Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Οι άνθρωποι από την προϊστορική εποχή συνήθιζαν να κατοικούν σε σπηλιές και αργότερα πολύ συχνά, όταν το επέτρεπε η μαλακή υφή του πετρώματος να σκάβουν σε αυτό και να κατοικούν μέσα και να φτιάχνουν επίσης εκεί ναούς ή και τάφους.
Yπόσκαφο ονομάζεται το κτήριο που κατασκευάζεται κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, διαθέτοντας μία ή και περισσότερες ορατές όψεις.
Το παρελθόν αυτών των κτηρίων είναι πλούσιο, καθώς ο τρόπος κατασκευής τους χρονολογείται από την  αρχαιότητα. Έτσι, εντυπωσιακά δείγματα υπόσκαφων κατοικιών έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους, πολιτισμούς και χρόνους όπως λ.χ. στη Σαντορίνη, στα Μετέωρα, στη Γρανάδα της Ισπανίας, στην Καππαδοκία της Τουρκίας, στη Ματέρα της Ιταλίας, στην Τυνησία και σε άλλα μέρη.
Είναι χαρακτηριστικές επίσης τέτοιες κατασκευές στο Αμπού Σιμπέλ της Αιγύπτου, στην Πέτρα της Ιορδανίας, ή στην Τουρκία η μονή του Eski Gümüs ( φωτογραφίες της μπορείτε να δείτε στο ποστ μου V-ΑΝΑΤΟΛΙΑ- ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -ESKI GUMUS, ΔΙΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΥΚΟΣ)
Ακόμα πιο χαρακτηριστικές εικόνες είναι αυτές που υπάρχουν στην Καππαδοκία και μπορεί να δει κανείς στα ποστ μου
VI-ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ HATAY ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ,
VII-(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)ΚΟΡΑΜΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ και   ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 
Όμως εκτός από κατασκευές σκαμμένες σε βράχο υπάρχουν και κατασκευές σκαμμένες στο έδαφος και στα παραπάνω λινκ μπορεί να δει κανείς φωτογραφία από την Μαλακοπή στην Τουρκία που υπάρχει μια ολόκληρη υπόγεια πολιτεία σε βάθος 7 ορόφων!
Το χαρακτηριστικότερο όμως δείγμα είναι οι σκαμμένοι στο έδαφος ναοί της Λαλιμπέλα στην Αιθιοπία ( Β΄ ΑΙΘΙΟΠΙΑ -ΟΙ ΟΒΕΛΙΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΞΟΥΜ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΑΛΙΜΠΕΛΑ )
Βασικά όμως οι πλειονότητα των οικιών αλλά και των κτηρίων για άλλες χρήσεις είναι υπέργειες και πολλές φορές πολυώροφες  μέχρι ουρανοξύστες.
Υπάρχουν όμως σήμερα και μερικοί αρχιτέκτονες Τοπίου, που εκτός από τις αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις κήπων προχωρούν σε κατασκευές οικιών που είναι υπόσκαφες με αποτέλεσμα αυτές να μην προέχουν του εδάφους και να είναι  συνέχεια του ευρύτερου περιβάλλοντος, είτε του απόλυτα φυσικού είτε του μερικώς διαμορφωμένου.
Τα υπόσκαφα, είναι μια νέα αρχιτεκτονική μόδα, που έγινε τάση και κυριαρχεί πλέον στον τομέα των βιλών αλλά ακόμη και ξενοδοχείων,  καθώς η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον είναι η μικρότερη δυνατή.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των υπόσκαφων σπιτιών, που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως τάση. Αυτό προέκυψε κυρίως λόγω της σύνταξης συγκεκριμένης πολεοδομικής νομοθεσίας και των διευκολύνσεων της, όπως του διπλασιασμού της επιτρεπόμενης δόμησης.
Όπως τονίζει ο κ. Τσικανδιλάκης: «Η υπόσκαφη αρχιτεκτονική πέρα από ιδιαίτερη αισθητικά φέρει πολλά πλεονεκτήματα που την καθιστούν περιζήτητη. Πρωτίστως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και τα λιγότερα έξοδα συντήρησης. Στο εσωτερικό της γης η θερμοκρασία είναι σταθερή ανάλογα την εποχή χωρίς ακραίες μεταπτώσεις, το χειμώνα ζέστη και δροσιά το καλοκαίρι, γεγονός που ελαττώνει την κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, η περιορισμένη ύπαρξη εκτεθειμένων όψεων σε συνδυασμό με την αυξημένη προστασία από σκόνη και ακτινοβολία και την επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων αποτρέπει από φαινόμενα γήρανσης και ρωγμάτωσης των υλικών μειώνοντας σημαντικά το κόστος συντήρησης τους».
Μερικά από αυτά τα  σπίτια στην χώρα μας είναι τα εξής:



1-Το nCAVED House, έχει κατασκευαστεί στην πλαγιά ενός γκρεμού, με θέα στην θάλασσα και είναι προστατευμένο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους .Η κατοικία επομένως υπάρχει χωρίς εξωτερική μορφή, αλλά ως μια σειρά κατοικήσιμων όγκων που αφαιρούνται από τη γη. 


2- Casa Katana Βρίσκεται στο νότιο μέρος  της Κρήτης και έχει σχεδιαστεί από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο.  
 

3- Βρίσκεται σε μια απότομη βραχώδη πλαγιά στην Αντίπαρο,  σχεδιάστηκε από τους Tsolakis Architects και οι προσόψεις της με πέτρες και ασβεστωμένους τοίχους βασίζονται στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της περιοχής. Από το ανώτερο επίπεδο, οι επισκέπτες οδηγούνται από τα υπνοδωμάτια στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης μέσω μιας σειράς εξωτερικών σκαλοπατιών που συνδέουν τα διάφορα επίπεδα. 



4- Aloni House Το όνομα του σπιτιού προέκυψε γιατί εκεί υπήρχαν τα ερείπια ενός αλωνιού που διατηρήθηκε.
Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους. Στον άξονα Βορρά-Νότου, η πλαγιά υψώνεται ανάμεσα σε δύο λόφους ενώ στον άξονα Ανατολής-Δύσης η κλίση πέφτει, ανοίγοντας προς τη θέα στη θάλασσα. Δύο μεγάλοι πέτρινοι τοίχοι γεφυρώνουν τους λόφους επιτρέποντας στο σπίτι να φωλιάζει στον εσωτερικό χώρο διατηρώντας τη συνέχεια του τοπίου που ρέει πάνω του. Με αυτό τον τρόπο η μάζα του είναι ανεπαίσθητη στον ευρύτερο ορίζοντα του νησιού.



5- The Ring House βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης. Το σπίτι και ο κήπος του έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίζουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον. Ο εσωτερικός του κήπος έχει εσπεριδοειδή  και αρωματικούς θάμνους. Η επίπεδη οροφή έχει ηλιακά πάνελ.


6- Το Hourglass Corral είναι ένα σπίτι που βρίσκεται στη Μήλο. Αποτελεί μέρος των «Voronoi’s Corrals», ενός συγκροτήματος  που ξεκίνησε η κατασκευή του πριν από δέκα χρόνια και τώρα καλύπτει μια έκταση περίπου 90.000 m².


7- Το Lap Pool House στην Τήνο, είναι εμπνευσμένο από τις κοιλότητες και τις προεξοχές των βράχων και αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως ένα ανθρωπογενές σπήλαιο. Η είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ενώ διαφορετικές τομές στην οροφή επιτρέπουν στο φως και τον αέρα να εισέλθει στο κτίριο. 


8- Luxury Caved Villas Τοποθετημένα σε μία πλαγιά στην περιοχή των Γουβών, τα τρία σπίτια, καθένα με ιδιωτική πισίνα, είναι ένα έργο που συνδυάζει την πολυτέλεια και την απλότητα μέσα από σαφείς αναφορές στην κρητική γη.


9-Βράχος. Η βίλα αυτή βρίσκεται στην Κάρυστο.


10- Gods and Dreams Resort. Το συγκρότημα αυτό των κατοικιών στην Επίδαυρο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά  σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων.


11- Villa Punta, Ίος
Χτισμένη σε λόφο, η Villa Punta αποτελείται από δύο υπόσκαφα κτήρια, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους. Η ξεχωριστή θέση επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα τόσο προς την παραλία του Μυλοπότα ανατολικά, όσο και προς το λιμάνι της Ίου στα δυτικά.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου