Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ




 

Η παραπλανητική αίσθηση ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης προστίθεται στις παραμέτρους οι οποίες δυσχεραίνουν την ερμηνεία των κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν.
Συνεχείς είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι αναφορές στην υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου.
Οι περισσότερες από αυτές δε, συνοδεύονται από προφητείες για μία αναπόφευκτη προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ και άλλες δραματικές εξελίξεις.
Έτσι ξεκινάει ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Είναι όμως έτσι ή η πραγματικότητα είναι διαφορετική;
Ο συγγραφέας του άρθρου παραθέτει ορισμένα στοιχεία που μας οδηγούν σε αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που έχουμε αποκομίσει από την τρέχουσα ειδησεογραφία περί επικείμενης χρεοκοπίας.
 
-Σχετικά με την ύφεση της Τουρκικής οικονομίας. Αυτή είναι στο β΄τρίμηνο του 2020 11%. Είναι μεν η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1998 όμως είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών και σαφώς χαμηλότερο από αυτό των χωρών της ευρωζώνης. Το πρώτο δε τρίμηνο πριν την έξαρση της επιδημίας με τον κορονοϊό είχαν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

2- Η συγκρατημένη ύφεση οφείλεται σε κυβερνητικό πακέτο  στήριξης με 37 δις δολάρια, με παράλληλη αύξηση δανειοδοτήσεων και ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητας. Έτσι τον Ιούνιο σημειώθηκε, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής.

3- Όταν ανέλαβε ο Ερντογκάν το 2003 το κατά κεφαλή εισόδημα στην Τουρκία ήταν 9.430 δολάρια, ενώ στην χώρα μας ήταν 23.800 δολ. Το 2018 στην Τουρκία είχε φτάσει στα 27.640 δολ ενώ εδώ μετά από πολυετή κρίση ήταν 29.670 δολ. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου με την διακυβέρνηση Ερντογκάν ήταν ιλιγγιώδης.

4- Βασική αιτία γι΄αυτό ήσαν δομικές αλλαγές στην οικονομία με μεγάλη ενίσχυση του πρωτογενούς γεωργικού τομέα και η ανάπτυξη του δευτερογενούς με την δημιουργία μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης.

5- Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 12% οπότε η εξάρτηση της οικονομίας από αυτόν στην σημερινή πανδημία είναι σχετικά μικρή.

6-  Η συνολική εικόνα της οικονομίας της χώρας επί διακυβέρνησης Ερντογκάν αντικατοπτρίζεται στο ΑΕΠ. Το 2003 ήταν στα 311δις δολ ενώ σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί στα 743δις ενώ προ 2ετιας μάλιστα είχε ανέλθει στα 771 δις. Το αντίστοιχο διάστημα στην Ελλάδα τα 211δις έφτασαν στα 220δις.

7- Η εντυπωσιακή ανάπτυξη δεν έγινε από υπέρμετρο δανεισμό. Το ακαθάριστο χρέος στα τέλη Ιουνίου φέτος ανέρχεται στα 233δις δολ. Από αυτό μόνο τα 96δις δολ είναι εξωτερικό χρέος που πρέπει να εξοφληθεί σε σκληρό νόμισμα ευρώ ή δολάρια. Τα υπόλοιπα 137 δις είναι εσωτερικό χρέος δηλαδή μπορεί να εξοφληθεί σε τουρκικές λίρες.

Συνεπώς το  τουρκικό χρέος είναι ελάχιστο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και προφανώς δεν είναι από εκείνες τις παραμέτρους που οδηγούν σε κάποια οικονομική καταστροφή σε ορατό χρονικό διάστημα.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10-9-2020
Σχετικό επίσης άρθρο του καθηγητού Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και πρώην υπουργού Ναπολέοντα Μαραβέγια με τίτλο: Είναι η τουρκική οικονομία υπό κατάρρευση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου