BELLA (?) NAPOLI και στο ΙΙ- ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η BELLA NAPOLI !
Εκείνες
τις μέρες γίνεται η περιφορά του αγάλματος του αγίου στους ώμους πιστών με
πομπή που ξεκινά από τον Καθεδρικό Ναό της Νάπολης και
διασχίζει τους δρόμους του ιστορικού κέντρου με τους συμμετέχοντες να φορούν
παραδοσιακά ρούχα, κουβαλώντας κεριά και λουλούδια.
Βέβαια εκτός από τα γλυκά ψήνουν ψητά λουκάνικα, και μαγειρεύουν ζυμαρικά και φασόλια. Επίσης ο περίφημος cuoppo, είναι ένα πακέτο με ανάμεικτα τηγανητά φαγητά.
Η sfugliatella ή την pastiera, είναι τυπικά επιδόρπια που κάνουν αυτή τη γιορτή ακόμα πιο ξεχωριστή.
Ο Τζενάρο γεννήθηκε, το 272 στο Μπενεβέντο και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 305. Ήταν επίσκοπος και μάρτυρας και έχει αναγνωριστεί ως Άγιος τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Μετά τον θάνατο του η χριστιανική μυθολογία πιστεύει ότι μια γυναίκα, που την έλεγαν Ευσέβια, μάζεψε σε δύο φιάλες αίμα του. Αυτές μαζί με τα οστά του φυλάσσονται στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.
Βέβαια ο Σαν Τζενάρο είχε και ένα θησαυρό που αποτελείται από 70 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα κολιέ αμύθητης αξίας, που θεωρείται ένα από τα ακριβότερα αντικείμενα του κόσμου και έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από το Πετράδι του Στέμματος, το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ.
Το αίμα του, σύμφωνα με την παράδοση, υγροποιείται τρεις φορές το χρόνο που γιορτάζεται ο άγιος.
Η υγροποίηση του αίματος του Σαν Τζενάρο θεωρείται από τους πιστούς ως θαύμα και ερμηνεύεται ως ένδειξη προστασίας και ευλογίας για την πόλη της Νάπολης.
Έτσι το 1631, όταν η πόλη της Νάπολης χτυπήθηκε από βίαιο έκρηξη του Βεζούβιου οι πιστοί, τρομαγμένοι, μετέφεραν το φιαλίδιο με το αίμα του αγίου σε πομπή στους δρόμους της πόλης, παρακαλώντας τη βοήθειά του. Στο τέλος της πομπής, ο Βεζούβιος ηρέμησε και έτσι οι Ναπολιτάνοι πίστεψαν ότι η πόλη γλίτωσε από μεγαλύτερες ζημιές.
Οι Ναπολιτάνοι, γίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εάν το αίμα δεν υγροποιηθεί την ημέρα της γιορτής του αγίου, στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά λιγότερο τις άλλες δύο ημέρες, κατά τις οποίες το φιαλίδιο τίθεται σε δημόσιο προσκύνημα.
Οι θρησκευτικές αυτές προκαταλήψεις είχαν υποδαυλιστεί πριν 45 χρόνια όταν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1980, το αίμα του αγίου δεν είχε υγροποιηθεί και δύο μήνες αργότερα ένας τεράστιος σεισμός έπληξε τη νότια Ιταλία, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Για να τους καθησυχάσει ο καρδινάλιος της πόλης, Crescenzio Sepe, είπε στους πιστούς να μην είναι υπερβολικά απογοητευμένοι. «Αν κάτι πρέπει να "λιώσει", είναι οι καρδιές των ανθρώπων».
H Χακ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη συναδέλφων της από την Ιταλική Ένωση για τη Μελέτη του Παραφυσικού, τόνισε ότι η φιάλη περιέχει «ένα χημικό συστατικό με βάση το σίδηρο το οποίο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα». H σκούρα καφέ γέλη είναι συμπαγής και υγροποιείται αν κάποιος την κουνήσει, είπε η καθηγήτρια. H ίδια ονόμασε το χημικό συστατικό ως ένυδρο οξείδιο του σιδήρου – FeO (ΟΗ) – το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά του αίματος. Είναι δηλαδή ένα, όπως ονομάζεται θιξοτροπικό τζελ στο οποίο το ιξώδες αυξάνεται εάν αφεθεί χωρίς ανάδευση και μειώνεται εάν αναδευτεί ή μετακινηθεί.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου