Βέβαια αμέσως μετά επεξηγεί ότι: Εσωτερικά θαύματα λοιπόν, μέσα στις ψυχές των ανθρώπων έχω να σας διηγηθώ χιλιάδες από τα 45 χρόνια της διακονίας μου, σε αυτή τη Μητρόπολη και στο ιερό βήμα της Ευαγγελιστρίας.
Η μελέτη των δύο αυτών ερευνητών ήταν εμπνευσμένη από την περίπτωση του Μακ Άρθουρ Γουίλερ, ενός ανθρώπου που λήστεψε δύο τράπεζες έχοντας καλύψει το πρόσωπό του με χυμό λεμονιού, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι, επειδή ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αόρατο μελάνι, θα μπορούσε να αποτρέψει την καταγραφή του προσώπου του από τις κάμερες!
Και μιας και πραγματικά θαύματα σε αντίθεση με τον Λουπασάκη που με τον σταυρό του έχει αναστήσει νεκρό(!) εξορκίζει και κάνει θαύματα (σχετικά γράφω στο Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ!), ο Μητροπολίτης ευπρεπέστερος, καταλήγει στο «θαύμα» ότι με την μετάληψη δεν μεταδίδεται ο κόβιτ! Είναι ένα «θαύμα» που μπορεί εύκολα να το χάψουν οι πιστοί μιας και οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας που πέθαναν από αυτόν, μόνο στον Άγιο Πέτρο μπορούν πλέον να του πουν αν είχαν προηγουμένως μεταλάβει ή είχαν ασπαστεί κάποιο εικόνισμα.
Είπε λοιπόν: Όσον αφορά στην πανδημία, υπάρχει ένα θαύμα της Παναγίας, διότι οι γιορτές που τελέστηκαν με πολύ προσοχή όλο αυτό τον καιρό, δεν αποτέλεσαν αιτία διασποράς του κορονοϊού. Αντιθέτως, κάναμε εκκλησιαστικά μυστήρια με προσοχή και μεταλαμβάναμε των Αχράντων Μυστηρίων και προσκυνούσαμε το ιερό εικόνισμα και καμιά διασπορά της πανδημίας δεν υπήρξε.
Η πίστη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.
Αυτό όμως που δεν είναι, είναι η εκμετάλλευση της από σκοταδιστές και χρηματόδουλους ιεράρχες ,όπως γίνεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα με την ευκαιρία του 15γουστου.
Η σημερινή ανάρτηση αφιερώνεται σε όλους αυτούς τους δυστυχείς που το ιερατείο τους έχει μετατρέψει σε τετράποδα, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα μάτια τους, θα σταθούν στα πόδια τους σαν λογικά όντα και δεν θα προσδοκούν κάποιο θαύμα στην ζωή από ένα ζωγραφισμένο κομμάτι ξύλου.
Η πιθανότητα η εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας να είναι από καθολικό αγιογράφο δεν είναι απίθανη, γιατί στο νησί υπάρχουν 12 ενορίες καθολικών.
Λέτε πάντως η Παναγία να υπέδειξε στην Οσία Πελαγία που ήταν θαμμένη η εικόνα, μιας και οι καθολικοί δεν πιστεύουν σε εικόνες αλλά σε αγάλματα, για να την σώσει, και ταυτόχρονα να αποτελέσει μια σημαντική πηγή κερδοφορίας για το νησί;
Οι εισπράξεις του ναού έφτασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ το 2013 το 10% αυτών αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου.
Το 1964 η εικόνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα στα Ανάκτορα Τατοΐου προς επίσκεψιν, ίασιν, και θεραπείαν του ασθενούντος Βασιλέως.
Η μεταφορά της έγινε με σκάφος του Βασιλικού τότε Ναυτικού, στις 3 Μαρτίου 1964 και την ανέμεναν στον Πειραιά οι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Τελικά όσα έγραφα πριν 14 χρόνια στο ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ,Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ παραμένουν δυστυχώς αναλλοίωτα και ίδια μέχρι σήμερα.
Δυστυχείς άνθρωποι θα ανεβαίνουν στα γόνατα προς την εκκλησία ,γι΄ αυτό άλλωστε και έχει μπει και μοκέτα στον δρόμο και στα σκαλιά της ,άλλοι θα στριμώχνονται και θα τσακώνονται μεταξύ τους για να περάσουν κάτω από την εικόνα, ελπίζοντας ότι θα τους θεραπεύσει και μερικοί βεβαίως θα απαλλαγούν από μερικές από τις νευρώσεις τους, όπως ακριβώς και με την ομοιοπαθητική, μόνο που εδώ το ιερατείο θα μιλάει για «θαύμα».
Μόνο που τα «θαύματα» αφορούν κλασσικές περιπτώσεις νευρώσεων όπως πχ .υστερικές παραλύσεις οπότε βλέπουμε «παράλυτους» να περπατάνε μπροστά σε δακρυσμένους πιστούς αλλά βέβαια δεν έγινε ποτέ κανένα θαύμα να φυτρώσει ένα πόδι σε κάποιον που του έλειπε, ή κάποιος Λάζαρος ,ή έστω Φανούρης, να αναστηθεί.
Η ίδια εικόνα και οι ίδιες ελπίδες υφίσταται από την αρχαιότητα και μόνο οι θεοί αλλάζουν με τα χρόνια και τις τοποθεσίες.
Στο μουσείο της Ακρόπολης βλέπουμε τα ίδια αφιερώματα στους θεούς, για να κάνουν το θαύμα τους, όπως τα σημερινά.
ο Μπέρτραντ Ράσελ τόνιζε :η θρησκεία είναι ένα κατάλοιπο από την παιδική ηλικία του πνεύματός μας. Θα σβήσει σταδιακά καθώς θα υιοθετούμε τη λογική και την επιστήμη ως οδηγούς μας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου