Πράγματι η ζωή στην χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές πως η παροιμία αυτή ισχύει και η ιστορία που θα γράψω το αποδεικνύει!
Είσαι 34 ετών γιατρός και έχεις εκλεγεί ήδη, αρκετά νέος για εκείνα τα χρόνια, υφηγητής Ιατρικής στο μοναδικό τότε Πανεπιστήμιο της χώρας.
Είναι εύλογο λοιπόν να θέλεις να ανέβεις και στην βαθμίδα του Καθηγητή.
Το μόνο όμως πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει κενή έδρα για να την διεκδικήσεις και να την καταλάβεις.
Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το μαχαίρι που λέει η παροιμία που είναι αναγκαίο για να μπορέσεις να κόψεις το πεπόνι και να γευτείς την νοστιμιά του, την άνοδο σου δηλαδή στην καθηγητική βαθμίδα.
Έτσι το 1940 με αποφασιστικότητα ο δικτάτωρ έλυσε το πρόβλημα της μη ύπαρξης έδρας για τον γαμπρό του!
Απλά έφτιαξε μια νέα έδρα γι΄ αυτόν!
Έτσι ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η έδρα της Υδροθεραπείας και Ιατρικής Κλιματολογίας .
Δεν αποκλείεται να υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πανεπιστημιακούς, γιατί διαβάζουμε στο Ημερολόγιο του Μεταξά στις 9-9-1938 -Γεωργακόπουλος δις δια οργανισμόν Πανεπιστημίου. Πιστεύω πως κάπως ετακτοποιήθη και προ πάντων Ευγένιος.
Ο γαμπρός του δικτάτορα να εκλεγεί πανηγυρικώς καθηγητής στην έδρα που είχε φτιαχτεί ειδικά γι΄αυτόν!
Έτσι διαβάζουμε στο Ημερολόγιο του Μεταξά στις 4-3-1939- Ευγένιος εξελέγη καθηγητής παμψηφεί. Νανούλα συγκινημένη και στις 26/1/1940- Εναρκτήριος Ευγενίου.
Ο ατυχής όμως Φωκάς δεν μπόρεσε τότε να χαρεί πολύ την έδρα του καθηγητού. Με την κατοχή από τους Γερμανούς η κυβέρνηση Τσολάκογλου το 1942 κατήργησε την έδρα του και τον απέλυσε. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας ήταν ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, καθηγητής και αυτός της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο και προφανώς από αυτούς που τον είχαν εκλέξει προηγουμένως παμψηφεί! (Σχετικά ποστ μου Α- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, Β- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ και Γ΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ)
Ήδη οι Γερμανοί τον είχαν συλλάβει, προφανώς λόγω της συγγενείας του με τον Μεταξά, αλλά για τον ίδιο λόγο τον συνέλαβαν ως όμηρο και οι ελασίτες τον Δεκέμβριο του 1944 και τον κράτησαν μέχρι τις 15/1/1945 που δραπέτευσε.
Το 1945, με την απελευθέρωση η Ιατρική Σχολή επανίδρυσε την έδρα της Υδροθεραπείας και παμψηφεί επανεξέλεξε τον Ευγ. Φωκά ως Τακτικό Καθηγητή της.
Το 1962 με παμψηφεί απόφαση της Ιατρικής Σχολής μετατάχθηκε στην Α' Παθολογική Κλινική οπότε μετά από λίγο καιρό η έδρα της Υδροθεραπείας και της Αεροθεραπείας , όπως περιπαικτικά την έλεγαν οι φοιτητές της Ιατρικής, αφού είχε εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, καταργήθηκε.
Υπέρμαχος πάντως της αεροθεραπείας ήταν ο πεθερός μου ο οποίος στεκόταν όρθιος με το μαγιό μπροστά στην θάλασσα και δεν έμπαινε μέσα και όταν τον ρώταγαν γιατί δεν προχωράει μέσα απαντούσε αποστομωτικά : Κάνω αεροθεραπεία!
Δυστυχώς δεν είχε τον σωστό πεθερό για να του φτιάξει μια αντίστοιχη έδρα!
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου