Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Α΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ.





 Στην Ελλάδα υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που κινηματογράφοι κάηκαν από πυρκαγιά που έγινε στην περιοχή τους, όπως πχ η πυρκαγιά στην Λευκάδα στην οποία κάηκε ο ιστορικός κινηματογράφος της Απόλλων, ή στους ίδιους, όπως το 2010 στον κινηματογράφο Τηλέμαχος στα Τρίκαλα.


Αλλά και στο κέντρο των Αθηνών είχαμε το 1982 εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά στο REX.  Ευτυχώς το ίδιο έτος κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και το 1987 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, ανακαινισμένο, στεγάζει δύο σκηνές του Εθνικού Θεάτρου (στο υπόγειο και τον όροφο) και ένα κέντρο.
Στο υπόγειο ήταν ΣΙΝΕΑΚ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ ο αγαπημένος κινηματογράφος των παιδικών μου χρόνων.



Δίπλα στο REX είναι το ΙΝΤΕΑΛ στο οποίο το 1990 εμφανίστηκε μια περίεργη φωτιά στις 6 τα πρωί στον καυστήρας. Ο κινηματογράφος πριν ένα χρόνο είχε πλήρως ανακαινιστεί. Οι ζημιές ήταν μικρές, καθώς οι πυροσβέστες κατάφεραν μέσα σε δύο ώρες να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν να επεκταθεί. Δύο ώρες αργότερα όμως, την ώρα που οι υπεύθυνοι του σινεμά έκαναν πρόχειρο απολογισμό των ζημιών, ξεσπούσε κατά περίεργο τρόπο μια δεύτερη μεγαλύτερη φωτιά στη σκηνή....
Στις 3 Ιουνίου 1933 το ΙΝΤΕΑΛ είχε ξαναπιάσει φωτιά. Τότε είχε αποκαλυφθεί μια άλλη τραγική αλήθεια που αφορούσε τους μηχανικούς του . Εκεί κατοικούσαν οι πολυπληθείς οικογένειες του μηχανικού και του επιστάτη που κόντεψαν να καούν ζωντανοί και διασώθηκαν ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αλλά υπάρχουν και κινηματογράφοι που έχουν υποστεί καταστροφές από εμπρησμούς .
Το 1977 λαμβάνει χώρα εμπρησμός του κινηματογράφου «Αττικόν» στον Πειραιά από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας».




Αλλά και το άλλο Αττικόν της Αθήνας μαζί με τον Απόλλωνα στο υπόγειο του, έπεσαν θύματα κουκουλοφόρων εμπρηστών τον Φεβρουάριο 2012. Το παρήγορο είναι πως και οι δύο αυτοί κινηματογράφοι δεν υπέστησαν καμιά ζημιά από την πυρκαγιά. Η καταστροφή «περιορίζεται» στο χώρο υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, περίπου 170 τετραγωνικά μέτρα, αλλά και σε βοηθητικούς χώρους των δύο αιθουσών (μπαρ, κ.λπ.).
Ελπίζουμε πως τα δύο ιδρύματα στα οποία ανήκουν θα τα βρουν για να μπορέσουν οι δύο αυτοί πανέμορφοι κινηματογράφοι της Αθήνας να ξαναλειτουργήσουν.
Στο ποστ μου Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.. γράφω για το ιντερνετικό βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα,  «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου».
Από το βιβλίο αυτό έχω μεταφέρει στο ποστ μου ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ορισμένα αποσπάσματα που αφορούν γεγονότα που έγιναν σε κινηματογράφους από την αρχή της εμφάνισης τους στην πόλη.
Στο τέλος του κάθε αποσπάσματος αναφέρεται η σελίδα από την οποία είναι παρμένο, σε ποιόν κινηματογράφο αναγράφεται και το πότε αυτός άνοιξε και πότε έκλεισε.
Μεταφέρω εδώ ένα απολαυστικό απόσπασμ
α από το βιβλίο του Φύσσα από μια πυρκαγιά που έπιασε σε ένα κινηματογράφο που δεν υπάρχει πια. Ο κινηματογράφος ΣΤΑΔΙΟΝ ήταν απέναντι από το καλλιμάρμαρο στάδιο. 




ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου