Είχα τότε ξεκινήσει να γράφω για το ταξίδι αυτό Α-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ αλλά τελικά διάφορα άλλα θέματα μου κίνησαν το ενδιαφέρον, μαζί με το πρόβλημα ότι για να γράψεις κάτι ουσιαστικό για τα μέρη αυτά απαιτεί και πολλά σχετικά διαβάσματα.
Στο τέλος του κειμένου είχα ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο μέσα σε 1 ½ λεπτό μπορούσες να δεις τις αλλαγές που είχαν γίνει στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου από τους διάφορους λαούς που πέρασαν από εκεί. Δυστυχώς αυτός εξαφανίστηκε προφανώς γιατί τον απέσυρε το σάιτ που τον είχα βρει.
Μετά από τόσα χρόνια κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι σκέφτηκα πως θα έχει ενδιαφέρον να γράψω δύο λόγια για τα 17 θέατρα που είδαμε εκεί.
Στα ελληνικού τύπου θέατρα η πρώτη σειρά των θεατών είναι στο έδαφος ενώ στα ρωμαϊκά είτε από την αρχική κατασκευή, είτε από την τροποποίηση του πρότερου ελληνικού, είναι υπερυψωμένη λόγω του ότι γίνονταν εκεί αγώνες με μονομάχους και θηριομαχίες.
1) Scaenae frons-Το κτίσμα πίσω απ΄την σκηνή
2) Porticus post scaenam- Παρασκήνια
3) Pulpitum- Η ξύλινη σκηνή
4) Proscaenium- Προσκήνιο
5) Orchestra- Σκηνή
6) Cavea- Αμφιθέατρο
7) Aditus maximus- Κυρία είσοδος
8) Vomitorium- Βοηθητικές έξοδοι
9) Praecinctio-Διάζωμα
10) Tribunal- Θέσεις για πραίτορες ή κριτές
11) Basilica- Φουαγιέ
1-ΠΕΡΓΑΜΟΣ
Το θέατρο, από πέτρες ανδεσίτη, από την Ελληνιστική περίοδο στην Πέργαμο, είναι καλά διατηρημένο και χωρούσε περίπου 10.000 θεατές σε 78 σειρές καθισμάτων.
Κτίστηκε τον 3ο αιώνα πΧ και μετασκευάστηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή. Ήταν το μεγαλύτερο της Μικράς Ασίας.
Έχοντας ύψος 36 μέτρων είναι το πιο απότομο από όλα τα αρχαία θέατρα.
Ένα μαρμάρινο σκηνικό κτίριο χτίστηκε μόλις τον 1ο αιώνα π.Χ.
2-ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της ακρόπολης, και εγκαινιάστηκε το 27 π.Χ. και αναδιαμορφώθηκε τον δεύτερο αιώνα για μπορεί νε δέχεται και μονομάχους.
Το βουλευτήριο παρέμεινε σε αυτή τη μορφή μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα, οπότε και προσαρμόστηκε σε παλαίστρα όπως γράφει επιγραφή στην σκηνή. Η Παλαίστρα αναφέρεται συνήθως για αίθουσα πάλης, αλλά τον 5ο αιώνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια αίθουσα για διαλέξεις, παραστάσεις και διάφορα είδη εκθέσεων. Πολυάριθμες πρόσθετες εγκοπές στα σωζόμενα καθίσματα, πιθανώς ήσαν για στύλους που στήριζαν τέντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αργότερα το κτίριο είχε χάσει τη στέγη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου