Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ




Όπου και να βρεθείς στην Ελλάδα σου κάνει εντύπωση ότι βλέπεις κλειστά περίπτερα. Κοντά στο σπίτι μου ήδη τα δύο κοντινότερα έχουν κλείσει. Έτσι στην χώρα μας έχουν απομείνει περίπου 5.800 από τα 11.000 που υπήρχαν πριν 10 χρόνια. Ο βασικός λόγος που κλείνουν είναι μεν δυσάρεστος για τους περιπτεράδες, αλλά ευχάριστος για το κοινωνικό σύνολο. Οφείλεται βασικά στην μείωση της πώλησης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων από την οποία είχαν κέρδος από 1-2,5%. Ταυτόχρονη επίσης είναι και η σημαντική μείωση της πώλησης εφημερίδων οι κυκλοφορίες των οποίων έχει κατακρημνιστεί.
Συντριπτική πάντως φαίνεται να είναι η αποδοχή της κοινής γνώμης στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (Νοέμβριος 2019)


.Αναλυτικότερα, το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον αντικαπνιστικό νόμο ζητώντας να ελέγχεται η τήρησή του, με το 61% να δηλώνει ότι σίγουρα συμφωνεί και το 14% ότι μάλλον συμφωνεί.
Το 17% μόνο δηλώνει ότι αντιτίθεται στα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, με το 9% να δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί και το 8% ότι σίγουρα διαφωνεί. Το 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 44% των καπνιστών (τακτικοί καπνιστές ή καπνίζουν πού και πού) συμφωνούν σίγουρα με τα μέτρα, το 20% μάλλον συμφωνούν, το 17% μάλλον διαφωνούν, ενώ το 16% σίγουρα διαφωνούν.
Με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο συμφωνεί το 87% συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ του ΚΙΝΑΛ.
Μικρότερο μεν αλλά εξ ίσου σημαντικό ποσοστό (66%) των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τον νόμο.


Η εικόνα αυτή απεικονίζεται και στην νέα μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου και συμμετείχαν 1976 πολίτες από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Το πιο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι Έλληνες έπαψαν να είναι φουγάρα γιατί μόνο το 17%  είναι συστηματικοί καπνιστές, καπνίζουν δηλαδή καθημερινά 1-2 τσιγάρα. Επιπλέον ένας στους 10 ανήκει στην κατηγορία των «κοινωνικών καπνιστών» ανάβουν δηλαδή 1-7 τσιγάρα την εβδομάδα κατά κανόνα όταν βρίσκονται με παρέα ή σε στιγμές χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον είναι πως το 33% των ερωτηθέντων απάντησε πως ήσαν καπνιστές αλλά δεν ξανακάπνισαν τους τελευταίους 6 μήνες ενώ το 37% δεν έχουν ποτέ τους καπνίσει.
Έτσι η κατανάλωση καπνικών προϊόντων την τελευταία 10ετια μειώθηκε κατά 50% !


Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι τις 3 τελευταίες  δεκαετίες μειώνεται και ο αριθμός των εφήβων που καπνίζουν στην χώρα μας.  
Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το διάστημα 2009-2014 το κάπνισμα στην ηλικία 16-24 εμφανίζει μείωση κατά 33%
Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης είναι αυτό που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Peter Cambell από το Welcome Sanger Institute :
Οι άνθρωποι που καπνίζουν επί 30-40 χρόνια πιστεύουν ότι είναι αργά για να κόψουν το κάπνισμα γιατί η ζημιά στους πνεύμονες έχει ήδη γίνει.
Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν ότι η άποψη αυτή είναι λάθος. Ποτέ δεν είναι αργά. Μερικοί από τους εθελοντές μας είχαν καπνίσει επί τέσσερις δεκαετίες και λίγα χρόνια μετά την διακοπή πολλά από τα πνευμονικά κύτταρα τους ήταν υγιή. 
Η μελέτη αυτή είναι άκρως ενθαρρυντική, για άτομα όπως εγώ, που έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και 28 χρόνια.



Η σημερινή μέρα,31η Μαΐου, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Μέχρι πρόσφατα οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους να μην καπνίζουν, χάρις όμως στις στοχευμένες εκστρατείες που γίνονται στα σχολεία σήμερα τα παιδιά λένε στους γονείς τους να μην καπνίζουν.
Και όπως λέει ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης:
Σήμερα Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΦΕΥΓΕΙ.


Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τα άρθρα στα ΝΕΑ Από θεριακλήδες …αντικαπνιστές και Κάπνισμα: η ανατροπή έρχεται από την νέα γενιά.


Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΔΥΟ ΑΤΥΧΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ




Την 10ετία του 50 ο πατέρας μου είχε πάρει το πρώτο του αυτοκίνητο (γράφω σχετικά στο ποστ μου α-ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ - ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ) και τις Κυριακές συχνά μας πήγαινε βόλτα κάπου έξω από την Αθήνα.
Θα ήμουνα 5-6 χρονών μια Κυριακή απόγευμα και είχαμε πάει με τους γονείς μου στο Κεφαλάρι στην Κηφισιά, που εκείνα τα χρόνια ήταν αγαπημένο στέκι όσων Αθηναίων ήθελαν να ξεφύγουν από το κέντρο της Αθήνας.


Όσες φορές είχαμε πάει εκεί στο υπαίθριο ζαχαροπλαστείο, παράγγελνα ένα υποβρύχιο που το απολάμβανα γλύφοντας το σιγά σιγά για να κρατήσει αρκετή ώρα η γλύκα του.  Εκείνη όμως την μέρα μόλις καθίσαμε είδα ένα νεαρό στο διπλανό τραπέζι να πίνει ένα άσπρο ποτό οπότε με περιέργεια ρώτησα τι είναι αυτό το ποτό.


-Σουμάδα, είπε ο πατέρας μου.
-Αυτό θα πιώ και εγώ ,δήλωσα τότε με αποφασιστικότητα.
-Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σου αρέσει αλλά τότε μην ζητήσεις άλλο, μου απάντησε.
-Θα μου αρέσει, απάντησα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Όταν ήρθε η παραγγελία με την σουμάδα ρούφηξα με γερή και απολαυστική ρουφηξιά και αμέσως είπα μέσα μου:
Μπλιαχ!! Τι αηδία είναι αυτή!
Μετά όμως από όσα είχα πει και κάτω από το ειρωνικό βλέμμα του πατέρα μου που με παρατηρούσε χαμογελαστός, δεν μου έμενε παρά για να διατηρήσω την αξιοπρέπεια μου, αντί να πω  ως άλλος Χριστός  παρελθέτω ἀπ᾿ ἐμοῦ τὸ ποτήριον τοῦτο να πιώ όλη αυτή την αηδία μέχρι τον πάτο και ταυτόχρονα να μην φαίνεται το πόσο δυστυχής ήμουν.
Όταν το κατάφερα, σκούπισα τα χείλη μου και είπα μάλιστα:
-Α ωραία ήταν!
Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ήπια σουμάδα στην ζωή μου αλλά ήταν μαζί και ένα μάθημα ζωής να είμαι επιφυλακτικός στο να παραγγέλνω πράγματα που δεν ξέρω.
Περάσανε πολλά χρόνια μέχρι να παραγγείλω κάτι για το οποίο  βλαστήμησα ξανά την ώρα και τη  στιγμή που το παρήγγειλα.
Αυτή την φορά η παραγγελία ήταν γνωστού και νόστιμου εδέσματος αλλά σε λάθος εποχή και μέρος.


Είμαστε δύο ζευγάρια στο Παρίσι ένα φθινόπωρο και η ατμόσφαιρα ήταν υγρή, ζεστή και αποπνικτική με περιοδικό ψιλόβροχο.
Χωθήκαμε σε ένα συμπαθητικό μπιστρό και αφού κάτσαμε αρχίσαμε να κοιτάμε τον κατάλογο του για να διαλέξουμε τι θα φάμε.
Ενώ οι άλλοι είχαν διαλέξει, εγώ διαβάζοντας τον κατάλογο κόλλησε το μάτι μου σε ένα ατομικό φοντί  με τυρί που είχε. Στο μυαλό μου ήρθαν οι αναμνήσεις από κάποια ωραία χρόνια που με την παρέα συχνάζαμε, την εποχή που πήγαινε εκεί και ο Μάνος Χατζηδάκις, στον Μαγεμένο Αυλό.


Εκεί για πρώτη φορά είχαμε δοκιμάσει φοντί με τυρί, που τότε δεν το σέρβιραν πουθενά αλλού και το είχαμε απολαύσει. Μαζί με ένα καλό κρασί πράγματι, όπως μου αρέσουν γενικά τα τυριά, είναι μια ξεχωριστή νοστιμιά. Ε΄είπα λοιπόν πως μιας και βρισκόμαστε στην πατρίδα αυτής της γαστριμαργικής λιχουδιάς και  έχοντας και την ωραία ανάμνηση από το παρελθόν παρήγγειλα, με άνεση γάλλου degustateur, σαν αυτούς που μοιράζουν αστεράκια Michelin στα εστιατόρια, το φοντί Σαβαγιάρ καθώς θυμήθηκα, καθώς το διάβασα στον κατάλογο, και πως έτσι  το λένε.
Μου έφεραν ένα ολόκληρο συμπράγκαλο με ένα ξύλο που είχε επάνω μια κομματάρα τυρί και ένα καμινέτο με το δοχείο που βάζεις επάνω του για να λιώσει το τυρί και άναψαν το καμινέτο.
Αυτό ήταν!



Μέχρι να λιώσει το τυρί είχαμε λιώσει και οι τέσσερις από την ζέστη που έβγαζε αυτό το φοβερό καμινέτο στην ήδη ζεστή ατμόσφαιρα!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι άλλοι τραβώντας τις καρέκλες τους  να κάτσουν πιο πέρα και να με αφήσουν μόνο μου  να ιδρώνω λιώνοντας το τυρί μου.  Αφού έφαγα μερικές μπουκιές με ψωμί εμβαπτισμένο στο λιωμένο τυρί, έσβησα αυτό το φλογοβόλο καμινέτο και συμπλήρωσα το ατυχές αυτό γεύμα, με λίγο ψωμοτύρι κόβοντας με το μαχαίρι ένα κομματάκι τυρί, όχι πλέον ως degustateur αλλά ως πεινασμένος τουρίστας,  καθώς οι άλλοι την ώρα του κολαστηρίου μου είχαν φάει το φαί τους ήθελαν να φύγουμε. Έκτοτε έφαγα φοντί μόνο σε εξωτερικό χώρο.    

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΧΑΣΕΙ!




Συχνά αυτόν καιρό που μας έκλεισε μέσα ο κορονοϊός, μετά το διάβασμα βιβλίων και εφημερίδας και το γάνωμα του εγκεφάλου μας από την τηλεόραση, την κλείνω και κάθομαι στην πολυθρόνα μου και σκέφτομαι ποιες είναι  οι πιο ευχάριστες αναμνήσεις που έχω από το παρελθόν, από συνήθειες που σήμερα, άσχετα από το κλείσιμο στο σπίτι δεν υπάρχουν πια.
Η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό είναι οι κινηματογράφοι β΄ προβολής που κάποτε ήταν γεμάτο με αυτούς το λεκανοπέδιο.  Ο κινηματογράφοι βεβαίως και θα ξανανοίξουν μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά τώρα πια από χρόνια δεν υπάρχουν κινηματογράφοι β΄ προβολής. Θα μου πει κανείς πως σήμερα μπορείς να βρεις όποια ταινία θέλεις στο ιντερνέτ και δεν υπάρχει πρόβλημα.
Όμως δεν είναι το ίδιο να βλέπεις μια ταινία στην τηλεόραση γιατί είναι τελείως διαφορετική αίσθηση αυτή που έχεις όταν είσαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα μαζί με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί γιατί έκαναν την ίδια επιλογή με σένα.
Σήμερα μια ταινία παίζεται συνήθως μια εβδομάδα και αν δεν πρόκειται για κάποιο blockbuster την επομένη έχει εξαφανιστεί.


Οι κινηματογράφοι β΄προβολής σου έδιναν την δυνατότητα να δεις πολλές ταινίες που είχες χάσει, ακόμα και 2-3 μήνες μετά την αρχική τους προβολή. Πολλές φορές μάλιστα είχα αναγκαστεί να πάω να δω κάποια ταινία σε κάποιο κινηματογράφο συνοικίας της Αθήνας ή του Πειραιά που δεν είχα ξαναπάει προηγουμένως ποτέ μου.
Ακόμα θυμάμαι ότι είχαμε πάει σε κάποιο κινηματογράφο της Νίκαιας με ένα φίλο μου, αφού φάγαμε αρκετή ώρα μέχρι να τον βρούμε, να δούμε την ταινία Ψηλά τα χέρια Χίτλερ του Ροβήρου Μανθούλη με τον Θανάση Βέγγο, που τότε είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Πληρώνοντας δύο εισιτήρια στο ταμείο τα ρέστα που μου γύρισε η ταμίας μου φάνηκαν πολλά και της το είπα. Όχι είναι σωστά μου απάντησε και είχε δίκιο! Το εισιτήριο τότε εκεί ήταν σχεδόν το μισό από ότι στους κινηματογράφους της Αθήνας!  
Μια άλλη έντονη ανάμνηση από κινηματογράφο β΄προβολής είναι όταν πήγαμε να δούμε μια από τις πρώτες ταινίες με ζόμπι.
Ήταν μια ταινία που για μερικούς μήνες την έβλεπα να περιφέρεται συνέχεια σε διάφορους συνοικιακούς κινηματογράφους και για την οποία είχε γράψει μια εξαιρετική κριτική ο Βασίλης Ραφαηλίδης.
Ήταν η δεύτερη ταινία του Ρομέρο του 1978, το φίλμ Ζόμπι, το ξύπνημα των νεκρών (Dawn of the Dead) για την οποία γράφω σχετικά στο ποστ μου Ο ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ, ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ, ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ.
 Έτσι με ένα φίλο μου αποφασίσαμε να πάμε να την δούμε κάπου στην Αμφιθέα αν δεν με απατά η μνήμη μου.
Αυτό όμως που θυμάμαι καλά είναι πως βγαίνοντας από τον κινηματογράφο είχαμε μείνει κατάπληκτοι από  αυτό που είχαμε δει.
Την ξαναείδα πρόσφατα και μπορώ να πω ότι παραμένει ακόμα και σήμερα πρωτότυπη και χωρίς τις ρυτίδες του χρόνου.
Η ταινία, αφού είχες αποδεχτεί την σύμβαση της ύπαρξης ζόμπι, ήταν απόλυτα ρεαλιστική και σε αυτήν μερικοί  ζωντανοί κατάφερναν να είναι  χειρότεροι από τα ζόμπι!
Σε δύο τέτοιους συνοικιακούς κινηματογράφους είχα συναντήσει και δύο επώνυμους κινηματογραφόφιλους που είχαν πάει να δουν αξιόλογες ταινίες. Στον ένα, σε απογευματινή Κυριακάτικη προβολή ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Καψής την εποχή που ήταν υφυπουργός και στην άλλο ο πρόσφατα αποδημήσας Περικλής Κοροβέσης.


Όμως εκτός από τον κινηματογράφο μια από τις πιο αγαπημένες μου συνήθειες ήταν η Σαββατιάτικη πρωινή βόλτα μου στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν την εποχή, πριν την εμφάνιση των CD, όταν στο κέντρο της  Αθήνας υπήρχε ένα πλήθος από δισκάδικα για κάθε γούστο.
Όμως για να βρεις τους δίσκους με ξένη μουσική που να είναι του γούστου σου έπρεπε να γυρίσεις σε πολλά δισκάδικα για να βρεις, αν ήσουν τυχερός, κάποιον δίσκο που να σου αρέσει.



Έτσι το ψάξιμο άρχιζε από το ΡΟΡ 11,αρχικά στην Σκουφά και μετά στο Κολονάκι ή το Jazz-Rock στην Ακαδημίας και κατέληγε συνήθως στο MAMBO ή το METROPOLIS στην Ομόνοια ή στην περιοχή των Εξαρχείων που υπήρχαν δισκάδικα με μεταχειρισμένους δίσκους εισαγωγής.
Ακόμα θυμάμαι την μεγάλη χαρά που ένιωσα όταν βρήκα ένα δίσκο που τον έψαχνα για 20 χρόνια!   Ήταν μια επανέκδοση του LP The Two of Us με τον Brook Benton και την Dinah Washington .
Σήμερα μπορείς να πας στο You Tube και να κατεβάσεις ολόκληρο τον δίσκο δωρεάν. Όμως έτσι δεν μπορείς να έχεις, μετά 40 χρόνια την ζωντανή ανάμνηση και το αίσθημα της χαράς που ένιωσα όταν τον τράβηξα από τον σωρό και τον είδα.

.

Αντίστοιχη αξέχαστη ανάμνηση ήταν η τεράστια ευχαρίστηση όταν βρήκα ένα σπάνιο δίσκο που δεν είχε ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιτυχία στην εποχή του. Ήταν το Its real του Little Richard με Gospel τραγούδια σε ενορχήστρωση του Quincy Jones.
Πήρα τον δίσκο και έτρεξα αμέσως να τον ακούσω στο σπίτι όμως εκεί με περίμενε μια τεράστια απογοήτευση όταν τον αποσφράγισα! Στο κάλυμμα του  Its real είχαν βάλει άλλο δίσκο! Την άλλη μέρα, νωρίς το πρωί, ήμουνα στο δισκάδικο και στο δεύτερο αντίτυπο που είχαν είχε γίνει το ίδιο! Ευτυχώς στο τρίτο και τελευταίο αντίτυπο που είχαν κάνει εισαγωγή, υπήρχε ο σωστός δίσκος.
Τώρα χωρίς πρόβλημα βρίσκεις όλο τον δίσκο στο You Tube.


Τέλος θυμήθηκα πως την προηγούμενη φορά που υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν έγινε η δικτατορία της 21-4-67, το πρώτο πράγμα που έκανα όταν επετράπη η κυκλοφορία ήταν να πάω σε δισκάδικο να πάρω την Ρωμιοσύνη του Θεοδωράκη, προβλέποντας ορθώς, πως σε λίγο θα τον απαγορεύσουν.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ !




Τον τελευταίο καιρό η παραπληροφόρηση και τα  fake news  έχουν σχεδόν ξεπεράσει την πραγματική πληροφόρηση και τα πραγματικά νέα, σε κάθε πεδίο της ζωής μας.
Με την έλευση του κορονοϊού όμως η παραπληροφόρηση ξεσάλωσε, έχοντας   ουσιαστικά και την υποστήριξη αρχηγών κρατών, όπως οι ανεκδιήγητοι Τραμπ και Μπολσονάρο  μαζί αρχικά και με τον ανόητο Τζόνσον, πριν να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, όταν αντιμετώπισαν τον κορονοϊό σαν μια ακόμα γρίπη.
Επίσης και ο Ερντογκάν στην Τουρκία, με πάνω μέχρι στιγμής  4000 νεκρούς, δεν πίστευε πως οι Τούρκοι έχουν ένα ξεχωριστό γονίδιο που τους προστατεύει από τον κορονοϊό;


Αλλά και εκείνος ο απίθανος πρόεδρος της Τανζανίας Μαγκαφούλι δεν είπε πως θα κάνει εισαγωγή από την Μαδαγασκάρη  ένα τονωτικό ρόφημα από βότανα, που πιστεύει πως  καταπολεμά τον ιό, άσχετα αν δεν υπάρχει καμιά επιστημονική επιβεβαίωση γι΄αυτό;
Είναι ο ίδιος που έγινε viral το βίντεο του που αμφισβητούσε την αξιοπιστία των τεστ για τον κορανοϊό, γιατί το Εθνικό Εργαστήριο του έβγαλε θετικά στον ιό δείγματα από φρούτα και αρνητικό από λάδι μηχανής! Τώρα το πόσο σοβαρό είναι ένα εργαστήριο που θεωρεί χυμό φρούτων και λάδι μηχανής ως δείγμα από άνθρωπο ας μας το εξηγήσουν όσοι ενθουσιάστηκαν από το βίντεο.
Τελικά οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν!
Ο ιός δεν προήλθε από μετάλλαξη του από παγκουίνο, αλλά φτιάχτηκε σε εργαστήριο στην Κίνα και διέφυγε από εκεί ή κατ΄ άλλους, εσκεμμένα  τον διέσπειραν στην ανθρωπότητα κάποια υποχθόνια πρόσωπα που διαφεντεύουν μυστικά τον κόσμο, βεβαίως οι μονίμως ύποπτοι ,όπως ο  Κίσινγκερ , ο Σώρος και απαραίτητα ο Μπίλ Γκέιτς!
Ο τελευταίος μάλιστα  έχει σκοπό να μας φυτέψει και ένα μικροτσίπς  μέσω του εμβολίου που θα κάνουμε για τον κορονοϊό!


Αυτά βέβαια από μια απόλυτα αξιόπιστη πηγή , όπως είναι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή που έγραψε:
«Κάθε πρώην πολίτης θα έχει έναν αριθμό πάνω του και σε εφαρμογές. Χωρίς όνομα, χωρίς τίποτα. Δεν θα μπορεί χωρίς αριθμό ούτε να αγοράσει ψωμί, αν δεν έχει εμβολιαστεί και του βάλουν το τατού στο χέρι όπως έχει ο ίδιος ο #Γκέιτς εξηγήσει. Μέσα από εφαρμογές θα παρακολουθούν και μέσα από το 5g θα απελευθερώνουν τον νανοιό με τηλεκατεύθυνση και θα επιτίθεται δημιουργώντας βλάβες οργανικές σε όσους δεν κάθονται καλά. Αλλά ξέχασα συνομωσίες είναι όλα αυτά».
Το γεγονός βέβαια ότι ο Γκέιτς δεν παράγει εμβόλια, ενώ χρηματοδοτεί εμβολιασμούς εκατομμυρίων παιδιών στην Αφρική, όπου εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν σήμερα, δεν λέει τίποτα στους συνωμοσιολόγους . Ούτε το ότι από την προσωπική του περιουσία έχει ξοδέψει πάνω από 40 δις για έργα υγείας και μόρφωσης  στις φτωχές χώρες. Ούτε επίσης ότι από την πάνω από 100 δις περιουσία  του με διαθήκη άφησε στα παιδιά του 4 δις λέγοντας "και πάλι πολλά είναι" .Τα υπόλοιπα τα αφήνει σε φιλανθρωπικά  ιδρύματα.


Τώρα, βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα πιστεύουν κάτι τόσο παράλογο, όπως το μικροτσίπ στο εμβόλιο, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί, πριν από λίγες ημέρες πίστευαν ότι ο ιός είναι μια τεράστια πλεκτάνη, επειδή «έχει δει στην πραγματικότητα, κανείς τους νεκρούς στην Ιταλία;». Δεν μας έλεγαν πως οι φωτογραφίες ήσαν κούκλες και όχι πραγματικοί άνθρωποι;
Αλλά στο υπέροχο, ημι-χολιγουντιανό σύμπαν των συνωμοσιολόγων δεν υπάρχουν τέτοιες ανακολουθίες.


Ύστερα πως μπορείς να μην πάρεις στα σοβαρά ολόκληρο Πρόεδρο της Εταιρείας Πολιτισμού Ενιαίας Μάνης που φροντίζει να μας ενημερώσει μέσω FB , όπως και η Ραχήλ,  για τους κινδύνους από το  5G:
Θα έχετε ίσως ακούσει για το σύστημα 5G που αρχίζει να μπαίνει στη Ζωή μας. Τι είναι αυτό? Η Νέα εξέλιξη στον τομέα της επικοινωνίας αλλά με πολλές – πολλές παρενέργειες στην Υγεία του ανθρώπου. Ενεργοποιήθηκαν στα Μετρό Αθήνων εδώ και δέκαπεντε μέρες περίπου. Εμείς που μένουμε κοντά αργοπεθαινουμε μέρα με τη μέρα. Όσον αφορά στα προβλήματα υγείας που προκαλεί δεν υπάρχει θεραπεία. Αύριο θα είναι στη γειτονιά σας. Αντιδράστε ! Εμείς όσοι μένουμε κοντά είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε αργά και βασανιστικα . ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ! ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΆ, …
Άραγε ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετούν όλοι αυτοί (εδώ, εδώ), εδώ ή εδώ) που μας λένε ότι το 5G ΔΕΝ είναι επιβλαβές  στην υγεία;
Επίσης μπορούμε να μην πιστέψουμε τον Thomas Cowan που μας εξηγεί ότι : η τρέχουσα πανδημία οφείλεται στην εφαρμογή της βλαβερής τεχνολογίας 5G, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan. Οι ιοί, άλλωστε, είναι απεκκρίσεις δηλητηριασμένων κυττάρων.
Σιγά μην δώσουμε βαρύτητα στην ανακοίνωση της ΠΟΥ που λέει πως ο κορονοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του 5G.
Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα δημοφιλή και με ελληνικούς υπότιτλους, είναι τα βίντεο διάφορων σοβαρών δημοσιογράφων όπως ο David Vaughan Icke,
που πιστεύει πως η Γή έχει καταληφθεί από τους Ρεπτίλιανς οι οποίοι και ελέγχουν παγκοσμίως την Νέα Τάξη των πραγμάτων. Ο Icke βέβαια πιστεύει πως :Δεν υπάρχει νόσος COVID-19 αλλά  πως επίσης η τεχνολογία 5G είναι υπεύθυνη για τη θνησιμότητα της νόσο COVID-19!
Μεγάλη επίσης επιτυχία στο FB έχει γνωρίσει ένα άλλο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους από το Next News Network, ένα διαδικτυακό κανάλι γνωστό από την αναπαραγωγή μιας ατελείωτης λίστας συνωμοσιολογικών ή παντελώς ψευδών ισχυρισμών, με την  συνέντευξη ενός οστεοπαθητικού (όχι γιατρού) που  έχει καταδικαστεί πειθαρχικά από το αρμόδιο όργανο του Ιατρικού Συμβουλίου της πολιτείας που ανήκει, κατόπιν κατηγοριών για οικονομική εκμετάλλευση και έκθεση σε κίνδυνο ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών στους οποίους προωθούσε “εναλλακτικές θεραπείες”. 


Υπάρχει όμως και μια ιατρός, η  Τζουντι Μιτκοβιτς, που το βίντεο της έχει μεγάλη επιτυχία σε όλους τους ψεκασμένους. Σχετικά μας ενημερώνει γι΄αυτήν ένας ειδικός στους ιούς γιατρός o Γιώργος Παυλάκης που είναι ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.  :

Την Τζουντι Μιτκοβιτς που εγινε διεθνης celebrity στο ιντερνετ προωθωντας παραπληροφορηση και μυθοπλασιες, την ξερω σαν καλπικη λιρα, για πολλα χρονια.
Δημοσιευσε ψεματα, ανακατεψε πολύ κοσμο και εδωσε ψευδεις ελπιδες σε ασθενεις, κατασπαταλησε εκατομμυρια και τιμωρηθηκε γι αυτό χανοντας τη θεση της και μπαινοντας φυλακη. Για χρονια επισης δεν της επιτρεποταν να μιλησει για τις λαθεμενες «ερευνες» της και να αποπροσανατολιζει κοσμο. Τωρα τη χρησιμοποιουν για να κατηγορησουν επιστημονες, με ένα βιντεο κυριως που είναι ρεσιταλ παραπληροφορησης. Εχει μεσα τα παντα όλα. Η Τζουντι είναι τωρα, ξαφνικα, δημοφιλης περσονα (την προωθουν καταλληλα), επιτυχημενη συγγραφεας και εκατο φορες πιο διασημη από ανθρωπους σαν τον Τσιοδρα, ας πουμε, που περασε τη ζωη του υπηρετωντας σεμνα την επιστημη του και μονο από τυχη τον ξερετε.


Θα ήταν περίεργο αν  όλο αυτό το πλήθος όσων γνωρίζουν, από το σπίτι τους, καλύτερα από τους επιστήμονες την αλήθεια, να μην ενώσουν την φωνή τους με όσους αντιτίθενται στην καραντίνα, στην χρήση μάσκας ,στους μετανάστες και βέβαια με αυτούς που έχουν την βεβαιότητα πως με την μετάληψη δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός, όπως άλλωστε τους έχει διαβεβαιώσει και η κ. Γιαμαρέλλου που, ως έμπειρη λοιμωξιολόγος, είπε ότι επειδή πρόκειται για μυστήριο, «δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης»!




Δυστυχώς στο πανελλήνιο κάλεσμα τους ανταποκρίθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτούς τους ψαγμένους που γνωρίζουν πως ο ΑΜΚΑ είναι το 666 του διαβόλου. Μια σύντομη εικόνα των αγωνιστών εδώ.


Γνήσιος δε και άξιος συμμαχητής τους ο Αμβρόσιος ο οποίος με θάρρος αφόρισε Πρωθυπουργό, Χαρδαλιά και Κεραμέως! Είναι δε γνωστό ο Αμβρόσιος έχει βρει το φάρμακο για τον ιό που δεν είναι άλλο από τον αγιασμό!
Όλους αυτούς τους παραπάνω νομίζω πως συλλήβδην  τους καλύπτει ο πρόσφατος ,απόλυτα περιεκτικός νεολογισμός  ως   covidiots !
Ευτυχώς όμως όσοι δεν είμαστε covidiots έχουμε βοήθεια και από το υπερπέραν!


Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΚΡΥΦΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ.




Όπως ήταν αναμενόμενο στην εποχή του κορονοϊού, οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται αναπόφευκτα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να έχουν και άλλα ενδιαφέροντα εκτός από τον ιό. Έτσι ο κ. Ν.Π. Παΐσιος παθολόγος λοιμωξιολόγος στο ΓΝΑ Γεννηματάς, που είναι ταυτόχρονα και μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη, έγραψε στο ένθετο Πρόσωπα των ΝΕΩΝ στις 25-26/4 και στις 2-3/5 ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την μεγάλη μας ηθοποιό Τιτίκα Νικηφοράκη που πέθανε πέρσι, πλήρης ημερών 105 ετών. Το Τιτίκα, από την γνωστή ηρωίδα των Αθλίων του Ουγκώ, ήταν το χαϊδευτικό όνομα που την φώναζαν από μικρή αντί του πραγματικού Κατερίνα.


Την Νικηφοράκη οι περισσότεροι την θυμούνται ως θεατρικό αλλά και στην ζωή ζευγάρι, με τον Νίκο Χατζίσκο μέχρι τον θάνατο του το 1983. Όντως αυτός ήταν δεύτερος σύζυγος της.



Την Νικηφοράκη τελειώνοντας την Δραματική Σχολή την χρησιμοποιούσε ως μοντέλο ο Γιάννης Μόραλης στο στούντιο του στο οποίο πήγαινε συχνά ο αδελφικός του φίλος Νίκος Νικολάου. Στον πίνακα του Μόραλη οι δύο φίλοι το 1937
Η Νικηφοράκη το 1940 συνδέθηκε στην αρχή φιλικά και μετά ερωτικά με τον μεγάλο ζωγράφο μας Νίκο Νικολάου και το καλοκαίρι τελικά του 1951 παντρεύτηκαν.



Ο Νικολάου την έχει χρησιμοποιήσει ως μοντέλο  σε αρκετούς πίνακες του όπως ο πίνακας του 1934 «η κυρία με το καρό» (Μουσείο Μπενάκη) ή στο σχέδιο του Κοπέλα.
Τα χρόνια του δεσμού της με τον Νικολάου την διεκδικούσε και ο Νίκος Εγγονόπουλος για τον οποίο η Νικηφοράκη θα αποδειχθεί μεγάλος έρως.


Αυτή η παράλληλη σχέση θα κρυφτεί καλά, ο μεν Εγγονόπουλος γνωρίζει για τον Νικολάου αλλά ο Νικολάου δεν θα μάθει ποτέ γι΄αυτόν υπερισχύοντας τελικά του ανταγωνιστή του το 1948 .
Στην συλλογή του Εγγονόπουλου ΕΛΕΥΣΙΣ του 1948 στο αριστουργηματικό του ποίημα «Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π΄αγαπούμε» πριν ξεκινήσει η πρώτη στροφή ο ποιητής έχει βάλει εμβληματικά ένα κεφαλαίο Τ, το αρχικό του μικρού της ονόματος .
Στην έκτη στροφή του ποιήματος γράφει με αραιά γράμματα το βαφτιστικό της   Κ α τ ε ρ ί ν α.
Στην πρώτη μετάφραση του ποιήματος στα αγγλικά το 1948 η αφιέρωση αμέσως μετά τον τίτλο Hymn to the glory of the women we love είναι σαφής,“for T”.



Αλλά και νωρίτερα, το καλοκαίρι 1947 στο περιοδικό  «Athene» του Σικάγου πάνω από την μετάφραση του κορυφαίου ποιήματος του Μπολιβάρ από τον Κίμωνα Φράιαρ υπάρχει η αφιέρωση «Το Titika Nikiforaki»

Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π΄αγαπούμε

 είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε σαν τα ρόδια
έρχονται και μας βρίσκουνε
τις νύχτες
όταν βρέχη
με τους μαστούς τους καταργούν τη μοναξιά μας
μεσ’ τα μαλλιά μας εισχωρούν βαθειά
και τα κοσμούνε
σα δάκρυα
σαν ακρογιάλια φωτεινά
σα ρόδια

είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε κύκνοι
τα πάρκα τους
ζουν μόνο μέσα στην καρδιά μας
είν’ τα φτερά τους
τα φτερά αγγέλων
τ’ αγάλματά τους είναι το κορμί μας
οι ωραίες δεντροστοιχίες είν’ αυτές οι ίδιες
ορθές στην άκρια των ελαφρών ποδιών
τους
μας πλησιάζουν
κι είναι σαν μας φιλούν
στα μάτια
κύκνοι

είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε λίμνες
στους καλαμιώνες τους
τα φλογερά τα χείλια μας σφυρίζουν
τα ωραία πουλιά μας κολυμπούνε στα νερά τους
κι ύστερα
σαν πετούν
τα καθρεφτίζουν
– υπερήφανα ως είν’ –
οι λίμνες
κι είναι στις όχθες τους οι λεύκες λύρες
που η μουσική τους πνίγει μέσα μας
τις πίκρες
κι ως πλημμυρούν το είναι μας
χαρά
γαλήνη
είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε
λίμνες

είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε σαν σημαίες
στου πόθου τους ανέμους κυματίζουν
τα μακρυά μαλλιά τους
λάμπουνε
τις νύχτες
μεσ’ στις θερμές παλάμες τους κρατούνε
τη ζωή μας
είν’ οι απαλές κοιλιές τους
ο ουράνιος θόλος
είναι οι πόρτες μας
τα παραθύρια μας
οι στόλοι
τ’ άστρα μας συνεχώς ζούνε κοντά τους
τα χρώματά τους είναι
τα λόγια της αγάπης
τα χείλη τους
είναι ο
ήλιος το φεγγάρι
και το πανί τους είν’ το μόνο σάβανο που μας αρμόζει:
είν’ οι γυναίκες που αγαπούμε σαν σημαίες

είν’ οι γυναίκες που αγαπούμε δάση
το κάθε δέντρο τους είν’ κι ένα μήνυμα του πάθους
σαν μεσ’ σ’ αυτά τα δάση
μας πλανέψουνε
τα βήματά μας
και χαθούμε
τότες είν’
ακριβώς
που βρίσκουμε τον εαυτόνε μας
και ζούμε
κι όσο από μακρυά ακούμε νάρχωνται οι μπόρες
ή και μας φέρνει
ο άνεμος
τις μουσικές και τους θορύβους
της γιορτής
ή τις φλογέρες του κινδύνου
τίποτε – φυσικά – δε μπορεί πια να μας φοβίση
ως οι πυκνές οι φυλλωσιές
ασφαλώς μας προστατεύουν
μια που οι γυναίκες π’ αγαπούμε είναι σα δάση

είν’ οι γυναίκες π’ αγαπούμε σαν λιμάνια
(μόνος σκοπός
προορισμός
των ωραίων καραβιών μας)
τα μάτια τους
είν’ οι κυματοθραύστες
οι ώμοι τους είν’ ο σηματοφόρος
*
της χαράς
οι μηροί τους
σειρά αμφορείς στις προκυμαίες
τα πόδια τους
οι στοργικοί
μας φάροι
– οι νοσταλγοί τις ονομάζουν Κ α τ ε ρ ί ν α –
είναι τα κύματά τους
οι υπέροχες θωπείες
οι Σειρήνες τους δεν μας γελούν
μόνε
μας
δείχνουνε το δρόμο
– φιλικές –
προς τα λιμάνια: τις γυναίκες που αγαπούμε

έχουνε οι γυναίκες π’ αγαπούμε θεία την ουσία
κι όταν σφιχτά στην αγκαλιά μας
τις κρατούμε
με τους θεούς κι εμείς γινόμαστ’ όμοιοι
στηνόμαστε ορθοί σαν άγριοι πύργοι
τίποτε δεν είν’ πια δυνατό να μας κλονίση
με τα λευκά τους χέρια
αυτές
γύρω μας γαντζώνουν
κι έρχονται όλοι οι λαοί
τα έθνη
και μας προσκυνούνε
φωνάζουν
αθάνατο
στους αιώνες
τ’ όνομά μας
γιατί οι γυναίκες π’ αγαπούμε
την μεταδίνουν
και σ’ εμάς
αυτή
τη θεία τους
ουσία

*σηματοφόρος: σταθμός στη στεριά από τον οποίο εκπέμπονται σήματα στα πλοία.

Με μοναδική ευαισθησία απαγγέλει το ποίημα η  ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου. Είχε εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογές του 2012 και τον Ιανουάριο 2015 ενώ τον  Αύγουστο του 2015 ανακοίνωσε πως δε θα βάλει ξανά υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές






Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

14 ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !




Καθώς ξύπναγα σήμερα το πρωί ,άστραψε ξαφνικά στο μυαλό μου ότι φέτος ξέχασα να τιμήσω μια σημαντική επέτειο στις 5 Μαΐου.
Και βέβαια δεν εννοώ τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Πορτογαλικής γλώσσαςούτε επίσης την  Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης, (European Day for Independent Living) που αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), ούτε την Διεθνή Ημέρα των Μαιών, ούτε τέλος όσους ονομάζονται Ειρήνη, Ειρηναία και Ειρηναίος και γιορτάζουν αυτή την μέρα.
Η 5η Μαΐου είναι η σημαδιακή για μένα που πριν 14 χρόνια ξεκίνησα να γράφω αυτό το μπλογκ! 
Αν την εποχή που το ξεκίνησα είχα αποκτήσει ένα παιδί, σήμερα αυτό θα μπορούσε να ήταν ακόμα και επιτυχημένος ηθοποιός, όπως πχ η Σού Λάιον στην Λολίτα ή και Ντι Κάπριο στις πρώτες ταινίες του.
Μιας και όμως δεν απέκτησα παιδί αυτά τα χρόνια,αισθάνομαι ότι αυτό το μπλογκ έχει πάρει την θέση ενός παιδιού που όλο αυτό το διάστημα το φροντίζω με στοργή, δίνοντας του συνεχώς πνευματική τροφή που άλλοτε μπορεί να του  προκαλεί προβληματισμό, άλλοτε να το ενημερώνει, άλλοτε να του καλλιεργεί αγάπη για την τέχνη ενώ άλλες φορές απλά να το ψυχαγωγεί.


Δεν ξέρω για πόσο ακόμα καιρό θα το φροντίζω τροφοδοτώντας το τακτικά με νέα κείμενα ή τελικά θα το αφήσω να ενηλικιωθεί με όσα έχει πάρει μέχρι σήμερα από μένα, με τον προφανή κίνδυνο να χαθεί και να ξεχαστεί μέσα στην απεραντοσύνη του διαδικτύου όπως πολλά από τα άλλα μπλογκ που συνυπάρξαμε στην αρχή στο μακρινό πια 2006.
Είμαι ευτυχής πάντως που πρόλαβα να ζήσω και να συμμετάσχω στην εποχή που αναπτύχτηκε και εξαπλώθηκε το μπλογκάρισμα.
Γνώρισα ένα μεγάλο αριθμό πολύ αξιόλογων ανθρώπων με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις, διαβάζοντας ο ένας τα κείμενα του άλλου, διαφωνώντας, συμφωνώντας ή προσθέτοντας τις δικές μας θέσεις, στα πολλές φορές μακροσκελή σχόλια που κάναμε.
Δυστυχώς σήμερα αυτή η επικοινωνία έχει μεταφερθεί στο FB αλλά εκεί λόγω του καταιγισμού των διάφορων πληροφοριών, συχνά και ψεύτικων, η αλληλεπίδραση αυτή έχει χαθεί και περιοριστεί σε μερικά άψυχα like.   
Κατά περίεργο παιχνίδι της τύχης με τον καθυστερημένο σημερινό εορτασμό συμπληρώνεται με το σημερινό κείμενο ο αριθμός των 1500 αναρτήσεων!



Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 14 χρόνια κατάφερα να φτάσω και ίσως να ξεπεράσω τον Τολστόι και τον Βίκτωρα Ουγκώ μαζί, σε γραμμένες σελίδες βέβαια και όχι σε ποιότητα, αν αθροίσω δύο ογκώδη  έργα τους το  Πόλεμος και Ειρήνη και  τους Άθλιους.
Τέλος μερικά στατιστικά στοιχεία.
Από το ShinyStat έχουν καταγραφεί  1,198,069 επισκέψεις από τις 15-9-2009 .
Από τον Μάιο 2009 , που ο Βlogger άρχισε να μας δίνει και τις στατιστικές επισκεψιμότητας στις αναρτήσεις, έχουν γίνει  1.873.435
αναγνώσεις στις 1330 από τις  1.500 αναρτήσεις από την αρχή του μπλογκ.
Οι αριθμοί που δίνουν τα στατιστικά του Blogger έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση από τον αριθμό των προβολών που έχει o ίδιος στον πίνακα των αναρτήσεων, οπότε χρησιμοποίησα τα νούμερα από τον αριθμό προβολών του.
Η καταμέτρηση άρχισε από τον Σεπτέμβριο 2009, που υφίσταται το atheofobos2, οπότε ο αριθμός των επισκέψεων όσων  έχουν δημοσιευτεί στα πρώτα 400 ποστ μέχρι τότε στο atheofobos, δεν υπάρχει και είναι επόμενο οι αρχικές αναρτήσεις να εμφανίζουν μικρότερους αριθμούς επισκέψεων. 
Από πέρσι, για να μην είναι πολύ εκτενής η λίστα με τα πιο δημοφιλή ποστ, έβαλα αυτά που έχουν πάνω από 4000 προβολές.
Ο δεύτερος αριθμός σε παρένθεση στην αρίθμηση είναι η περσινή θέση του ποστ . Κόκκινος είναι ο αριθμός των προβολών του ποστ και ο προηγούμενος είναι ο αντίστοιχος περσινός. αριθμός



  14-5-2011    27779  27936



   12-3-2009    17581  18717

   12-3-2014      17513  18367

   25-10-2008  18045  18345

9-ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ 5-1-2010    16746  16926

10-ΤΟ ΟΖΟΝ ΤΟΥ ΦΙΚΙΩΡΗ 25-8-2011    14933  16369

   25-5-2011     14875  14997




    17-8-2011      10071  10231

16-ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΕΡΟΣ Β’ 31-8-2006   9646


    18-4-2012     9047  9398


    11-11-13     8547   8713


    30-8 -2010   8278  8348


24-ΠΕΟΥΣ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ 26-1-2009    7218  7414

25-(26)-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΑΛΗΡΟ  28-6-2013    6808  7161


    15-12-2010    6567  7060


    30-1-2009   6452  6634

    10-10- 2012     6414   6490

31-ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ    3-6-2010  5788  5818






36α-(38)-Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ INVICTUS  9-2-2010     4852  5261
 

39-(37)-ΤΕΣΤ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ 29-5-2007   4865  5039


     8-3-2009    4667  4821


     17-6-2008     4576  4773






24-10-2006    4279  4411

17-3-2013  4365  4397


53-ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ; 1-11-2014     4054  4288

54-(50)-ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ  13-9-2012    4159  4221

    18-1-2012   4149   4183

56-Β΄ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΒΡΑΙΛΑ και ΙΑΣΙΟ  17-5-11   4076 Νέα εισαγωγή
                 



Ανάλογα με την θεματολογία έχει γίνει η κατάταξη των πόστ. Ορισμένα αναφέρονται σε δύο κατηγορίες.
Σάτιρα, χιούμορ  1,2, 16,22,24 ,26,32, 33,41,49,50,54,57   
Ιστορία 4, 9,14,19,25, 28,31,34,36 ,38,42,46,47     
Σεξ  8,9,13,22,23,24,29,35,42,45, 52       
Ταξιδιωτικά 3,11,20, 21,30,55,56,59      
Ιατρικά 8,23,35,38,43,44,45         
Κινηματογράφος 23, 27,35,45,48     
Ψευτοεπιστήμη 10, 12,18,40
Μουσική 7,13,17,53
Σχετικά με θρησκεία 5,6
Τέχνη 28,36
Προβληματισμοί 51,58
Ποίηση 36α
Τεστ 39