Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ημέρα που σημάδεψε τα νεανικά μας χρόνια με καθοριστικό τρόπο. Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία για το πως αποτιμούν σήμερα οι Έλληνες την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της 12-11-2013, το 81% θεωρεί πως συνέβαλλε πολύ/αρκετά στην πτώσης της χούντας.
Προφανώς για τον λόγο αυτό το 86% συμφωνεί με την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο και το 76% με την διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία, αλλά για την καθιερωμένη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία συμφωνεί μόνο το 51% ενώ το 47% διαφωνεί.
Ενδιαφέρον έχει η  ερώτηση πως κρίνουν το «αποτύπωμα της γενιάς του Πολυτεχνείου» και των πρωταγωνιστών των γεγονότων από τότε μέχρι σήμερα. Για μεν την γενιά θετική γνώμη έχει το 59% και αρνητική το 36%, ενώ για τους πρωταγωνιστές θετική το 61% και αρνητική το 33%.


Στην ερώτηση εάν η γενιά και οι πρωταγωνιστές είναι ταυτόσημα πράγματα ή διαφορετικά, το 56% θεωρεί ότι είναι διαφορετικά και το 40% ταυτόσημα.
Επειδή το Πολυτεχνείο θεωρείται ως καθοριστικός παράγων που καθόρισε μετά την πτώση της χούντας την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας, ενδιαφέρον έχει ποιες είναι οι απόψεις των Ελλήνων για την δημοκρατία σήμερα .
Στο πλαίσιο αυτό  σημασία έχει  η άποψη που έχουν οι Έλληνες για το πολίτευμα της χώρας μας αν το συγκρίνουμε  μάλιστα με τα αποτελέσματα (στην παρένθεση) που είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη έρευνα του ΕΚΚΕ το 1988.



Η δημοκρατία είναι προτιμότερη από οποιοδήποτε άλλο πολίτευμα, πιστεύει το 81%(87), αλλά υπάρχει δυστυχώς και ένα όχι αμελητέο ποσοστό που θεωρεί πως σε ορισμένες συνθήκες μια δικτατορία μπορεί να είναι προτιμότερη από την δημοκρατία 12% (5), όπως επίσης ένα 6% (6) που δεν το ενδιαφέρει αν έχουμε δημοκρατία η δικτατορία!
Η αποτίμηση επίσης της σημερινής δημοκρατίας στην χώρα μας από τους πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, γιατί μόνο ένα 15% θεωρεί ότι είναι σταθερή και δεν απειλείται, και ένα 28% θεωρεί ότι λειτουργεί καλά παρά τα προβλήματα της, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι λειτουργεί όλο και χειρότερα και ένα 27% ότι μετατρέπεται σταδιακά σε αυταρχικό καθεστώς.
Πάντως το 82% συμφωνεί ότι η Μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η Ελλάδα πρέπει να περάσει στον επόμενο κύκλο της ιστορίας της με μόνο το 14% να διαφωνεί.
Καθώς η γενιά του Πολυτεχνείου έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή, μένει στις νέες γενιές, που βρίσκονται πια δικαιωματικά  στο προσκήνιο, η υποχρέωση αλλά και το καθήκον να μην δημιουργηθούν ξανά στην χώρα μας  καταστάσεις όπως της χούντας ώστε να είναι αναγκασμένες να αγωνιστούν και αυτές για την κατάκτηση των αυτονόητων ατομικών ελευθεριών.

Στο παρελθόν έχω δημοσιεύσει μερικά ποστ σχετικά με το Πολυτεχνείο

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

2 σχόλια: