Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΝ ΤΣΕΝΑΡΟ



Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ιταλίας που έχω επισκεφτεί, είναι η Νάπολι και έχω γράψει σχετικά γι΄αυτήν  στα ποστ μου
BELLA (?) NAPOLI και στο   ΙΙ- ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η BELLA NAPOLI ! 
Θα άξιζε όμως να την ξαναδώ κάποια από τις 3 μέρες που η πόλη γιορτάζει τον πολιούχο άγιο της, τον Σαν Τσενάρο, δηλαδή το Σάββατο πριν από την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου.

Εκείνες τις μέρες γίνεται η περιφορά του αγάλματος του αγίου στους ώμους πιστών με πομπή που ξεκινά από τον Καθεδρικό Ναό της Νάπολης και διασχίζει τους δρόμους του ιστορικού κέντρου με τους συμμετέχοντες να φορούν παραδοσιακά ρούχα, κουβαλώντας κεριά και λουλούδια.

Ταυτόχρονα οι πάγκοι στους δρόμους προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις, όπως το περίφημο zeppole di San Gennaro, τηγανητά γλυκά πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, που αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό σύμβολο αυτού του φεστιβάλ.
Βέβαια εκτός από τα γλυκά ψήνουν ψητά λουκάνικα, και μαγειρεύουν ζυμαρικά και φασόλια. Επίσης   ο περίφημος cuoppo, είναι ένα πακέτο με ανάμεικτα τηγανητά φαγητά.
Η  sfugliatella ή την pastiera, είναι τυπικά επιδόρπια που κάνουν αυτή τη γιορτή ακόμα πιο ξεχωριστή.


Το ωραίο δε είναι ότι σε γιγαντοαφίσες που αναρτώνται στην Νάπολι με τον άγιο Τζενάρο όσοι Έλληνες τις βλέπουν νομίζουν ότι είναι ο Τσίπρας!
Ο Τζενάρο γεννήθηκε, το 272 στο Μπενεβέντο και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 305. Ήταν επίσκοπος και μάρτυρας και έχει αναγνωριστεί ως Άγιος τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία.


Το μαρτύριό του έγινε κατά τη διάρκεια των διωγμών που διέταξε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός.
Μετά τον θάνατο του η χριστιανική μυθολογία πιστεύει ότι μια γυναίκα, που την έλεγαν Ευσέβια, μάζεψε σε δύο φιάλες αίμα του. Αυτές μαζί με τα οστά του φυλάσσονται στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.
Βέβαια ο  Σαν Τζενάρο είχε και ένα θησαυρό που αποτελείται από 70 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και  ένα κολιέ αμύθητης αξίας, που θεωρείται ένα από τα ακριβότερα αντικείμενα του κόσμου και έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από το Πετράδι του Στέμματος, το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ.
Το αίμα του, σύμφωνα με την παράδοση,  υγροποιείται τρεις φορές το χρόνο που γιορτάζεται ο άγιος.



Ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει στα χέρια του την φιάλη που περιέχει το ξηρό αίμα του Αγίου και αν το αίμα ρευστοποιηθεί, το ανακοινώνει στους πιστούς εν μέσω... πυροβολισμών. Αν το αίμα υγροποιηθεί σημαίνει καλοτυχία για την πόλη, αν όχι ότι έρχονται  δεινά.
Η υγροποίηση του αίματος του Σαν Τζενάρο θεωρείται από τους πιστούς ως θαύμα και ερμηνεύεται ως ένδειξη προστασίας και ευλογίας για την πόλη της Νάπολης.
Έτσι το 1631, όταν η πόλη της Νάπολης χτυπήθηκε από βίαιο έκρηξη του Βεζούβιου  οι πιστοί, τρομαγμένοι, μετέφεραν το φιαλίδιο με το αίμα του αγίου σε πομπή στους δρόμους της πόλης, παρακαλώντας τη βοήθειά του. Στο τέλος της πομπής, ο Βεζούβιος ηρέμησε και έτσι οι Ναπολιτάνοι πίστεψαν ότι η πόλη γλίτωσε από μεγαλύτερες ζημιές.
Οι Ναπολιτάνοι, γίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εάν το αίμα δεν υγροποιηθεί την ημέρα της γιορτής του αγίου, στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά λιγότερο τις άλλες δύο ημέρες, κατά τις οποίες το φιαλίδιο τίθεται σε δημόσιο προσκύνημα.
Οι θρησκευτικές αυτές προκαταλήψεις είχαν υποδαυλιστεί πριν 45 χρόνια όταν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1980, το αίμα του αγίου δεν είχε υγροποιηθεί και δύο μήνες αργότερα ένας τεράστιος σεισμός έπληξε τη νότια Ιταλία, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. 
Για να τους καθησυχάσει ο καρδινάλιος της πόλης, Crescenzio Sepe, είπε στους πιστούς να μην είναι υπερβολικά απογοητευμένοι. «
Αν κάτι πρέπει να "λιώσει", είναι οι καρδιές των ανθρώπων».


Το 2005 όμως, η επιστήμονας Μαγκερίτα Χακ, από την Ιταλική Ένωση για τη Μελέτη του Παραφυσικού, τόλμησε να αμφισβητήσει το θαύμα και να πει ότι το «αίμα» μπορεί να παρασκευαστεί ακόμη και στην... κουζίνα!
H Χακ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη συναδέλφων της από την Ιταλική Ένωση για τη Μελέτη του Παραφυσικού, τόνισε ότι η φιάλη περιέχει «ένα χημικό συστατικό με βάση το σίδηρο το οποίο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα». H σκούρα καφέ γέλη είναι συμπαγής και υγροποιείται αν κάποιος την κουνήσει, είπε η καθηγήτρια. H ίδια ονόμασε το χημικό συστατικό ως ένυδρο οξείδιο του σιδήρου – FeO (ΟΗ) – το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά του αίματος. Είναι δηλαδή ένα, όπως ονομάζεται θιξοτροπικό τζελ στο οποίο το ιξώδες αυξάνεται εάν αφεθεί χωρίς ανάδευση και μειώνεται εάν αναδευτεί ή μετακινηθεί.
H άποψή της προκάλεσε αντιδράσεις στη Νάπολι. Ο Μαρκήσιος Πιερλούτζι Σανφελίτσε, από τους επίσημους φρουρούς της φιάλης, απάντησε ότι τα αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν στη φιάλη τη δεκαετία του ’80 έδειξαν ότι περιέχει αιμοσφαιρίνη – η βασική χρωστική των ερυθρών αιμοσφαιρίων.


 «Το πρόβλημα με τους επιστήμονες είναι ότι όταν δεν μπορούν να βρουν μια εξήγηση την εφευρίσκουν. Ας αφήσουν το θαύμα του Σαν Τζενάρο στην ησυχία του. Είναι η ψυχή της Νάπολι», πρόσθεσε η ηθοποιός Μαρίζα Λαρίτο. (η Ναπολιτάνα ηθοποιός, τραγουδίστρια και σεφ είναι πολύ γνωστή στην χώρα της από την τηλεόραση)
Στις 21 Μαρτίου 2015, το αίμα στο φιαλίδιο φάνηκε να ρευστοποιείται κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Αυτό θεωρήθηκε ως ένδειξη της εύνοιας του αγίου προς τον πάπα. Το αίμα δεν ρευστοποιήθηκε όταν ο Πάπας Βενέδικτος XVI επισκέφθηκε το 2007.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου