Και όπως είχε πει ο Βρεττανός πολιτικός των Εργατικών Τόνι Μπέν : Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά.
Η επικράτηση του χριστιανισμού έγινε μετά από σωρεία εγκλημάτων κατά των ειδωλολατρών στο παρελθόν, χωρίς η μουσουλμανική θρησκεία να υστερεί, ακόμα και στις μέρες μας, σε εγκλήματα στο όνομα του Αλλάχ.
Αλλά και οι πολιτικές ιδεολογίες όπως ο φασισμός και ο ναζισμός με την συστηματική δολοφονία Εβραίων, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων κτλ οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο.
Σχετικά έχω γράψει στα ποστ μου ΣΤ΄ ΑΟΥΣΒΙΤΣ-ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ- Η ΑΠΟΚΟΡΎΦΩΣΗ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ, και στο ποστ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΧΙΤΣΚΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Το ίδιο προκάλεσε και ο κομουνισμός από τα πρώτα χρόνια επικράτησης του με πρώτη την μεγάλη γενοκτονία με λιμό στην Ουκρανία και την Νότιο Ρωσία, όπως γράφω στο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ και τα στρατόπεδα γκούλαγκ για τους αντιφρονούντες, αλλά και άλλες μικρότερης έκτασης γενοκτονίες όπως γράφω στο ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
Βέβαια ούτε η Κίνα του Μάο έμεινε πίσω, ενώ στην Καμπότζη οι φρικαλεότητες των κομμουνιστών έφτασαν στον υπερθετικό βαθμό, όπως γράφω στο
V-ΚΑΜΠΟΤΖΗ -Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΟ, Ο ΠΟΛ ΠΟΤ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
Ο θάνατος του Στάλιν απετέλεσε και την αρχή της αμφισβήτησης του δόγματος ότι «το κόμμα έχει πάντα δίκιο».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τίτος Πατρίκιος σε συνέντευξη του:
Θυμάμαι τον Σαρτρ, τον οποίο είχα γνωρίσει στην Αθήνα, πήγαμε να τον ακούσουμε στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Σορβόννης. Μια ομάδα κατευθυνόμενη φώναζε ότι το έργο του ήταν για πέταμα, για τα σκουπίδια. Κι ενώ περίμενα να τους αποστομώσει, εκείνος τους είπε ότι είχαν δίκιο και ότι πλέον θα έθετε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού. Απογοητεύτηκα, δεν το περίμενα να υποκύψει.
Όπως γράφω στο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ έρχεται κάποια στιγμή που τόσο η εκκλησία όσο και το ΚΚΕ αναγκάζονται με πολύ μεγάλη δυσφορία να παραδεχθούν ότι η εκκλησία και το κόμμα δεν έχουν πάντα δίκιο! Έτσι η εκκλησία χρειάστηκε να περάσουν 350 χρόνια, μέχρι το 1982 ώστε να παραδεχτεί ότι ήταν σφάλμα η καταδίκη του Γαλιλαίου και πως η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο!
Όσο για τον Ζαχαριάδη. που είχε ηγηθεί της αποσταλινοποίησης, η αποκατάσταση του έγινε μετά την κριτική ότι η μόνη «λαθεµένη» ενέργεια του ήταν η αίτησή του να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα, κι ας ήταν αυτός ο µόνος τρόπος να γλιτώσει από την εξορία και την απομόνωση στην Σιβηρία που τον είχαν εξορίσει!
Οι αποκαταστάσεις αυτές, και του Στάλιν βέβαια, δεν συνοδεύτηκαν και με την ανάλογη κριτική ή και καταδίκη πολλών από τις πράξεις και των δύο που ήταν καθοριστικές, τόσο για την εθνική μας αντίσταση όσο και για τον εμφύλιο. Η αντίληψη ότι ο ηγέτης του κόμματος έχει πάντα δίκιο έχει περάσει ακόμα και στις μέρες μας στα κόμματα που προήλθαν από κάποιο κομουνιστικό κόμμα στο παρελθόν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε ο πρώην διευθυντής της ΑΥΓΗΣ Άγγελος Τσέκερης: «Αν ο Τσίπρας ήθελε να στηρίξουμε στην Αθήνα ένα ντενεκέ φέτα, αυτό θα ψήφιζε η Κεντρική επιτροπή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου