Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ...





Η λέξη οκταετία έχει συνυφανθεί στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων με την αμφιλεγόμενη, "χρυσή" κατά την δεξιά, "μαύρη" κατά την αριστερά,οκταετία 1955-1963 που διακυβέρνησε την χώρα ο Καραμανλής.
Ελπίζω βέβαια  πως η οκταετία συνεχούς παρουσίας που συμπληρώνει σήμερα αυτό το μπλόγκ στην μπλογκόσφαιρα, να μην έχει αφήσει  αμφιλεγόμενες εντυπώσεις σε όσους το διαβάζουν και σχολιάζουν σε αυτό.


Δεν είμαι πάντως σίγουρος για πόσο ακόμα διάστημα θα έχω την διάθεση να συνεχίσω να διατηρώ εν ζωή αυτό το μπλογκ και να μην αποφασίσω να επιβιβαστώ στο παραπάνω τραίνο και να φύγω μαζί του.
 Και αυτό γιατί τα τελευταία 2-3 χρόνια ενώ υπάρχει συνεχής αύξηση των αναγνωστών, πχ το τελευταίο 15μερο ο μέσος όρος ημερησίων  επισκέψεων ήταν πάνω από 360, με ανάγνωση παραπάνω από 2 ποστ και ενώ επίσης τα μέλη του ανέρχονται σήμερα στα 252, αντίστοιχα έχει μειωθεί ο αριθμός των σχολίων που αποτελούσε τα πρώτα χρόνια ουσιαστικό τρόπο για να διαπιστώσεις τι κινεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών αλλά και να συνδεθείς και να ανταλλάξεις απόψεις, έστω και ιντερνετικά, με ένα ικανό αριθμό υψηλού επιπέδου  και με ενδιαφέρον ατόμων.
Ταυτόχρονα ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μπλογκ ο αριθμός των αξιόλογων μειώνεται, αλλά ίσως και να χάνεται μέσα στον συνολικό αριθμό, καθώς μειώνονται οι επαφές μεταξύ των μπλογκερς.
Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον πολλών έχει στραφεί στο φατσοβιβλίο και στα τιτιβίσματα που προσωπικά δεν μου κινούν καθόλου το ενδιαφέρον.
Αλλά αρκετά με την γκρίνια. 


Μιας και δεν μπορώ να σας προσφέρω ένα ποτήρι κρασί ή να σας γλυκάνω το στόμα με ένα από τα περίφημα με άρωμα μέντας σοκολατάκια After Eight ,ας σας γλυκάνω τουλάχιστον τα μάτια με τα 8 γυμνά μοντέλα που  φωτογραφήθηκαν για το περιοδικό Love.(Στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μεν το φάτε μάτια ψάρια χωρίς όμως τα υπόλοιπα περιγραφόμενα από τον Πανούση σε ανάλογη περίσταση!)



Ας δούμε όμως με συντομία τι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει σχετικά με τον αριθμό 8, που στην Κίνα  θεωρείται ως τυχερός αριθμός, επειδή είναι σχεδόν ομόηχο με τη λέξη που εννοεί τη δημιουργία πλούτου.
 Ακίνητα και αυτοκίνητα με τον αριθμό 8  εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους Κινέζους, π.χ. μία πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος του Χόγκ Κόγκ  με τον αριθμό 8 πουλήθηκε για 640.000 δολάρια.
Γι` αυτό άλλωστε και η έναρξη των 29ων  Ολυμπιακών  Αγώνων  στο Πεκίνο  έγινε  στις 08/08/08  και τοπική ώρα  8:08:08 !
 Αλλά και σε όσους υπηρετούσαν στο Ναυτικό το να έχεις ¨οκτάρι" σήμαινε πως είσαι τυχερός γιατί έχεις μέσο και έτσι μπορούσες να την περάσεις κοτσάνι.

 Πέρα από τα δύο παραπάνω εξαιρετικά τραγούδια, το Οκτώ του Μάνου Χατζηδάκι και Το τραίνο φεύγει στις οκτώ του Θεοδωράκη, υπάρχει και άλλο τραγούδι με τον τίτλο Οκτώ  του Τάσου Ποταμιάνου.
Βέβαια η Δανάη το 1937 τραγουδά για ένα ερωτευμένο που αναπολεί πως την συναντούσε  Κάθε βραδάκι στις οκτώ  "στο ίδιο μέρος το γνωστό"  ενώ αντίθετα κάποιος καλός άνεμος της Αλέκας Κανελλίδου της τον έφερε στις Οκτώ Φλεβάρη .
Η Δήμητρα Γαλάνη τραγουδά για Οκτώ μικρά παιδιά  που "γίναν άστρα ασημιά",ενώ κάποια άλλα  Οκτώ παιδιά του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, πιο αγωνιστικά αυτά πήραν τα βουνά "ληστές να γίνουνε ν`αλλάξουν τον ντουνιά",  ενώ οι ΟΚΤΩ ΧΩΡΙΑΤΕΣ της Βίκυς Μοσχολιού προτίμησαν σαν πιο πρακτικοί να γίνουν μετανάστες, μπας και βγάλουν κανένα φράγκο, αντί να κλαίνε σαν  τον Γιάννη Κόλλια  που μας δηλώνει πως Οκτώ μπουκάλια θα αδειάσω  , για να ξεχάσει τον χωρισμό του!
Όχι πολύ ακριβής στον υπολογισμό ,ο Γιώργος Νταλάρας υπολογίζει πως Ήταν οκτώ εννιά που έπαιζαν τις "Κυριακάδες στο στενό" και προφανώς  δεν άκουσαν στο   Δελτίο των 8 τις ειδήσεις για το θανατικό που έγινε την Κυριακή της Οκτώ Φλεβάρη 1981 στην θύρα 7 .
Βέβαια υπάρχουν και τα παιδικά το Ζωηρό χταπόδι (Το Τραγούδι του ΟΚΤΩ) και οι οκτώ ποντικοί.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τρελά ερωτευμένοι αγαπούν  Eight Days A Week  των Μπίτλς. 
Επίσης  στην μουσική μία οκτάβα είναι το διάστημα συχνοτήτων ανάμεσα σε δύο νότες με το ίδιο όνομα.
Η οκτώηχος (στη δημώδη γλώσσα «το χτωήχι») είναι το σύστημα ήχων της βυζαντινής μουσικής και, συνεκδοχικά, το βιβλίο του ψάλτη που περιέχει τα τροπάρια με τους ήχους της κάθε περιόδου.
Σε ότι έχει σχέση με την εικόνα το 8 κατέχει προέχουσα θέση.
Πριν να κυκλοφορήσουν τα  Video8, Hi8 and Digital8  υπήρχαν οι μηχανές που χρησιμοποιούσαν φίλμ Standard-8 και Super-8 .


Στον κινηματογράφο έχουν αφήσει το στίγμα τους στην εποχή τους το 81/2 του Φελίνι με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και το Butterfield 8 με την Elisabeth Taylor τον Laurens Harvey και τον Eddie Fisher. (Για αυτήν την ταινία έχω γράψει ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο στο ποστ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ )


Πιο σύγχρονα είναι τα θρίλερ 8ΜΜ με τον Nicolas Gage, τον Joaquin Phoenix και τον πρόωρα χαμένο  James Goldofini και το Jennifer 8 με τον  Andy Garcia, την Uma Thurman και τον John Malkovitc.


Το θεατρικό έργο του Ρομπέρ Τομά "8 Γυναίκες Κατηγορούνται", έχει ανέβει με επιτυχία στη σκηνή και στην Ελλάδα, αλλά στον κινηματογράφο πέτυχε να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των πρωταγωνιστριών του γαλλικού σινεμά.
Όμως και στις θρησκείες ο αριθμός 8 έχει σημαίνουσα σημασία.
Στην Ορθοδοξία Μεθ'ημέρας οκτώ  είναι το δοξαστικό του Όρθρου της Κυριακής του Θωμά, ενώ  ΤΕΡΙΡΕΜ ΣΕ ΟΚΤΩ ΗΧΟΥΣ ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Ευγένιος Χαρδαβέλλας  και βέβαια η Οκτώηχος, ή Οκτάηχος είναι το όνομα του μουσικού συστήματος των οκτώ ήχων που χρησιμοποιείται για την σύνθεση εκκλησιαστικών ψαλμών στην Βυζαντινή μουσική.
8 είναι οι Μακαρισμοί ενώ  στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ο Αντίχριστος είναι ο όγδοος βασιλιάς.
Στους Εβραίους η τελετή της  περιτομής  (brit milah) γίνεται την όγδοη ημέρα της ζωής του νεογέννητου.(Ενδιαφέρον έχει σχετικό μου ποστ για την  ΠΕΡΙΤΟΜΗ)
Το Hanukkah είναι μία εορτή που διαρκεί 8 ημέρες και 8 νύκτες.
Το 8 επίσης είναι αριθμός Φιμπονάτσι. Ο επόμενος αριθμός Φιμπονάτσι είναι το 13 και βέβαια στον υπολογιστή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, το κάθε byte είναι ένας ορμαθός από 8 μπιτ, μία οκτάδα (octet).
Η σκακιέρα στο σκάκι ως γνωστόν,  αποτελείται από 8 στήλες και 8 γραμμές.


8 μίσχοι επίσης υψώνονται από το κιονόκρανο  σε ένα κίονα  Κορινθιακού ρυθμού.
΄Ομως και στο ζωικό βασίλειο εμφανίζεται ο αριθμός 8.

Κατ΄αρχάς  έχουμε τα οκτάδυμα Chukwu  που γεννήθηκαν ζωντανά το 1998. 
Στην οδοντοφυΐα μας ως ενήλικες έχουμε 8 δόντια σε κάθε τόξο.


Το νόστιμο χταπόδι και όλο το συγγενολόι του που ανήκει στο γένος αργοναύτης, έχουν 8 πλοκάμια.
 Ελλείψει φωτογραφίας από το γένος  Αργοναύτης έβαλα την φωτογραφία ενός εξ ίσου συνήθους εκπροσώπου του γένους  ksekolo communis !
Το ίδιο και οι αντιπαθητικές αράχνες έχουν 8 πόδια και γενικότερα όλα τα  αραχνίδια (όπως ο σκορπιός). Τα μέλη της διαδεδομένης οικογένειας αραχνών Areneidae έχουν επιπλέον και 8 όμοια μάτια.(Στο είδος αυτό η συνήθης μητρική σύσταση είναι να έχεις τα μάτια σου 16!)


Οι ακόμα πιο αντιπαθητικοί ναζί επειδή το Η είναι το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου χρησιμοποιούν το 88 σαν μια κρυφή συντομογραφία του "Heil Hitler"
Το 14 είναι επίσης και αυτό αριθμητικό σύμβολο (σχετικά δες εδώ)
Το ωραίο δε είναι ότι υπάρχει και μια πεταλούδα που δεν φτάνει που έχει κοκκινόμαυρα χρώματα γράφει και στα φτερά της το νο 88!



Μετά την μεγάλη γενοκτονία που έκαναν οι Ναζί ο Stanton  μελέτησε το θέμα και κατέληξε πως αυτή μεθοδολογικά έχει 8 φάσεις με την εξής σειρά:
Classification, Symbolization, Dehumanization, Organization, Polarization ,Preperation, Extermination, Denial. 

Τελειώνω με μερικά στατιστικά στοιχεία.
Από τον Μάιο 2009 , που ο blogger άρχισε να μας δίνει και τις στατιστικές επισκεψιμότητας στις αναρτήσεις, έχουν γίνει 11.689 σχόλια και  657.688 προβολές στις  834 αναρτήσεις από την αρχή του μπλογκ.
Ενδεικτικά τον προηγούμενο μήνα έγιναν 20.638 προβολές σελίδων.
Οι 10 πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου,  από τον Μάιο 2009,  είναι κατά σειρά οι εξής (δίπλα οι ημερομηνίες που δημοσιεύτηκαν, οι προβολές που είχαν, η περσινή τους θέση και όσες μπήκαν για πρώτη φορά στις 10 ). 
Οι αριθμοί που δίνουν τα στατιστικά του Blogger έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση από τον αριθμό των προβολών που έχει o ίδιος στον πίνακα των αναρτήσεων.
 Για καθαρά λόγους συγκρίσεως με τα περσινά δεδομένα, διατηρώ τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία, αλλά σε παρένθεση με κόκκινο είναι ο αριθμός των προβολών που αναγράφεται στις αναρτήσεις και η σειρά που έχουν σύμφωνα με αυτές. Αναγκαστικά προστέθηκαν και οι αναρτήσεις, που ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στην 10δα, έχουν μεγαλύτερο αριθμό προβολών από την τελευταία σε αυτήν  :

1-1-ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ SEX: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ- ΝΕΚΤΑΡΙΑ 29-8-2006   με 20.184(22181) προβολές ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ  22181

2-2-ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ 5-1-10 με 6618(10338) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

14-5-2011 με 5735(7642) προβολές ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΘΕΣΗ  

4-3-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΡΝΟ; 25-10-2008  με 4096(10139) προβολές ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ 

5-5-ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ  12 Μαρ 2009 με 3590(7505) προβολές ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ


7-7-ΜΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ... 20 Ιαν 2011 με 3000(5705) προβολές ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

8-10- ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ  20-11-2008  με 2935(4931) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  ΘΕΣΗ  

 25 Μαΐ 2011, με 2915(6689) προβολές ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

10-9-ΠΕΟΥΣ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ 26-1-2009  με 2660 (5012)προβολές  ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ






15 σχόλια:

  1. Πρωθιερέα των μπλογκεραιων,υποκλινομαι στην οκταετια σου,εγω αραιωσα απ'τα εξι κιόλας!Σ'εχω ενταξει στην τριάδα των αρχαιότερων και ...αριστότερων μπλογκεραιων ,μαζι με zourι και Τζονάκο...πλην όμως ..."αν παρηλθον οι χρόνοι εκεινοι"(κατά το παλαιόν ασμάτιον),τωρα ο μπλόγκερ εχει τιγκάρει απο ...ποιήματα,μαγειρέματα,,"δημουργιες" στο σπιτι και τα παρομοια,δε λέει πια,ολιγοι πλέον φυλάττουν Θερμοπύλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό πρωθιερέας!
      Απλά μου έρχεται στο μυαλό η φαντασίωση να στέκομαι δίπλα, με αρχαίο μανδύα, και να κοιτώ ψηλά την "κατέβα να φάμε" πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και εκεί που αισθάνομαι ωραία γιατί βρίσκομαι με ένα τόσο τέλειο πλάσμα, μου έρχεται καπάκι η εικόνα του Ντάνι ντε Βίτo με τον Σβαρτσενέγκερ στους Δίδυμους και καταρρακώνεται πλήρως το ηθικό μου1
      Τέλος το να φυλάς τις Θερμοπύλες μπορεί να αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αυτοθυσίας και πατριωτισμού, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν έμεινε κανένας στο τέλος ζωντανός!

      Διαγραφή
  2. αθεοφοβε σε σχεδον καθημερινα μπλογκ οπως του σαραντακου υπαρχει ενας σκληρος πυρηνας επισκεπτων που συνεχως επαναλαμβανεται αυτο δεν ειναι υποχρεωτικα καλο θα ειναι κριμα να διακοψεις μπορεις να αραιωσεις τις αναρτησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο "σκληρος πυρηνας επισκεπτων" όμως όπως τους χαρακτηρίζεις,σχολιάζει αυτά που διαβάζει και έτσι ο γράφων έχει μια εικόνα τι ενδιαφέρει και τι άρεσε ή δεν άρεσε στους αναγνώστες του.

      Διαγραφή
  3. Χαίρεται!!!
    Εγώ πάντως πολύ χαίρομαι κάθε που μπαίνω σε αυτή την "αθεόφοβη" συχνότητα! Αν και υελευταίος σε ανακάλυψα, δηλώνω λάτρεις των αναρτήσεων - νέων και αρχαίων - και ελπίζω να έχω την δυνατότητα να απολαμβάνω τις γνώσεις και τον φιλοπαίγμωνα λόγο σου. Πλήρης, ως συνήθως η αναφορά σου στο 8, να δηλώσω πως και εγώ είμαι φανατικός του απείρου του αν και παθών στην αναζήτηση τήε τύχης μου παίζοντας για 18 χρόνια λάχειο λήγοντα στο 88. Πάνε ευτυχώς 8 χρόνια που εγκατ'ελειψα την προσπάθεια και βρέθηκα κερδισμένος!
    Γερός και δυνατός Αθεόφοβε, πιστός σου αναγνώστης και ενίοτε σχολιαστής σου. Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και ελπίζω το επόμενο σχόλιο να μην είναι στην 9η επέτειο!

      Διαγραφή
  4. Αφού σου ευχηθώ κι εγώ καλή συνέχεια να πω ότι βρίσκω πολύ χρήσιμη τη συνήθειά σου να διανθίζεις τα κείμενά σου με συνδέσμους από παλαιότερες αναρτήσεις κι έτσι μπορώ και διαβάζω παλαιότερα άρθρα σου όπως για παράδειγμα εκείνο το καταπληκτικό με τον Άγιο Σεβαστιανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές σου . Αν υπάρχει κάτι που με κάνει να συνεχίζω το μπλογκ είναι η σκέψη ότι πχ το άρθρο που λες μέσα στα 5 χρόνια από την δημοσίευση του το έχουν διαβάσει μέχρι στιγμής 7500 άτομα. Αν αντίστοιχα το είχα εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι το πιθανότερο θα ήταν να το έχουν διαβάσει λιγότεροι από το 1/20 και σήμερα θα ήταν ξεχασμένο σε κάποια βιβλιοθήκη.

      Διαγραφή
    2. Όχι, όχι, άλλο θα μπορούσες να γράψεις τέλεια. Ένα κοσμοπολίτικο, χιουμοριστικό αστυνομικο-ερωτικο-ιστορικό θρίλερ. Γιατί δεν το προσπαθείς;

      Διαγραφή
    3. Κάποτε το είχα σκεφτεί ,αλλά για μια τέτοια δουλειά θα πρέπει να αφιερώνεις όλο τον χρόνο σου στο γράψιμο και προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω όλα τα άλλα που μου προκαλούν ευχαρίστηση όπως πχ το διάβασμα και ο κινηματογράφος,αλλά και πρόσφατα επίσης μερικές εξαιρετικές σειρές ΄όπως πχ το Bron/Broen και το Borgen που είδα όλες τις εποχές μαζί.

      Διαγραφή
  5. Εγώ θα προτείνω κάτι πρακτικό:
    Επειδή για να μπή κανείς στα σχόλια πρέπει πρώτα να παρατηρήσει το σχεδόν κρυμένο "Το έγραψε μετά από πολύ σκέψη ο αθεόφοβος στις 2:00 π.μ. 9 σχόλια:" και μετά να πατήσει το "9 σχόλια", πιστεύω οτι τα σχόλια έπρεπε να βρίσκονται κάτω απο το κείμενο και να τα βλέπουν όλοι.
    γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται τεχνικά αυτό, αλλά και αν γινόταν, θα βάραινε πολύ το ποστ γιατί σε μερικά τα σχόλια έχου 10πλάσια έκταση από το ίδιο το ποστ.

      Διαγραφή
  6. Αθεόφοβε,είμαι από τους πρώτους σου αναγνώστες αλλά τότε είχα άλλη ιστοσελίδα με άλλο ψευδώνυμο.
    Αν και δεν συμπλέουμε ιδεολογικά είμαι από τους φανατικότερους αναγνώστες σου,επειδή με χαρακτηρίζει το καλό γούστο!
    Σε αντίθεση με σένα εγώ κόλλησα στο Facebook,γιατί το βρίσκω πιό άμεσο και πιο ζωντανό και νομίζω ότι και εκεί θα μπορούσες να διαπρέψεις.
    Σχόλια δεν αφήνω τακτικά,όπως παλιά,αλλά δεν χάνω καμιά σου ανάρτηση,έτσι πληροφορήθηκα και το χαμό ενός καλού κοινού μπλοκοφιλου του Locus που τον θεωρούσα ξεχωριστό άτομο,όπως εσένα και δυό τρεις ακόμα.
    Όπως καταλαβαίνεις η επιθυμία μου είναι να συνεχίσεις να γράφεις,για πολλούς λόγους,ο κυριότερος επειδη μου αρέσει να σε διαβάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "επειδή με χαρακτηρίζει το καλό γούστο!" αποτελεί ένα από τα καλύτερα κοπλιμέντα που έχω δεχτεί!
      Όσο το ότι δεν συμπλέουμε ιδεολογικά μπορείς να φανταστείς τι μονοτονία θα είχαμε στην ζωή μας αν συμφωνούσαμε όλοι μαζί στα ίδια;

      Διαγραφή
  7. μεγιστε αθεοφοβε πρεπει να παραμεινεις μεχρι να σε αποκαλυψω εισαι η εμμονη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή