Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Δ΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ -10-ΚΑΥΝΟΣ, 11-ΞΑΝΘΟΣ, 12-ΜΥΡΑ, 13-ΑΡΥΚΑΝΔΑ, 14-ΦΑΣHΛΙΣ



 

10-ΚΑΥΝΟΣ





Η Καύνος βρίσκεται στην όμορφη περιοχή της αρχαίας Καρίας με τους σκαλισμένους στους βράχους ελληνιστικούς τάφους.
Το αρχαίο θέατρο της Καύνου  χτίστηκε ως συνήθως  ανασκάπτοντας στην πλαγιά του λόφου της ακρόπολης ,διευρύνθηκε δε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο με την προσθήκη άλλων σειρών καθισμάτων και υπόγειων στοών που έδωσαν πρόσβαση σε αυτά.
Το θέατρο έχει θέα  στο λιμάνι και τη θάλασσα.
Η διάμετρος του είναι  75 μ. και είχε χωρητικότητα 5000 θεατών. Λόγω της αρκετά καλής κατάστασης του χρησιμοποιείται ακόμη περιστασιακά για παραστάσεις.
 
11-ΞΑΝΘΟΣ




Το αρχικό ελληνικό θέατρο της Ξάνθου χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Μετά τον καταστροφικό σεισμό το 141 μ.Χ., μετατράπηκε σε ρωμαϊκό θέατρο. 
Η σκηνή  μετατράπηκε σε αρένα αφαιρώντας τις τρεις πρώτες σειρές καθισμάτων. Έτσι 16 σειρές καθισμάτων παρέμειναν στην πρώτη, χαμηλότερη βαθμίδα. Το ανώτερο επίπεδο (summa cavea), χωριζόταν  από το κάτω επίπεδο με ένα διάζωμα και είχε 4 σειρές καθισμάτων. Το επίπεδο αυτό προοριζόταν συνήθως για τις γυναίκες και τα παιδιά.  Το κτίσμα της σκηνής ήταν διώροφο και είχε 5 πόρτες στην σκηνή και ήταν διακοσμημένο με στήλες και ανάγλυφα. Οι Ρωμαίοι κατασκευαστές σεβάστηκαν τους δύο, πολύ παλαιότερους  πυλώνες του ελληνικού θεάτρου και  εσκεμμένα τα ενέταξαν στον νέο σχεδιασμό. 

12-ΜΥΡΑ










Το θέατρο των Μύρων είναι ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης και είναι χτισμένο εντός των ορίων της, με προσανατολισμό προς τα νότια. Πάνω από αυτό βλέπει κανείς  στον απότομο βράχο, σκαλισμένους τάφους. Χρονολογείται στα Αυτοκρατορικά χρόνια, συγκεκριμένα στο 2ο αιώνα (141-150), ενώ σε μεταγενέστερους χρόνους υπέστη μετατροπές: τον 3ο αιώνα μεταβλήθηκε σε αρένα για αμφιθεατρικά παιχνίδια και αργότερα, το 300, μετατράπηκε σε πισίνα για θεάματα που σχετίζονται με το νερό. 
Είναι σίγουρο πως  αντικατέστησε ένα παλαιότερο  ελληνιστικό θέατρο.
Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 30 μέτρα. Οι θέσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν  περίπου 12.000 άτομα.
Από το  οικοδόμημα  της σκηνής διατηρείται και ο πρώτος όροφος. Το θέατρο είχε  πλούσιο γλυπτό διάκοσμο με ανάγλυφες μορφές όπως πχ τον Ερμή στην τελευταία φωτογραφία.
 
13-ΑΡΥΚΑΝΔΑ



Τα Αρύκανδα είναι μια πόλη κτισμένη σε ένα πλάτωμα βουνού σε υψόμετρο 1000 μέτρων. 
Το Οντεόν, κτισμένο το 120 μΧ βρίσκεται κοντά στην Αγορά της πόλης. Σε αυτό γίνονταν μουσικές και ποιητικές εκδηλώσεις και πιθανολογείται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ως Βουλευτήριο όπως σε άλλες πόλεις.
Πιθανώς είχε ξύλινη οροφή.



Σκάλες οδηγούν στο πλάτωμα που βρίσκεται το ελληνιστικό θέατρο της πόλης κατασκευασμένο τον 1ο  αιώνα πΧ. 
Διαθέτει 20 σειρές καθισμάτων κατασκευασμένες στην πλαγιά του λόφου.
Ανασκευάστηκε τον 2ο και 3ο αιώνα και τον 6ο αιώνα έπαυσε να χρησιμοποιείται.
 
14-ΦΑΣHΛΙΣ



Το θέατρο στην Φασηλίδα κτίστηκε στην πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης  κοντά στην κεντρική πλατεία και στον κεντρικό δρόμο της πόλης.  Στο αρχικά ελληνιστικό θέατρο του 1ου αιώνα πΧ έγιναν μετατροπές από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μΧ και η σκηνή του έχει διάμετρο 16,5 μ ενώ το αμφιθέατρο πλάτος 45μ.και διαθέτει 21 σειρές καθισμάτων. 
Το μικρό  αυτό θέατρο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση καθώς οι θέσεις του είχαν ξεθαφτεί από ένα γειτονικό λόφο οπότε οι σεισμοί προκάλεσαν μικρές ζημιές.
Η χωρητικότητα του έφτανε τις 2000 θεατές και το κτίσμα της σκηνής προστέθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια.
 
 
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
Α΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1-ΠΕΡΓΑΜΟΣ 2-ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ
Β΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ- 3 ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ, 4 ΕΦΕΣΟΣ
Γ΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ- 5-ΠΡΙΗΝΗ, 6-ΜΙΛΗΤΟΣ, 7-ΚΝΙΔΟΣ, 8-ΛΗΤΩΟΝ, 9-ΠΑΤΑΡΑ.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου