Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ




Το πως η Χαμάς κατάφερε να εισβάλλει στο Ισραήλ οφείλεται πιστεύω στο ότι  έχει αρχίσει να διαβρώνεται το δημοκρατικό του πολίτευμα εξ αιτίας της απλής αναλογικής. Έτσι για να σχηματιστεί εκεί κυβέρνηση με πλειοψηφία, θα πρέπει να συμμαχήσουν ανόμοιες και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές δυνάμεις με διάφορα ακραία συνήθως πολιτικά γκρουπούσκουλα.
Το προηγούμενο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την  υπουργοποίηση διάφορων απίθανων ατόμων, μέχρι και του Χαϊκάλη, για να μπορέσει να επιβιώσει η κυβέρνηση τους, είναι νομίζω χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργεί η συνεργασία ανόμοιων πολιτικών δυνάμεων για να αποκτηθεί και να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η σημερινή κυβέρνηση του Νετανιάχου για να σχηματιστεί χρειάστηκε να συμμαχήσει με διάφορα ακροδεξιά και θρησκόληπτα κομματίδια.
  Η Μαριάνα Πυργιώτη επεξηγεί με σαφήνεια την κατάσταση:
Η πολιτική σκηνή του Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια θυμίζει roller coaster, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, κυβερνητικά σχήματα που σχηματίζονται μετά από ατελείωτες μικροκομματικές διαπραγματεύσεις και αποσυντίθενται σε μια νύχτα, πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν κομήτες διαψεύδοντας προσδοκίες, και με ένα μόνο πρόσωπο σταθερό, τον Μπίμπι ή Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο οποίος είναι πλέον ο πρώτος πολιτικός παγκοσμίως που βρίσκεται σε… δίκη, η οποία διεκόπη διότι έγινε πρωθυπουργός! Για να γίνει – ξανά – πρωθυπουργός, χρειάστηκε για μία ακόμα φορά, πέρα από την αποτυχία της κυβέρνησης Μπένετ – Λαπίντ, να παζαρέψει όλο το υπουργικό του συμβούλιο με τους μικρούς εταίρους του οι οποίοι πολιτικά κινούνται δεξιότερα του δεξιού Λικούντ. Υπερορθόδοξοι, ακροδεξιοί και λοιπές σκληροπυρηνικές δυνάμεις που ελέω απλής αναλογικής συγκυβερνούν.
Τώρα αυτή η κυβέρνηση για προφανείς λόγους αποφάσισε ότι η Δικαιοσύνη, και ειδικά το Ανώτατο Δικαστήριο που είναι ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα – που σημειωτέων δεν έχει Σύνταγμα –, πρέπει να αποδυναμωθεί και να μην μπορεί να αναπέμπει ή να απορρίπτει νόμους που ψηφίζει η εκάστοτε πλειοψηφία της Κνεσέτ.
Κάπως έτσι οι μισοί Ισραηλινοί, και πιο συγκεκριμένα η ελίτ της ισραηλινής κοινωνίας, η ανώτερη μορφωτικά, επαγγελματικά, οικονομικά τάξη, καθώς και ένας αξιοσημείωτος αριθμός πρώην κρατικών αξιωματούχων σε θέσεις-κλειδιά, κατέβαιναν από τον Ιανουάριο κάθε Σάββατο στους δρόμους και τις πλατείες και δεν σταμάτησαν ούτε μία εβδομάδα.
Τι έχουμε λοιπόν; Μια τετραετή πολιτική αστάθεια, έναν σταδιακά κλιμακούμενο διχασμό της κοινωνίας, μια σχεδόν μισαλλόδοξη πολιτική ρητορική που επίσης κλιμακώθηκε και φυσικά την εφαρμογή του δόγματος «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» στη δημόσια σφαίρα. Τα σκηνικά που διαδραματίστηκαν ξεπέρασαν κάθε φαντασία, όπως π.χ. ο λόγος που έπεσε η κυβέρνηση Μπένετ – Λαπίντ.
Αποχώρησε η βουλευτής Ιντίτ Σίλμαν διότι ήρθε νομοσχέδιο που προέβλεπε ότι στα νοσοκομεία κατά τον δεκαήμερο εορτασμό του Πέσαχ θα μπορούν οι ασθενείς να καταναλώνουν ΚΑΙ τρόφιμα με μαγιά, όχι μόνο άζυμα όπως επιτάσσει η θρησκεία. Μπορεί λοιπόν αυτή η περιγραφή –μετριοπαθής και όχι υπερβολική – να μην αφορά και τον κρατικό μηχανισμό; Μπορεί να πιστέψει έστω και ένας λογικός άνθρωπος ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, σε ένα τόσο απαιτητικό σύστημα εύρυθμης κρατικής λειτουργίας, οι αρμοί της διοίκησης παρέμειναν ανεπηρέαστοι;
Μπορεί να πει ότι δεν έχει χαθεί κάθε ίχνος λογικής σε αυτό το παράλογο σκηνικό όταν το Σάββατο, ημέρα της τρομακτικής επίθεσης, οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα τρένα παρέμειναν ακίνητα, αφού για θρησκευτικούς λόγους απαγορεύεται κάθε μηχανική δραστηριότητα, και τους εφέδρους στρατιώτες τούς μετέφεραν… ιδιώτες;
Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να αγνοήσει το παράλογο, το σεβάστηκε παρά το μακελειό. Και πώς να μην το σεβαστεί, αφού οι υπερορθόδοξοι εταίροι της θα έφευγαν την ίδια στιγμή; Αλλωστε δυο-τρεις υπουργοί δεν έχουν πάει καν στρατό, καθώς εξαιρούνται για θρησκευτικούς λόγους!
Αναφέρεται σε αυτούς τους φασίζοντες θρησκόληπτους με τα κοτσιδάκια, που δεν στρατεύονται και γεννοβολάνε συνεχώς, με αποτέλεσμα να είναι πλέον το 13% του πληθυσμού.
Να προσθέσω εδώ, ότι όλοι μας είδαμε ότι υπήρξε μια μεγάλη επιστροφή στην χώρα τους, νεαρών στρατεύσιμων που βρισκόντουσαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, καθώς το Ισραήλ έχει καλέσει στα όπλα σχεδόν 360.000 εφέδρους μετά την αιματηρή εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
Ο 32ρονος όμως γιός του Νετανιάχου παρέμεινε στην Φλόριντα που βρίσκεται και βέβαια είναι εύλογο το ερώτημα που θέτει ένας άλλος στρατιώτης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα:
«Επέστρεψα αεροπορικώς από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται η δουλειά μου, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να έμενα εκεί και να εγκατέλειπα τη χώρα, τον λαό μου, αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ;»
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου