Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ



Όλοι γνωρίζουν σήμερα για το σκάνδαλο με τις  επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ  για βοσκοτόπους  σε κτηνοτρόφους που δήλωναν εκτάσεις σε μακρινές περιοχές, δημόσιες εκτάσεις, δάση, ρέματα ή ακόμη και σε βραχώδεις πλαγιές.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρέχει τις άμεσες κτηνοτροφικές οικονομικές ενισχύσεις στην κτηνοτροφία με βάση την έκταση του χρησιμοποιούμενου βοσκοτόπου και όχι με βάση τον αριθμό των ζώων.
Η αρχή έγινε το 2005, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα κράτη-μέλη την ψηφιακή αποτύπωση των βοσκήσιμων εκτάσεων, εισάγοντας έναν ενιαίο, αλλά ακατάλληλο για τα μεσογειακά δεδομένα, ορισμό «βοσκοτόπου». Το ελληνικό τοπίο, με τις θαμνώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, αποκλείστηκε από τον επιλέξιμο χάρτη, καθώς δεν πληρούσε τις απαιτήσεις καθώς  δεν είχε ομοιότητα με τα πρότυπα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.


Έτσι θεσπίστηκε το 2014 από τον τότε υπουργό Γιώργο Καρασμάνη η πατέντα της «Τεχνικής λύσης». Στόχος της ήταν να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι που έχαναν επιδοτήσεις λόγω περιοριστικού ορισμού των βοσκοτόπων από την Κομισιόν. μέσω της ΚΥΑ 873/55993.
Επρόκειτο  για μια προσωρινή μεθοδολογία, που υποκαθιστούσε το ελλιπές κτηματολόγιο και την απουσία κυρωμένων δασικών χαρτών, κατανέμοντας βοσκοτόπια εικονικά, χωρίς σύνδεση με την πραγματική γεωγραφία της εκμετάλλευσης, η οποία  όμως  από προσωρινή έγινε μόνιμη.
Με απλά λόγια, τα ζώα μπορούσαν να έβοσκαν στην Κρήτη, αλλά δηλώνονταν βοσκοτόπια στην Μακεδονία! 
Η «Τεχνική λύση»  εφαρμόστηκε από το 2015 με υπουργική απόφαση του Λαφαζάνη και προέβλεπε «τυχόν απόθεμα βοσκοτόπων το οποίο εντοπίζεται στη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη δεν μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους είτε σε άλλο νησί είτε σε χωρική ενότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Το 2017, ο Κανονισμός OMNIBUS (2017/2393) «νομιμοποίησε» στην πράξη αυτή τη στρέβλωση. Αναγνώρισε τις παραδοσιακές βοσκήσιμες εκτάσεις του Νότου, αλλά ταυτόχρονα επέτρεψε την επιδότηση ακόμη και φυσικών προσώπων που δεν διέθεταν ζώα, εφόσον δήλωναν την ιδιοκτησία ή τη χρήση βοσκοτόπων. Η θεσμική αυθαιρεσία πλέον είχε ευρωπαϊκή κάλυψη.


Έτσι μια παράλογη διάταξη που έλυνε όμως το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, από την εξίσου παράλογη απόφαση της Κομισιόν,  κατάφεραν να την εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι στο έπακρο. 
Το 2019 επί υπουργίας Βορίδη με σχετική απόφαση του διατηρείται το καθεστώς της «Τεχνικής λύσης»  και  γιγαντώνεται το σκάνδαλο των βοσκοτόπων και έτσι σε 12.947 αιτούντες από την Κρήτη δίδονται παρανόμως 107.439 στρέμματα σε δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο.
Στις 19 Νοεμβρίου 2019 νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίστηκε ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος κίνησε διαδικασίες ουσιαστικών ελέγχων, αλλά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του υποβάλλοντας παραίτηση στις 10-11-2020 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, χωρίς να προλάβει να κάνει κατανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους.
Σημειώνεται ότι οι αναφορές του καθηγητή Βάρρα στις εισαγγελικές αρχές, βασίστηκαν στους ελέγχους που είχε κάνει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ,
Παρασκευή Τυχεροπούλου.


Η Παρασκευή  Τυχεροπούλου έκανε έλεγχο σε αιτήσεις ενισχύσεων για βοσκοτόπια, ο οποίος οδήγησε σε μπλοκάρισμα 3.500 υπόπτων αιτήσεων προκειμένου να τις ελέγξει και να στείλει τις πρώτες 3 στους εισαγγελείς. Ο διοικητής που υπέγραψε το μπλοκάρισμα έφυγε από την θέση του με συνοπτικές. Η Τυχεροπούλου έγινε εμπειρογνώμονας στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν ο βασικός μάρτυρας στην πρώτη σχετική υπόθεση. Λίγες μέρες μετά την πρώτη καταδίκη, η υπάλληλος που «ξεκλείδωσε» το σκάνδαλο απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά και βίαια ως «υπηρεσιακά ανεπαρκής» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που, αντί να της στήσει άγαλμα, της άσκησε αγωγή. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο την απόσπαση της και το έγγραφο παραμένει ανυπόγραφο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,
Από δω και πέρα  η εξέλιξη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις παραιτήσεις των υπουργών είναι γνωστή και τελικά επιβεβαιώνεται η παροιμία που λέει ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται» αν και εδώ χρειάστηκαν μερικά χρόνια ακόμη.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.