλίζοντας κάτι χαρτιά του, βρήκα μια υπεύθυνο δήλωση που είχε υποβάλλει προς το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης Δια του Φρουραρχείου Αθηνών την 22/5/1941.Δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους την υπέβαλλε, υποψιάζομαι όμως ότι μετά την άτακτη υποχώρηση του Ελληνικού στρατού, όταν έσπασε το μέτωπο με την γερμανική επίθεση, θα ήθελαν, στο έτσι και αλλιώς στο άνευ αντικειμένου πλέον υπό την γερμανική κατοχή υπουργείο, να διαπιστώσουν τι απέγινε με τους υπηρετήσαντες έφεδρους αξιωματικούς.
Διαβάζοντας την δήλωση σκέφτηκα να κάνω μια μικρή έρευνα για τα μέρη που αναφέρει και την πορεία που ακολούθησε.
(κλικάρετε επάνω στο κείμενο για να μεγαλώσει)

Πιθανολογώ λοιπόν ότι φεύγοντας από την Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1940 πρέπει να πήγε στην Νεάπολη του νομού Κοζάνης όπου ήταν το σύνταγμα του, γιατί όπως διαβάζω:
Στις 25 Απριλίου του 1939 κηρύσσεται μερική επιστράτευση στα παραμεθόρια διαμερίσματα της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Τόπος συγκέντρωσης των επιστρατευθέντων ήταν η Νεάπολη. Σ’ αυτήν συγκροτήθηκε το 53ο Σύνταγμα πεζικού που έγραψε αργότερα σελίδες δόξας στην Αλβανία.
Προφανώς είχαν καλέσει σε αυτήν την επιστράτευση και αξιωματικούς από την Αθήνα γιατί η παρακάτω φωτογραφία είναι από την Νεάπολη το 1939 όπως έχει γράψει επάνω της ο ίδιος .Έμεινε επιστρατευμένος τότε εκεί από 27/8/39 έως 10/10/39.
Η πρόβλεψη της επικείμενης συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο οδήγησε την πολιτεία πριν την έναρξη του πολέμου σε προετοιμασία του στρατού με επιστρατεύσεις των εφέδρων και έτσι επιστρατεύθηκε ξανά για 1 μήνα τον Ιούλιο του 1940.Μετά την εθελοντική του στράτευση με την έναρξη του πολέμου, πρέπει σύντομα να βρέθηκε εκ νέου στην Νεάπολη της Κοζάνης ή στην πορεία του 53ου συντάγματος προς την Αλβανία. Η 9η Μεραρχία όπου ανήκε το σύνταγμα του, περνώντας τα σύνορα, έδωσε σκληρές μάχες για την κατάληψη του ορεινού συγκροτήματος Μοράβα που δεσπόζει πάνω από την Κορυτσά.

Στον χάρτη βλέπει κανείς την περιοχή που εισέβαλαν οι Ιταλοί στο ελληνικό έδαφος μέχρι τις 23-11-40 και την περιοχή της Αλβανίας που κατέλαβε στην συνέχεια ο ελληνικός στρατός μετά την απώθηση τους.
Η κατάληψη του Μοράβα δεν ήταν εύκολη γιατί ο Δεβόλης ποταμός που περιβάλλει το όρος αυτό, παρουσίαζε σοβαρό εμπόδιο στην κίνηση των στρατευμάτων γιατί οι απότομες όχθες και το βάθος του τον καθιστούσαν βατό σε ελάχιστα σημεία, τα οποία μάλιστα ήταν ισχυρά προστατευμένα.
Η 9η Ελληνική Μεραρχία, που πολέμησε εκεί, μόνη της αντιμετώπισε τις αντίπαλες Ιταλικές δυνάμεις που αποτελούνταν από πέντε (5) Μεραρχίες, δύο ανεξάρτητα Τάγματα, άλλα δύο Τάγματα «Μελανοχιτώνων», ένα Σύνταγμα «Βερσαλλιέρων», ,ένα ανεξάρτητο τάγμα πολυβόλων και έναν σημαντικόν αριθμό πυροβόλων και αρμάτων μάχης.
Όμως παρά την πολυήμερη διάρκεια των μαχών, παρά τις πολυαριθμότερες αντίπαλες δυνάμεις που αντιμετώπισε ο Ελληνικός Στρατός και παρά την υπέρμετρη διαφορά εξοπλισμού που διέθεταν οι αντίπαλοι, ο Συνταγματάρχης Μπεγέτης εκείνο το απογευματινό της 22ας του Νοέμβρη του 1940 έστελνε προς την Μεραρχία του την ακόλουθη «Λακωνική» πληροφοριακή τηλεγραφική αναφορά του:«Αναφέρω ώραν 17:45΄σήμερον το υπ ΄εμέ απόσπασμα , εισελθόν Κορυτσάν, απηλευθέρωσε ταύτην. Συνταγματάρχης Μπεγέτης».Η Κορυτσά ήταν η πρώτη πόλη που καταλαμβανόταν από στρατό κατά του Άξονα από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου ο ελληνικός Στρατός εξασφάλισε ευρέως το υψίπεδο Κορυτσάς.
Στον χάρτη φαίνεται που βρισκόταν η 9η Μεραρχία μετά την κατάληψη της Κορυτσάς όπως και το ύψωμα Γκορίτσα που γράφει στην αναφορά του.
Το ύψωμα 1926 που αναφέρει πρέπει να είναι σε αυτή την περιοχή.
Η λίμνη Μαλίκη, που προφανώς ήταν ελώδης περιοχή, δεν υπάρχει πια γιατί έχει αποξηρανθεί από τότε .


Οι Ελληνικές απώλειες ήταν μεγάλες.
Οι αριθμοί που ακολουθούν αποτελούσαν μόνο εκτίμηση: 34 αξιωματικοί και 590 οπλίτες φονευθέντες, 82 αξιωματικοί και 2.266 οπλίτες τραυματίες.

Σήμερα σε ένα ύψωμα του χωριού Μπομποστίτσα, οκτώ χιλιόμετρα Νότια της Κορυτσάς, στους Βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Μοράβα υπάρχει έναν υπερμεγέθης άσπρος σταυρός , στη βάση του οποίου γράφεται με Ελληνική και Αλβανική γραφή ότι στήθηκε στη μνήμη Ελλήνων μαχητών που έπεσαν στην περιοχή κατά τις σκληρές για 9 μέρες μάχες για την κατάληψη της Κορυτσάς, εκείνο τον Νοέμβρη του 1940.
Αυτό το απλό και απέριττο μνημείο οφείλεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς κάτοικοι του Ελληνόφωνου χωριού Μπομποστίτσα ανακάλυψαν , μετέφεραν και ενταφίασαν εκεί τις σωρούς τριών Ελλήνων μαχητών του 40, δηλαδή ενός Ανθυπολοχαγού, και ενός Λοχία, που βρέθηκαν σκοτωμένοι και ενός στρατιώτη, που τον περιέθαλψαν λόγω των κρυοπαγημάτων που έπαθε στα πόδια του, αλλά που λίγο αργότερα κατέληξε κι αυτός και τον ενταφίασαν εκεί όπου είχαν ενταφιασθεί νωρίτερα και οι εν λόγω δύο , κατά βαθμόν , ανώτεροί του συμπολεμιστές.
Συνολικά στον πόλεμο της Αλβανίας χάθηκαν 13.479 αξιωματικοί και οπλίτες , υπήρξαν 1.823 αγνοούμενοι και βέβαια όσοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή από τις 25.000 παγόπληκτους και τις 63.266 τραυματίες.
Τεράστιες βέβαια ήσαν μετέπειτα απώλειες από τον λιμό της κατοχής που υπολογίζονται σε 760.000 άτομα τα οποία και αποτελούσαν τον ανθό της νέας τότε γενιάς, γιατί πιθανότητα επιβίωσης είχε μόνο 1 στα 10 παιδιά.
Από κει και πέρα με το σπάσιμο του μετώπου η πορεία της επιστροφής ήταν και θλιβερή και κοπιώδης.
Το χωριό Νέα Κουτσούφλιανη που αναφέρει είναι το σημερινό Παναγιά του νομού Τρικάλων.
Την επιστροφή του στην Αθήνα την έχω περιγράψει στο ποστ μου που αναφέρω στην αρχή. Μέχρι να φτάσει στην Λάρισα, όπου τους είχαν πει πως θα μπορέσουν να μπουν σε τραίνο, όπου κοιμόταν κράταγε σφικτά τα γκέμια από το μουλάρι του για να μην του κλέψουν, γιατί χωρίς αυτό είναι αμφίβολο πως θα έφτανε σώος και γερός στην Αθήνα.
.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε ο στρατός μας στην Αλβανία ήταν το κρύο.
Μου διηγείτο πως έφτιαχναν ένα πάτωμα από κορμούς επάνω έβαζαν την σκηνή τους, στο κέντρο άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν ώστε να μπορέσουν να βγάλουν και καμιά ψείρα από τα ρούχα που τους ταλαιπωρούσαν μονίμως , και το πρωί όταν ξύπναγαν η σκηνή ήταν χωμένη βαθειά μέσα στο χιόνι γιατί αυτό έλιωνε από κάτω της!
Την εικόνα την έχει περιγράψει με ενάργεια ο Ελύτης στο Αξιον Εστί: Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετό, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι αυτό ήταν πιο κι απ' την κούραση ανυπόφερτο.
Εκτός όμως από τους τραυματισμούς στις μάχες τους γιατρούς τους απασχολούσαν και οι αναγκαστικοί ακρωτηριασμοί φαντάρων λόγω των συχνών κρυοπαγημάτων.

Γράφει η , Ιστοριογράφος της ΔΙΣ/ΓΕΣ Αγγελική Δήμα - Δημητρίου:
Ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στους δύο αντιμα­χόμενους εξαιτίας του ορεινού εδάφους, του ύψους του χιονιού και του πολικού ψύχους που επικρατούσε, ήταν τα κρυο­παγήματα που τις περισσότερες φορές προκαλούσαν μεγαλύτερες απώλειες απ' αυτές των σκληρών μαχών (25.000 Έλληνες - 22.000 Ιταλοί παγόπληκτοι).
Στην Έκθεση της Διευθύνσεως Υγειονομι­κής Υπηρεσίας του Γενικού Στρατηγείου αναφέρεται συγκεκριμένα:
«... Καθ' όλον το εξάμηνον διάστημα διεκομίσθησαν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) σχεδόν τραυματίαι, παγόπληκτοι και ασθενείς ήτοι αναλυτι­κώς τριάκοντα χιλιάδες (30.000) περίπου τραυματιαι, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) παγόπληκτοι και είκοσι χιλιάδες (20.000) ασθενείς...».
Εξάλλου στην Έκθεση Πολεμι­κών Πεπραγμένων της XVII Μεραρχίας Πεζικού (28 Οκτ - 28 Δεκ 1940), που δρούσε στο όρος Κάμια αναφέρεται:
«8 Δεκεμβρίου Ο καιρός εξακολουθεί ψυχρός με χιόνια και ομίχλη. Οι αξιωματικοί και οι οπλίτες υποφέρουν με καρτερικότητα άξιοι ιδιαίτερου θαυμασμού το δριμύ αυτό ψύχος, του οποίου συνέπεια είναι ο πολλαπλασιασμός των κρυοπαγημάτων αξιωματικών και οπλι­τών και οι συνεχείς απώλειες των κτηνών, ειδών οπλισμού και παντοειδούς υλικού».Από ελληνικής πλευράς, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με τη χρήση λιπαντικών ουσιών και ειδικών μάλλινων επιδέσμων και καλτσών, που κατά χιλιάδες οι Ελληνίδες κάθε ηλικίας έπλεκαν και έστελναν στο μέτωπο.
Στον τομέα της Υγειονομικής Υπηρεσίας, εξαιτίας του αγώνα σε ιδιαίτερα ορεινό έδαφος, αρχικά παρουσιάστηκαν πολλές δυσχέρειες και προβλήματα.
Από την Έκθεση του Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου (ΤΣΗ), από τις 1ης Δεκεμβρίου 1940 μέχρι τη διάλυσή του, διαβάζουμε:
«… Η φύσις του εδάφους και η τακτική του πολέμου ιδίως με τας αεροπορικάς επιδρομάς, ως και αι εκτάσεις των τομέων εκάστης μεραρχίας εκώλυον την ταχείαν και έγκαιρον ιατρικήν περίθαλψιν των τραυ­ματιών και ασθενών …».
Στη συνέχεια όμως, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Στρατού ενισχύθηκαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, δημιουργήθηκαν νέα, αναπτύχθηκαν νοσηλευτικοί σχηματισμοί εκστρατείας, ορεινά χειρουργεία, μετακινήθηκαν ανεφοδιαστικά όργανα και συστάθηκαν ειδικά σώματα διακομιδής. Οι διακομιδές πραγματοποιούνταν κατ’ ανάγκη τη νύχτα για την αποφυγή των αεροπορικών επιδρομών, με αποτέλεσμα τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις για τους διακομιζόμενους και το προσωπικό.
Τέλος, η υγειονομική υποστήριξη των μαχομένων υπήρξε αρκετά ικανοποιητική και με τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Πρόνοιας, την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών των Αδελφών Νοσοκόμων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διαφόρων οργανώσεων και συλλόγων και τέλος πολλών επώνυμων και ανώνυμων Ελληνίδων.
Ο πατέρας μου όλη την διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε συνεχώς ως Ιατρός τάγματος στην ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων.Συνολικά υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στον στρατό 4 χρόνια.
Η πολιτεία τον τίμησε με :
1-τον Πολεμικό Σταυρόν
2-Το Μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων
3-Τον Αργυρούν Σταυρόν μετά ξιφών
4-Το Μετάλλιον του Αλβανικού Πολέμου
.
.

34 σχόλια:

  1. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί για ποιους λόγους ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στην Αλβανία;
    Τόσες θυσίες χωρίς λόγο;
    Ή, μήπως, υπήρχε κάποιος λόγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπηρχαν οι υποσχεσεις της αγγλιας για την βορειο ηπειρο τις οποιες δεν τηρησαν ποτε

      Διαγραφή
  2. Ασκαρδαμυκτί-
    Μήπως έχεις ξεχάσει ότι η Ιταλία εισέβαλε πρώτη στην Ελλάδα η οποία δεν είχε κανένα σκοπό να μπεί σε πόλεμο και γι΄αυτό έκρυψαν μάλιστα ποιάς χώρας ήταν η τορπίλη της Έλλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι η Ιταλία εισέβαλε πρώτη, δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα έπρεπε υποχρεωτικά να εισβάλει στην Αλβανία.
    Όταν ένα αμεινόμενο κράτος αντιμετωπίσει επιτυχώς μία επίθεση, δεν είναι "υποχρεωμένο" να εισβάλει και σε ξένο έδαφος!
    Παραδείγματα: πριν λίγα χρόνια η Χεζπολά του Λιβάνου αντιμετώπισε επιτυχώς την ισραηλινή επίθεση. Δεν διανοήθηκε όμως να εισβάλει καπάκι στο Ισραήλ.
    Το 1922 οι Τούρκοι πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα. Δεν εισέβαλαν όμως σε ελληνικά εδάφη.
    Πριν 2.500 χρόνια οι Έλληνες αντιμετώπισαν επιτυχώς αρκετές περσικές επιθέσεις. Δεν καβάλησαν, όμως, τα πλοία να πανέ στην Περσία και να της επιτεθούν

    Θέλω να πω πως η απόφαση να αντεπιτεθείς, εισβάλλοντας σε ξένα εδάφη, δεν είναι αυτονόητη συνέπεια μια επιτυχούν αμυντικής προσπάθειας.

    Αυτές τις μέρες με απασχολεί πολύ το ερώτημα "γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εισβάλλει στο αλβανικό έδαφος"!
    Το εγχείρημα ήταν υπερβολικά τολμηρό, αποδυνάμωνε την άμυνα της χώρας στη Μακεδονία, προκαλούσε την επέμβαση της Γερμανίας, η πιθανότητες συντριβής της Ιταλίας ήταν απειροελάχιστες...
    Προς τι λοιπόν τόση αιματοχυσία;

    Το ψάχνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα εισέβαλε στην Αλβανία πρώτον γιατί η επιτυχής απόκρουση μιας επίθεσης προυποθέτει αν είναι δυνατόν την καταδίωξη του εχθρού για να ρίξεις το ηθικό του και να μειώσεις το αξιόμαχο του, δεύτερον η Ελλάδα μπήκε στην Βόρειο Ηπειρο που ας μη ξεχνάμε ζούσαν και ζούν έλληνες , και η οποία με βάση διεθνείς συνθήκες θα έπρεπε να ζεί σε καθεστώς αυτονομίας και όχι υποδούλωσης, επίσης στον ελληνοιταλικό πόλεμο έλαβε μέρος και η Αλβανία έχοντας την υπόσχεση των ιταλών ότι θα τους δοθεί και η ελληνική Ηπειρος. Το σχόλιο για την χεζμπολά με όλο το σεβασμό το θεωρώ αστείο αν λάβεις υπόψη σου ότι το Ισρήλ στον πόλεμο των 6 ημερών τα έβαλε επιτυχώς με Αιγύπτιους και Σύριους, η δε Τουρκία το 1922 μας πέταξε μεν στη θάλασσα , αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ολοκληρωτικό πόλεμο πρώτον διότι δεν διέθετε στόλο , δεύτερον διότι δεν θα την άφηναν οι σύμμαχοι(?) και τρίτον διότι στον Εβρο η Ελλάδα υπό τον Πάγκαλο είχε αξιόμαχο στράτευμα το οποίο πριν την συνθήκη της Λωζάνης απειλούσε να ξαναεισβάλει απο την Ανατολική Θράκη που ακόμα κατείχαμε ,και η Κωσταντινούπολη ήταν πολύ κοντά και ανοχύρωτη, βεβαίως το εγχείρημα πιθανότατα θα αποτύγχανε γιατί δεν το θέλανε ούτε οι σύμμαχοι, και ούτε πιστεύω ότι μπορούσε να ξεκινήσει νέο πόλεμο η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Τουρκία ήταν σε θέση να το κάνει , κι έτσι οι απειλές έμειναν στα λόγια. το σχόλιο σου για τους ελληνοπερσικούς πολέμους λυπάμαι αλλά είναι ατυχές κι ελπίζω να καταλαβαίνεις το γιατί, πάντως όταν μπόρεσαν οι πρόγονοι μας πήγαν και στην περσία με τον μέγα Αλέξανδρο, τέλος η Γερμανία από τη στιγμή που απέτυχε η Ιταλία είναι σίγουρο ότι δεν θα άφηνε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη στα χέρια των Αγγλων ενώ εκείνη πολεμούσε στην βόρειο Αφρική, άλλο έπρεπε να σε προβληματίζει γιατί οι ιταλοί επέλεξαν μια δύσκολη εποχή(καιρικές συνθήκες ) μια δύσκολη περιοχή(δυσπρόσιτα βουνά) και δεν εκμεταλεύτηκαν και το καλοκαίρι αλλά και τον στόλο τους να κάνουν απόβαση σε κάποιο σημείο που θα διευκόλυνε και τα άρματα τους , αλλά διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο? θα εκτιμούσα το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  4. πολύ δύσκολοι καιροί Αθεόφοβε...είχαν όμως το πλεονέκτημα να μην είναι καλομαθημένοι όπως οι σύγχρονοι νεοέλληνες,και να υπάρχει υψηλό πατριωτικό φρόνημα-δεν είχαν βλέπεις αφήσει το 'δημοκρατικό"-διεθνιστικό τους στίγμα στην Παιδεία οι Δραγώνες,τότε...Προσπαθώ να φανταστώ αν θα ήταν εφικτή τέτοια καρτερία και γενναιότητα σήμερα και για τους λόγους που προανέφερα,αδυνατώ...Ο Πόλεμος βέβαια μετά από λίγο,μόλις σκοτωθούν οι πρώτοι φίλοι,γίνεται προσωπικό θέμα και λειτουργεί και το ένστικτο της επιβίωσης αλλά εγώ γιατί βλέπω τις "ξύπνιες" γενιές του Νίτρο και του Κλικ να την κάνουν με κάθε μέσο για άλλες χώρες,σε μια υποθετική ανάλογη περίπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήδη από τις 7 Απριλίου 1939 η Ιταλία εισέβαλε στην Αλβανία καθαίρεσαν τον βασιλιά Ζώγου και το στέμμα του το προσέφερε ο Μουσολίνι στον βασιλιά της Ιταλίας.
    Δηλαδή εκ των πραγμάτων η Αλβανία τότε είχε πάψει να είναι ανεξάρτητο κράτος και με καθεστώς “προσωπικής ένωσης” με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: “το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας”.
    Γι’ αυτό η Ελλάδα με το Βασιλικό Διάταγμα (ΒΔ) της 10ης Νοεμβρίου 1940, το οποίο εκδόθηκε σε εφαρμογή του ΑΝ (Αναγκαστικού Νόμου) 2636/1940 “Περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών”, όρισε ως εχθρικά κράτη “την Ιταλία μαζί με τις κτήσεις, τα αυτοκρατορικά της εδάφη και τις αποικίες.
    Δεν επιτεθήκαμε λοιπόν σε ξένο κράτος αλλά αποκρούσαμε τον εχθρό σε εδάφη του επιτιθέμενου που εκτός των άλλων είχαν και ελληνικό πληθυσμό και που ήταν υπό την κατοχή του.
    Το παράδειγμα της Χεσμπολαχ είναι ατυχές γιατί οι μεν λιβανέζοι δεν νίκησαν τους Ισραηλινούς, άλλο αντίσταση και άλλο νίκη, αλλά και αν τους νικούσαν δεν θα έμπαιναν ποτέ σε ένα κράτος με πυρηνικά όπλα ,ενώ αντίθετα οι Ισραηλινοί κατέλαβαν εδάφη προηγουμένως από τα γειτονικά τους κράτη.
    Το δε 1922 ποιά ελληνικά εδάφη θα μπορούσε να καταλάβει ο Ατατούρκ όταν ακόμα δεν είχε εδραιώσει την κυριαρχία του στην χώρα του, ή μήπως είχε ναυτικό να καταλάβει τα νησιά;
    Τέλος στα σύνορα με την Βουλγαρία που ήταν σύμμαχος του άξονα υπήρξε ισχυρή η γραμμή Μεταξά που τα προστάτευε .
    Ο Χίτλερ όμως μπήκε στην Ελλάδα από την Γιουγκοσλαβία η οποία ήταν ουδέτερη τότε και δεν επιθυμούσε να μπει στον πόλεμο, αλλά εισέβαλλαν σε αυτήν οι Γερμανοί στις 6 Απριλίου 1941 και συνέχισαν πλέον προς την Ελλάδα.

    squarelogic-
    Προσωπικά πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουν οι σημερινοί έλληνες αν βρεθούν σε ανάλογη περίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον οδοιπορικό και μία αναμετάδοση σχεδόν σε πρώτο πρόσωπο. Καλά τα λέμε ηρωικά στα σχολεία και στις παρελάσεις (μέχρι πότε;) αλλά οι μαρτυρίες των ανθρώπων που τις έζησαν είναι διαφορετικές.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kitso Mitso πρώτα σ' εσένα μιαν απάντηση.
    Μα δεν έμαθες, τόσα χρόνια που είσαι μακριά απο το σχολείο, πως εκεί μαθαίνουμε καθοδηγούμενη ιστορία?

    Αθεόφοβε, πράγματι, εξαιρετικό οδοιπορικό, δεν θεωρώ πως είναι ιστορία, γιατί δεν έχουν περάσει τα απαραίτητα χρόνια και οι γνώμες ακόμη... πότε θα κατασταλάξουν δεν ξέρω.
    Ομως... τόσα τραύματα η Ελλάδα. Τραγικό!

    Ηρωας ο πατέρας σου, ως εθελοντής! Υπάρχουν άραγε τέτοιοι άνθρωποι με ιδανικά ακόμη?

    Εμένα, συχνά, εκείνο που με απασχολεί, είναι το τι "κουβαλούσαν" στις ψυχές τους αυτοί οι άνθρωποι που έφθασαν ως τα μέτωπα... αλλά φαίνεται δίνει ο Θεός κουράγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ αδυνατώ πώ οτιδήποτε, διότι ειμαι γνωστό μελό άτομο, και συγκινούμαι όταν πέφτω σε τέτοιες μαρτυρίες.
    Χώρια που με πιάνει και ένα τεράστιο γαμώτο και κάνω μέρες να το βγάλω απο πάνω μου.
    Θυμάμαι πάντως και θα ψάξω να το βρω , τη βάβω , κάπου κοντά στο Περιβόλι νομίζω, που όταν τη ρώτησε ο δημοσιογράφος τωρα που γέρασε τι θα έκανε αν χρειαζοτανε.Του απάντησε πονηρά.
    ιιιι, ίσσα παν θα ματαπάγαινα .Ίσσα στο β'νο.
    Λεβεντιά ο πατέρας σας Αθεόφοβε.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κοίταξε τον τρίτο χάρτη.

    http://www.oedb.gr:8080/oedvLibrary/user/presentDoc.jsp?docId=3&docType=1&fileName=book3.xml

    στο γκουκλ μαπ, κοντά στο καμένιτσε της αλβανίας.

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. KitsosMitsos-
    Απλά στο σχολείο μας πρήζουν με εθνικοπατριωτικά μεγαλόστομα λόγια με αντίθετο βέβαια αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.

    Ζουζούνα-
    Κουβαλούσαν ότι κουβαλάει ο καθένας μας όταν αισθάνεται ότι εισβάλλουν στο σπίτι του!
    Αυτό ακριβώς που είπε και η βάβω της demetrat.

    demetrat-
    Παρά την φόρτιση που είχα και εγώ όταν το έγραφα προσπάθησα να το γράψω ψυχρά αναφέροντας γεγονότα,ημερομηνίες και τόπους.
    Η παραπομπή που κάνεις είναι σε βιβλίο γεωγραφίας και αν θέλεις να μου πείς ότι η Μελίκη είναι αυτή κοντά στο Καμένιτσε της Αλβανίας που φαίνεται στον χάρτη του γούγλη κάνεις λάθος.
    Η Μαλίκη ήταν στο μέσον της απόστασης μεταξύ Κορυτσάς και Πόγραδετς και προφανώς είναι εκείνα τα ορθογώνια χωράφια που βρίσκονται στην θέση Maliq του χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B7

      Διαγραφή
  11. Αθεόφοβε, σ' ευχαριστώ που είχα την ευκαιρία να διαβάσω το κείμενο σου αυτό. Όπως έγραψα πρόσφατα και εγώ, πάντα μου γέμιζαν την ψυχή οι ιστορίες ηρωισμού, αυτοθυσίας και ιδανικών, και στεναχωριόμουνα που πάντα έβλεπα και διάβαζα για Αμερικανούς, Άγγλους, κλπ, στρατιώτες -ποτέ για ένα έπος δικό μας ξεχασμένο από όλους και από εμάς. Αυτή σου η αξιόλογη ανάρτηση είναι η πρώτη φορά σε 52 χρόνια που βρίσκω και αφομοιώνω λεπτομέρειες, τοποθεσίες, ιστορία η οποία ζωντανεύει ,για μένα, και δίνει χροιά προσωπική σε μια στιγμή, την καλύτερη στιγμή, της νεώτερης ιστορίας μας, για την οποία είμαι υπερήφανος. Θαυμάσια δουλειά, και στο-κέντρο-του-στόχου συγγραφικό στυλ αντικειμενικού ντοκιμαντέρ που αφήνει τα αισθήματα να ξεπηδήσουν από την ψυχή του αναγνώστη.

    Συγχαρητήρια και ευχαριστώ, ευχαριστούμε. Είσαι άξια περήφανος για τον πατέρα σου, που πολέμησε με ένα στρατό ηρώων.

    Επίσης η ανάρτηση αυτή βοήθησε σε κάτι τελείως ξεχωριστό: στην περεταίρω κατανόηση των προβλημάτων της Ελλάδας σήμερα, και, συγκεκριμένα, σχετικά με τους λόγους για την κατάντια μας, στον πάτο που έχουμε πιάσει. Αναφέρομαι στο αποκαλυπτικά ενδιαφέρον σκεπτικό (ή έλλειψη αυτού) πίσω από καναδυό σχόλια που διάβασα στα οποία υπομονετικά απήντησες, σαν παραδειγματικός οικοδεσπότης. Υποκειμενική μου αντίληψη, φυσικά, και ζητώ συγγνώμη αν η τελευταία αυτή παρατήρηση θίγει αμέσως ή εμμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι Τούρκοι το 1922 θα μπορούσαν να εισβάλλουν στη δυτική Θράκη.
    Η Χεζμπολά νίκησε τους ισραηλινούς στο Λίβανο, γι'΄αυτό και οι ισραηλινοί επέστρεψαν άπρακτοι και καθαιρέθηκε όλη η στρατιωτική ηγεσία τους.
    Επίσης, πριν από 100 περίπου χρόνια, η νεοσύστατη σοβιετική ένωση εισέβαλε στη Φιλανδία, ηττήθηκε αλλά οι Φιλανδοί δεν εισέβαλαν ακολούθως στη Ρωσία.
    Επίσης, επί Βυζαντίου, ουκ ολίγες φορές η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από ξένους λαούς, Αβάρους, Ρώς κλπ, αλλά οι βυζαντινοί δεν επετέθηκαν στις χώρες των εισβολέων.
    κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθεόφοβε μου,
    πρέπει να είσαι περήφανος για τον πατέρα σου. Δεν ξέρω αν εγώ μπορούσα να πάω εθελόντρια στον πόλεμο. Νομίζω πως όχι. Πάλι δεν ξέρω, ίσως αν ήμουν γιατρός να πήγαινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. thinks-
    Όπως βλέπεις το έπος αυτό δεν είναι ξεχασμένο από όλους και βέβαια όχι από αυτούς που κάποιος δικός τους συμμετείχε σε αυτό.
    Ίσως από μικρές προσωπικές ιστορίες να αναδεικνύεται καλύτερα το μεγαλείο αυτού του αγώνα χωρίς τις συνήθεις πατριδοκαπηλικές εξαρσεις.
    Ασκαρδαμυκτί-
    Ο πόλεμος στον Λίβανο ήταν μεταξύ ενός κράτους, του Ισραήλ, και μιας ένοπλης οργάνωσης ενός άλλου κράτους της Χεζμπολάχ. Το μεν Ισραήλ βομβάρδιζε με αεροπορία και ναυτικό τις θέσεις τις οργάνωσης, η de Χεζμπολαχ έκανε ανταρτοπόλεμο γι΄ αυτό και είναι τελείως ατυχές το παράδειγμα που λες.
    Η αλλαγή της ηγεσίας του στρατού του Ισραήλ έγινε γιατί δεν κατάφερε να εξοντώσει πλήρως την Χεσμπολάχ στις 34 μέρες της εισβολής όπως πίστευαν.
    Λες μετά για επίθεση των Τούρκων στην Θράκη το 1922.
    Προφανώς ξεχνάς ότι η Τουρκία ήταν στην ουσία ένα διαλυμένο κράτος και ο μόνος οργανωμένος στρατός ήταν του Κεμάλ στην Ανατολή με έδρα της προσωρινής κυβέρνησης του την Άγκυρα.
    Όταν τον Αύγουστο του 1922 οι Τούρκοι μπήκαν στην Σμύρνη υπήρχε ακόμα δυαρχία με τον Σουλτάνο Μωάμεθ Στ΄στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος και εγκατέλειψε τελικά την εξουσία τον Νοέμβριο πλέον του 1922.
    Όσο για την Φιλανδία που γράφεις, αυτή σε όλη την ιστορία της αγωνιζόταν να γλυτώσει από την κατοχή των Σουηδών και των Ρώσων και γι΄αυτό στο Β΄Παγκ. πόλεμο συμμάχησε με τους Γερμανούς. Αν αναφέρεσαι στην εισβολή της Ρωσίας το 1939 και την ολοσχερή απώλεια της 8ης στρατιάς του Κόκκινου Στρατού στη λίμνη Λάντογκα, η νίκη αυτή κατέληξε στην συνοριογραμμή του 1940 που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει η ηττημένη φινλανδική κυβέρνηση με τη συνθήκη της Μόσχας στα τέλη του ίδιου χρόνου. Μόνο λοιπόν σαν αστειότητα μπορεί να ειπωθεί ότι οι Φιλανδοί των 5.000.000 κατοίκων θα εισέβαλαν στην Ρωσία!
    Όσο για τους Αβάρους και τους Ρως που γράφεις αυτοί ήσαν νομαδικές φυλές που ζούσαν σε περιοχές που με τα τότε δεδομένα δεν είχε λόγο ή δεν ενδιαφερόταν να επεκταθεί η Βυζαντινή αυτοκρατορία.

    Meropi-
    Μερόπη μου δεν μπορούμε να καταλάβουμε σήμερα το πνεύμα εκείνης της εποχής.
    Ο ηρωισμός στον άνθρωπο δεν είναι αποτέλεσμα προκαθορισμένης απόφασης αλλά η αντίδραση της στιγμής βάσει της ψυχοσύνθεσης καθενός.
    Όταν τον πατέρα μου από λάθος δεν τον επιστράτευσαν στις 28-10-44 η αντίδραση του όταν γύρισε στο σπίτι ήταν απολύτως αυθόρμητη όταν είπε στην μάνα μου: εγώ ντρέπομαι στην ηλικία που είμαι,(δεν ήταν ούτε 30 χρονών), να μείνω πίσω και γι΄ αυτό κατετάγη εθελοντικά!
    Δεν είχε τίποτα το ηρωικό επάνω του, ούτε θεωρούσε τον εαυτό του ήρωα αλλά είχε αυξημένο στο έπακρο το αίσθημα της τιμής και της αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξίσου αστειότητα ήταν και η επίθεση της Ελλάδος εναντίον του Άξονα!
    Γιατί, εισβάλλοντας η Ελλάδα στην Αλβανία (που θεωρούταν έδαφος του Άξονα) ουσιαστικά ορμούσε ο "ξεβράκωτος" Έλληνας στην μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της Ευρώπης.
    Το αποτέλεσμα το είδαμε: χιλιάδες Έλληνες νεκροί, τραυματίες και ανάπηροι ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, κεραυνοβόλα εισβολή των Γερμανών από βορρά, τριπλή κατοχή της Ελλάδας 1941-1944, κλπ κλπ

    Αλλού ψάξε να βρεις τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα, μια οικονομικά και στρατιωτικά αδύναμη χώρα, να επιτεθεί στην Ιταλία, εισβάλλοντας σε ξένο έδαφος...

    Κάποιες εξηγήσεις θα προσπαθήσω να δώσω μεθαύριο στο δικό μου ιστολόγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο στρατόπεδο της Κορίνθου που παρουσιάστηκα το '74, λίγο πριν το πόλεμο της Κύπρου, με την εισβολή των Τούρκων,τραγουδούσαμε:

    "Έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή
    τη λένε βόρειο Ήπειρο την αγαπώ πολύ
    θα τρέξω μιαν αυγή χωρίς διαταγή κλπ κλπ"

    Αυτό το τραγουδάκι το θεωρούσα εγώ τότε μια κατ' ευθείαν πλύση εγκεφάλου, στα φιλοπόλεμα αισθήματα των "εθνικοφρόνων"τότε στρατοκρατών.Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τον ίδιο χρόνο την προδοσία της Κύπρου,ήμασταν και ξεβράκωτου, οι αθεόφοβοι κλπ κλπ.
    Ο Σωτήρης Δρίτσας ανθυπολοχαγός Ιατρός, δεν γύρισε ποτέ από το ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
    Η περηφάνια για τον ηρωισμό αυτού του ανθρώπου της Μεγαρικής οικογένειας , στην οποία έγινα και εγώ μέλος, ήταν μεγάλη.Αλλά όταν έκλειναν την πόρτα τους ο πόνος και το πένθος μεγάλο ακόμα και στα ύστερα χρόνια που εγώ τούς αντάμωσα στη ζωή. Κάθε τέτοιες μέρες , μια βουβαμάρα.
    Πόλεμος μια ηλιθιότητα των δίποδων ζώων.
    Άνθρωποι δεν γίναμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aγαπητέ μου Αθεόφοβε,
    στην μεταπολεμική ζωή τους, αναφερόμουν στο "τι κουβαλούσαν" αυτοί οι άνθρωποι... το μετά σκέπτομαι.

    Συγκινήθηκα και με πήραν τα ζουμιά μέσα στο γραφείο το πρωί, που σε διάβαζα δεν το τελείωσα, τύπωσα και διαβασα προ ολίγου. Θυμήθηκα την παλιά μου ανάρτηση, την οποία και σου αφιερώνω. Αναφέρθηκα σ' εσένα γιατί αξίζει να διαβάζουν και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

    Αυτό το "εχω μιαν αδελφή κλπ" το πρόλαβα να το τραδουδάμε στο σχολείο το 66 στην πρώτη δημοτικού. υστερα ήρθε η 7ετια και δεν το ξανάπαμε... Είναι το πρωτο που μου έρχεται στο μυαλό τέτοιες ημέρες. αλλά ότι θα το λέγανε το 74.....στο στρατό....
    κλπ κλπ, αγαπητέ rvagos, γράψε μου το υπόλοιπο παρακαλώ, όχι γιατί τρελλαίνομα να το τραγουδώ, αλλά γιατί λείπει απο τις μνήμες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ασκαρδαμυκτί-
    Ας περιμένουμε λοιπόν μεθαύριο να δούμε τις εξηγήσεις σου.

    rvagos-
    Συμφωνώ μαζίσου για τον πόλεμο αλλά όταν σου επιτίθενται δεν θα κάτσεις και να γαμίσουνε!

    zouzouna-
    Το τραγούδι αυτό τουλάχιστον στα δικά μου χρόνια δεν το τραγουδήσαμε ούτε στο σχολείο ούτε στο στρατό.
    Επειδή είχα λοιπόν την περιέργεια για να το ακούσω το βρήκα στο γιουτουμπι οπότε εκεί μπορείς να το ακούσεις:
    http://www.youtube.com/watch?v=s1wci6uolJ0&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε Αθεόφοβε, οι ΄Ελληνες δεν είναι άνθρωποι, είναι ξεβράσματα της φύσης.
    Μας αποκαλώ ξεβράσματα διότι το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς προασπίζοντας τα Εγγλέζικα συμφέροντα.
    Μετά το ηρωικό πράγματι έπος,την κατοχή, όλοι οι λαοί του κόσμου μάζεψαν τα κομμάτια τους και τράβηξαν μπροστά.
    Εμείς? άστα να πάνε στο διάολο.
    Ποια χώρα, ένα μπουρδέλο είμαστε και όποιος γουστάρει μπαίνει και γαμάει .
    Μα πιο πολύ γαμάει η Γερμανις Μερκελ.
    Τι παράγουμε σήμερα , φίλε αθεόφοβε ?
    Τίποτα απολύτως τίποτα.
    Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει τους φόρους του?
    Αν αυτό δεν είναι προδοσία στη χώρα σου τότε τι είναι?

    Υ.Γ.:Οι Σουηδοί και γενικά όλοι οι Σκανδιναυοί, βαστάνε τον κώλο τους με τα δυο τα χέρια μέχρι και σήμερα από το πολύ γαμήσι του Χίτλερ , γιατί του είπαν πέρνα.
    Έχεις εικόνα για αυτούς τους λαούς , θαρρώ πρόσφατα τους επισκέφθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. rvagos-
    Ο Μεταξάς εάν δεν έλεγε το ΟΧΙ το καθεστώς του θα είχε καταρρεύσει την άλλη μέρα, γιατί το λαϊκό συναίσθημα ήταν σαφώς υπέρ των συμμάχων.
    Άλλωστε με τα τότε δεδομένα, όλοι, ακόμα και ο γερμανοτραφής και γερμανόφιλος Μεταξάς θεωρούσαν ότι το συμφέρον της χώρας ήταν με μια ναυτική δύναμη όπως ήταν τότε η Αγγλία.
    Αν δεις επίσης τα επίκαιρα, αλλά και αν έχεις ακούσει τις περιγραφές για την εποχή, θα δεις ότι ξεκίναγαν για το μέτωπο με χαμόγελα.
    Είναι χαρακτηριστικό δε ότι κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν έχει για εθνική επέτειο την ημέρα που ξεκινά ένα πόλεμο!
    Όσο για τους Σουηδούς δεν κρατάνε τον κώλο τους γιατί έμειναν ουδέτεροι στον πόλεμο, η Δανία κατακτήθηκε από τον Χίτλερ και υπέφερε, και οι Φιλανδοί αφού εισέβαλαν πρώτα στην χώρα τους οι Σοβιετικοί συμμάχησαν με τους Γερμανούς και όταν αυτοί έχαναν τον πόλεμο ξαναπολέμησαν με τους Σοβιετικούς χάνοντας τελικά τμήμα της χώρας τους.
    Τέλος κάνεις λάθος και για το μπουρδέλο.
    Τα μπουρδέλα έχουν τάξη, καμιά πουτάνα δεν κάνει ότι θέλει, γιατί την τάξη και την σειρά την τηρεί με αυστηρότητα η τσατσά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέχασα να γράψω για την Νορβηγία που και αυτή σαν την Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη μέχρι που μπουκάρισε η Γερμανία οπότε και πολέμησαν και αυτοί 2 μήνες ηρωικά μέχρι να τους καταλάβουν, παρά το ότι εκεί υπήρχαν και φιλογερμανοί με αποτέλεσμα την κυβέρνηση του Βίντκουν Κουίσλιγκ που έχει καταστεί πλέον διεθνώς συνώνυμος του προδότη.
    Η ανάπτυξη τέλος της Νορβηγίας οφείλεται βασικά στην ανακάλυψη μεταπολεμικά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επειδή φίλε Αθεόφοβε, για όλα αυτά που λέμε, όπως ξέρεις υπάρχει μια διγλωσσία .
    Η Ιστορία ας βγάλει τα συμπεράσματά της.
    Ο θύμος όμως για την πατρίδα είναι ότι τη θέλω καλύτερη και αγωνίζομαι γιαυτό, όσο μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. O Aσκαρδαμυκτί έγραψε εδώ την άποψη του γιατί ο Ελληνικός στρατός εισέβαλλε στην Αλβανία.
    Στις θέσεις που αναπτύσσει έκανα τα παρακάτω 2 σχόλια που λόγω της συνάφειας με το θέμα του ποστ και τα σχόλια που έχουν γίνει θεώρησα σκόπιμο να τα αντιγράψω και εδώ.


    1-Όταν επέδωσε το τελεσίγραφο ο Γκράσι στον Μεταξά και αυτός απάντησε «Allors, c’est la guerre»: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο, και ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε για μέρες αυτό το μέτωπο και η γενικότερη αντίληψη της ηγεσίας ήταν αυτό που είχε πει ο στρατηγός Καθηνιώτης :Θα ρίξουμε μόνο μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων.
    Όμως όπως γράφει και ο Σεφέρης ,όταν το πρωί τα πλήθη σήκωσαν τον Μεταξά στα χέρια στο Σύνταγμα κατάλαβε πως η διάθεση του λαού ήταν να πολεμήσουν γιατί αισθάνονταν οργή για την εισβολή που έγινε.
    Το αίσθημα αυτό εκφράστηκε ακόμα και από τον φυλακισμένο στην Κέρκυρα Ζαχαριάδη στο γράμμα του που έλεγε: «…Στον πόλεμο αυτόν, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη…».
    Όταν λοιπόν απωθήσαμε τους Ιταλούς πέρα από τα σύνορα θα ήταν τελείως παράλογο να σταματήσουμε εκεί και να μην προχωρήσουμε σε εδάφη που είχαν και ελληνικό πληθυσμό εκτός των άλλων και για τον απλούστατο λόγο πως εάν σταματούσαμε στα σύνορα οι Ιταλοί δεν θα ξαναεπιτίθενταν ανασυντασσόμενοι στην Ελλάδα;
    Σε ένα πόλεμο πάντα είναι προτιμότερο να πολεμάς σε ξένο έδαφος παρά στο δικό σου γιατί καθορίζεις πιο εύκολα και καλύτερα τους όρους μιας ανακωχής.
    Αυτό που δεν ήθελε ο Μεταξάς ήταν η εμπλοκή της Γερμανίας και γι΄αυτό πλην της στρατιωτικής βοηθείας από την Αγγλία δεν δέχτηκε να έρθουν στην Ελλάδα στρατεύματα της οπότε θα γινόταν αναπόφευκτη η εμπλοκή των γερμανών.


    2-ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ελληνικής Κυβερνήσεως ενεφάνισε προ 10 ημερών, ήτοι το προπαρελθόν Σάββατον, βαρείαν φλεγμονήν του φάρυγγος, ήτις κατέληξεν εις απόστημα παρααμυγδαλικόν. Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του ως και την μετ’ εγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία διάφορα τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς ως γαστρορραγίαν και ουραιμίαν και απέθανε σήμερον, ώραν 6.20’ π.μ.». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 1941, οι δώδεκα θεράποντες γιατροί γνωστοποιούσαν στον ελληνικό λαό τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά σε ηλικία 70 ετών, στο σπίτι του στην Κηφισιά.΄
    Οι θεράποντες ιατροί ήσαν οι :Μ. Γερουλάνος, Β. Μπένσης, Μ. Γεωργόπουλος, Μ.Μακκάς, Ε.Φωκάς, Δ. Δημητριάδης, Ι. Χρυσικός, Γ.Καραγιαννόπουλος, Δ. Κομνηνός, Ν. Λωράνδος,Γ. Οικονομίδης, Ν. Γεωργόπουλος.
    Ο Ευγένιος Φωκάς δε ήταν ο σύζυγος της κόρης του.
    O θάνατος του Μεταξά σε κρίσιμη καμπή του πολέμου ήταν βαρύ πλήγμα για την Ελλάδα και όπως είναι επόμενο δημιούργησε την υπόνοια δολοφονίας του από τους Εγγλέζους ,υπόνοια που εκμεταλλεύτηκαν και οι Γερμανοί οι οποίοι παρέστησαν και στο ετήσιο μνημόσυνο του!
    Χωρίς βέβαια να είναι ποτέ κανείς απόλυτος σε τέτοια θέματα, ο θάνατος ενός ατόμου 70 ετών από αυτή την αιτία σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα αντιβιωτικά για να αντιμετωπιστεί μια τόσο σοβαρή λοίμωξη δεν είναι περίεργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν και υπηρέτησα (1981-82) στην ίδια μεραρχία με τον πατέρα σου, την 9η που εδρεύει στην Κοζάνη, δεν γνώριζα το ηρωικό παρελθόν της....
    Ίσως και καλύτερα, αν σκεφτώ τον τρόπο που ξέρει να το κάνει ο στρατός...

    Εξαιρετικό κείμενο και σχόλια!

    Ως προς το κείμενο, να παρατηρήσω την "λεπτομέρεια" των αλλεπάλληλων μερικών επιστρατεύσεων χρόνια πριν, που προετοίμασαν την "τελική", δείγμα της καλής οργάνωσης , (εκτός από το ότι αρχικά ξεχάσαν να τον καλέσουν:)) αλλά και της αναμφισβήτητης στρατιωτικής ευφυΐας του Μεταξά.
    Είναι γνωστή και αληθινή η συμβουλή του Χίτλερ προς τον Μουσολίνι, να προσέξει ιδιαίτερα το “ορεινό Πυροβολικό” της Ελλάδας, πράγμα που αποδεικνύει πόσο σωστή ήταν η πρόβλεψη για το που θα είναι το πεδίο των μαχών και ενισχύθηκε το συγκεκριμένο όπλο......
    Άλλωστε και οι πετυχημένες πρωτοβουλίες του τύπου “η φανέλα του στρατιώτη” ή “ οι γυναίκες της Πίνδου” και τόσες άλλες, μόνο τυχαίες και “αυθόρμητες” δεν ήταν.....

    Γνώμη μου είναι ότι και άλλες "εκστρατείες" ξεκίνησαν με γέλια και χαρές αλλά χωρίς οργάνωση και άρα ικανή ηγεσία σύντομα κατέληξαν σε κλάματα και παρακάλια.....(Πόλεμος του 1897 κ.α.)

    Καλή ιστορική γνώση, ειδικά στα σχόλια – απάντηση σε Ασκαρδαμυκτί, δεν αμφέβαλλα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού στρατού ήταν ότι δεν είχε αρκετά άρματα μάχης για να κάνει πόλεμο σε πεδιάδα και γι΄ αυτό και ανέπτυξε το ορεινό πυροβολικό όπως και τις μετακινήσεις από δύσβατα σε μηχανοκίνητα ΄μονοπάτια γεγονός που δυσκόλεψε πολύ τους Ιταλούς.
    Πάντως η τελευταία επιστράτευση της χούντας ξεκίνησε χωρίς γέλια και κατάληξε σε ιλαροτραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καπου αναφερεται οτι ο Μπεγετης εστειλε τηλεγραφικη αναφορα για την καταληψη της Κορυτσας. Επειδη ειμαι απογονος του Υποδιοικητή του 53ου Συνταγματος Πεζικου Αντισυνταγματαρχη Θεοδωρακη, απο τον οποίο ο πατερας σας πηρε εντολη να ειναι κινητός ιατρος (αναφερεται στην 2η παραγραφο της υπευθυνης δήλωσης του πατέρα σας), εχω στα χερια μου την προκύρηξη που εστειλε υπογράφοντας ως "Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ". Εαν υπαρχουν αλλα στοιχεια στο αρχειο του πατερα σας στα οποία να αναφέρεται ο προγονός μου θα ηθελα να τα μαθω. (εαν φυσικα ειναι δυνατο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχω άλλα στοιχεία γιατί όταν έσπασε το μέτωπο η επιστροφή τους πίσω ήταν άτακτη οπότε μαζί τους θα πήραν μόνο ότι θα τους ήταν απαραίτητο.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας και Καλή Ανάσταση. Θα ήθελα να μάθω το όνομα του ιατρού του Συντάγματος και πατέρα σας. Αν είναι δυνατόν να μου στείλετε και ολόκληρη την υπεύθυνη δήλωση. Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας. Θα μπορούσα να μάθω το όνομα του ιατρού του Συντάγματος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σας. Μπορώ να μάθω το όνομα του ιατρού του Συντάγματος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή