Yπόσκαφο ονομάζεται το κτήριο που κατασκευάζεται κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, διαθέτοντας μία ή και περισσότερες ορατές όψεις.
Το παρελθόν αυτών των κτηρίων είναι πλούσιο, καθώς ο τρόπος κατασκευής τους χρονολογείται από την αρχαιότητα. Έτσι, εντυπωσιακά δείγματα υπόσκαφων κατοικιών έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους, πολιτισμούς και χρόνους όπως λ.χ. στη Σαντορίνη, στα Μετέωρα, στη Γρανάδα της Ισπανίας, στην Καππαδοκία της Τουρκίας, στη Ματέρα της Ιταλίας, στην Τυνησία και σε άλλα μέρη.
Είναι χαρακτηριστικές επίσης τέτοιες κατασκευές στο Αμπού Σιμπέλ της Αιγύπτου, στην Πέτρα της Ιορδανίας, ή στην Τουρκία η μονή του Eski Gümüs ( φωτογραφίες της μπορείτε να δείτε στο ποστ μου V-ΑΝΑΤΟΛΙΑ- ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -ESKI GUMUS, ΔΙΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΥΚΟΣ)
Ακόμα πιο χαρακτηριστικές εικόνες είναι αυτές που υπάρχουν στην Καππαδοκία και μπορεί να δει κανείς στα ποστ μου
VI-ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ HATAY ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ,
VII-(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)ΚΟΡΑΜΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ και ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Όμως εκτός από κατασκευές σκαμμένες σε βράχο υπάρχουν και κατασκευές σκαμμένες στο έδαφος και στα παραπάνω λινκ μπορεί να δει κανείς φωτογραφία από την Μαλακοπή στην Τουρκία που υπάρχει μια ολόκληρη υπόγεια πολιτεία σε βάθος 7 ορόφων!
Το χαρακτηριστικότερο όμως δείγμα είναι οι σκαμμένοι στο έδαφος ναοί της Λαλιμπέλα στην Αιθιοπία ( Β΄ ΑΙΘΙΟΠΙΑ -ΟΙ ΟΒΕΛΙΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΞΟΥΜ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΑΛΙΜΠΕΛΑ )
Βασικά όμως οι πλειονότητα των οικιών αλλά και των κτηρίων για άλλες χρήσεις είναι υπέργειες και πολλές φορές πολυώροφες μέχρι ουρανοξύστες.
Υπάρχουν όμως σήμερα και μερικοί αρχιτέκτονες Τοπίου, που εκτός από τις αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις κήπων προχωρούν σε κατασκευές οικιών που είναι υπόσκαφες με αποτέλεσμα αυτές να μην προέχουν του εδάφους και να είναι συνέχεια του ευρύτερου περιβάλλοντος, είτε του απόλυτα φυσικού είτε του μερικώς διαμορφωμένου.
Τα υπόσκαφα, είναι μια νέα αρχιτεκτονική μόδα, που έγινε τάση και κυριαρχεί πλέον στον τομέα των βιλών αλλά ακόμη και ξενοδοχείων, καθώς η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον είναι η μικρότερη δυνατή.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των υπόσκαφων σπιτιών, που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως τάση. Αυτό προέκυψε κυρίως λόγω της σύνταξης συγκεκριμένης πολεοδομικής νομοθεσίας και των διευκολύνσεων της, όπως του διπλασιασμού της επιτρεπόμενης δόμησης.
Όπως τονίζει ο κ. Τσικανδιλάκης: «Η υπόσκαφη αρχιτεκτονική πέρα από ιδιαίτερη αισθητικά φέρει πολλά πλεονεκτήματα που την καθιστούν περιζήτητη. Πρωτίστως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και τα λιγότερα έξοδα συντήρησης. Στο εσωτερικό της γης η θερμοκρασία είναι σταθερή ανάλογα την εποχή χωρίς ακραίες μεταπτώσεις, το χειμώνα ζέστη και δροσιά το καλοκαίρι, γεγονός που ελαττώνει την κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, η περιορισμένη ύπαρξη εκτεθειμένων όψεων σε συνδυασμό με την αυξημένη προστασία από σκόνη και ακτινοβολία και την επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων αποτρέπει από φαινόμενα γήρανσης και ρωγμάτωσης των υλικών μειώνοντας σημαντικά το κόστος συντήρησης τους».
2- Casa Katana Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Κρήτης και έχει σχεδιαστεί από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο.
Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους. Στον άξονα Βορρά-Νότου, η πλαγιά υψώνεται ανάμεσα σε δύο λόφους ενώ στον άξονα Ανατολής-Δύσης η κλίση πέφτει, ανοίγοντας προς τη θέα στη θάλασσα. Δύο μεγάλοι πέτρινοι τοίχοι γεφυρώνουν τους λόφους επιτρέποντας στο σπίτι να φωλιάζει στον εσωτερικό χώρο διατηρώντας τη συνέχεια του τοπίου που ρέει πάνω του. Με αυτό τον τρόπο η μάζα του είναι ανεπαίσθητη στον ευρύτερο ορίζοντα του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου