Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ




Πριν από 11 χρόνια ο Δημήτρης Φύσσας είχε γράψει το βιβλίο του  «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου» και για το οποίο  έγραψα τότε με ενθουσιασμό  το ποστ μου Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο ποστ μου υπάρχουν τα λινκ όπου μπορεί κανείς να διαβάσει δωρεάν το βιβλίο αυτό.
Στην  ελεύθερη κυκλοφορία του στο ιντερνέτ τον οδήγησε το γεγονός ότι κανένας εκδότης δεν αναλάμβανε την έκδοση του ογκώδους βιβλίου του με τις κοντά 1000 σελίδες του.
Όπως έχει γράψει ο ίδιος:
Το 2012, έχοντας τελειώσει σχεδόν την έρευνα και γνωρίζοντας πόσο ακριβή θα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου, απευθύνθηκα σε έναν εκδότη με ενδιαφέρον για το σινεμά, σχετικούς δημόσιους / ημιδημόσιους φορείς και ορισμένα ιδιωτικά ιδρύματα: ζητούσα απλά να βγάλουν το βιβλίο χωρίς κανένα κέρδος για μένα. Απάντησαν μόνο τα ιδιωτικά ιδρύματα, λέγοντάς μου είτε πως υποστηρίζουν μόνο νομικά πρόσωπα, είτε ότι η έρευνα αυτή ήταν έξω από τα ενδιαφέροντά τους. Οι δημόσιοι/ημιδημόσιοι φορείς και ο εκδότης δεν απάντησαν διόλου.
Το Δεκέμβριο 2016 δημοσίευσε επίσης ένα συμπλήρωμα στο βιβλίο του που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Όπως έχει γράψει ο ίδιος:
Τα σινεμά της Αθήνας είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχω γράψει. Σημαντικότερο από άποψη τρόπου γραφής (εξαντλητική έρευνα πεδίου και πολύ λιγότερο δουλειά αρχείου), περιεχομένου, πλήθους αναγνωστών, επίδρασης στις συνειδήσεις.
Η έρευνα και το γράψιμό του μου πήραν σχεδόν δέκα χρόνια, χωρίς να πάρω μία από πουθενά, ούτε από ιδιωτικό (θα ’θελα, αλλά είναι ελαφρώς δύσκολο, αφού ούτε ζήτησα, ούτε με ξέρει κανείς), ούτε από δημόσιο (θ’ αρνιόμουνα έτσι κι αλλιώς διαρρήδην) πρόσωπο, ούτε φυσικό, ούτε νομικό. «Εργάζομαι μόνος μου, χωρίς βοηθούς.
Η έρευνα του απλώνεται λοιπόν σε τρεις αιώνες, αλλά δεν είναι μια απλή καταγραφή αιθουσών και ταινιών − που και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο σαν έργο. Αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο μια περιήγηση στο χωροχρόνο, με ηθογραφικές λεπτομέρειες, συμβάντα, ατάκες, χωροταξικά στοιχεία, ρεκλάμες από προβολές και πληθώρα ταινιών. Το έργο αυτό είναι το σημείο που, όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας, «τέμνεται η λόξα μου για την πόλη με τη λόξα για τον κινηματογράφο».
Και συνεχίζει:
«Έχω τρεις ελπίδες:
• πρώτη, ότι μ’ αυτό θα κερδίσω, στο μέλλον, μια κάποια θέση στη χορεία των σημαντικών αθηναιογράφων
• δεύτερη, ότι οι άνθρωποι θα το θυμούνται όταν η λογοτεχνία μου και τ’ άλλα μου βιβλία θα ’χουν ξεχαστεί (δεν έχω καμιά αυταπάτη)
• τρίτη, ότι θα είναι πηγή, σημείο αναφοράς και σχολή προς μίμηση για νεότερους/ες αθηναιοδίφες.
Τώρα ο λόγος σε σας, αγαπητοί/ές αναγνώστες/ώστριες.»
Αθήνα, 29 του Νοέμβρη 2019
Μέχρι τώρα το διαδικτυακό βιβλίο του Φύσσα υπήρχε μόνο σε ένα αντίτυπο.
Το είχε φτιάξει με φωτοτυπίες του διαδικτυακού κειμένου, δεμένες σε βιβλίο ο αείμνηστος εραστής των θερινών σινεμά Λουκιανός Κηλαϊδόνης και με ένα πρόγραμμα από τον κινηματογράφο Μέντια Λουζ κολλημένο στο εξώφυλλο το είχε χαρίσει στον συγγραφέα!
Επιτέλους με την  συμβολή του Λέανδρου Σλάβη, τη στήριξη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου από την σχολή κινηματογράφου Σταυράκου και την απλόχερη βοήθεια της Οικογένειας του Δημήτρη, κυκλοφόρησε σε δύο τόμους το  βιβλίο από τις εκδόσεις Λογότυπο.
Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω ότι από αυτό το βιβλίο  άντλησα στοιχεία για να γράψω τα παρακάτω πρόσφατα ποστ μου:
Α-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
 Β΄ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
 Γ΄ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ α΄μέρος.
 Δ΄ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥ ΗΛΙΚΊΑΣ β΄μέρος.
 Ε΄ΛΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΤΗΣ
ΣΤ΄ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου